Jippo, ploj och spektakel

Bjurman: Men vi har i alla fall tur med vädret

SPORTBLADET

Washington. Solen lyser över den amerikanska huvudstaden.

Så Winter Classic-spektaklet får skjutas upp – på grund av bländande glans i isen.

Men när Nationals Park väl fallit i skugga under eftermiddagen lär det bli samma folkfest som vanligt – med fler svenskar än någonsin bland de stelfrusna stjärnorna.

Att ställa till med hockeyevenemang ­under bar himmel innebär en särskild sorts utmaning, det har NHL fått lära sig sedan Winter Classic blev en nyårsdagsinstitution.

I Michigan ifjol utbröt snöstorm, och i Pittsburgh ett par år dessförinnan var det så varmt att isen höll på att smälta.

I år, när Washington Capitals tar emot ­Chicago Blackhawks på Nationals Park i ­centrala DC, är vädret – för bra.

En gnistrande sol brände från klarblå himmel under nyårsaftonen och kommer enligt prognoserna att upprepa bedriften idag och därmed glänser det för mycket i den is som anlagts mitt på infield-planen på den bedårande baseboll-arenan.

Spelarna blir helt enkelt bländade.

– Fast mig gör det i och för sig ingenting. Man väntar ju alltid på en solig dag, sa visserligen en oväntat poetisk Nicklas Bäckström när jag träffade honom efter den gladlynta träningen igår.

Spelar i solglasögon

Andra hade dock såna problem med den glänsande isen att det talats om att de begärt att få spela matchen i sologlasögon (!).

– Ja, emellanåt är det rätt besvärande och målvakten på ena sidan ser nästan ingenting, förklarade Marcus Johansson när han satt och gnuggade frusna tår efter nyårsaftonens övningar.

Det troliga är att matchen, som ska börja 13.00 lokal tid (19.00, i Sverige), skjuts upp åtminstone en och en halv timme, för framåt eftermiddagen faller Washington Nationals hemmastadium i skugga.

Sedan kan spektaklet börja.

För det är vad Winter Classic är.

Ett jippo.

En ploj.

Publiken älskar varje sekund – de 40 000 biljetterna till dagens begivenheter sålde slut på en gång – och spelarna tycker, faktiskt utan undantag, att det är roligt att få komma ut under bar himmel, om inte annat för att få ett avbrott i den vanliga serielunken.

Men som hockeymatcher betraktade ­brukar de här friluftstillställningarna inte vara mycket att hurra över – ens när så storartade lag som Capitals och Blackhawks ger sig ut i kylan.

Slumpen får för stor betydelse, känns det som – och den vanliga nerven går förlorad.

Just i år kan svenska hockeyfans dock glädjas åt rekordartad blågul representation i tillställningen som NHL för egen del betraktar som en av säsongens verkliga höjdpunkter.

Nicklas Bäckström, Marcus Johansson och Andre Burakovsky ingår i hemmauppställningen – och Blackhawks, som börjar bli ett nytt Detroit Red Wings vad gäller svenska inslag, har kommit till Washington med Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya, Marcus Krüger, David Rundblad, Tim Erixon och Joakim Nordström i truppen.

Huruvida alla kommer att spela är oklart, men ändå. Många svenskar är det,

Och hey, vi får under alla omständigheter sol...

ARTIKELN HANDLAR OM