Bjurman: Nashville toppar – Chichago tar det till slut

SPORTBLADET

NEW YORK. En 20-åring från Åkerö gör en sensationell rookie-säsong, en finländsk målvaktsjätte har fötts på nytt och en coach som Philadelphia Flyers inte ville ha kvar vet uppenbarligen hur man bygger en helhet större än summan av delarna.

Därför är Nashville Predators den hittills största och mest upplyftande överraskningen i världens bästa hockeyliga.

NHL:s grundserie når den här helgen halvtidsmarkeringen och vi kan ännu en gång konstatera att det aldrig blir som vi tror.

Skrällarna, de positiva såväl som negativa, har varit många.

Ta Boston Bruins. Givet topplag, trodde alla före säsongen. Och då menar jag alla. Men de blev plötsligt gamla och veka och har haft alla möjliga besvär att ens etablera sig ovanför slutspelsstrecket.

Gårdagens hyggliga insats mot Philadelphia Flyers, när svenskbekante rookien

David Pastrnak skojigt nog avgjorde med sina två första NHL-mål, indikerar att det kanske börjar gå åt rätt håll i Beantown igen. Men framstår ingalunda som utmanare efter halva resan.

Fjolårssensationerna Dallas, Colorado och Minnesota är andra som haft svårt att leva upp till förväntningarna, liksom nämnda Philadelphia. Jo, när det stod klart att Kimmo Timonen, Finlands egen Nicklas Lidström, inte skulle kunna spela mer gick det att förutse att de skulle få problem. Men inte så grova...

Spikrak formkurva för Rangers

Till de mer glädjande överraskningarna hör ett envetet Calgary, ett Winnipeg det plötsligt blivit svårt att spela mot, ett hårt och tungt Washington, ett oböjligt Florida, ett allmänt begåvat New York Islanders och ett rasande kvickt New York Rangers. Ja, de sistnämnda spelade Stanley Cup-final i somras, men de senaste veckornas spikraka formkurva – när de vunnit tolv av tretton matcher, inklusive två

i södra Kalifornien – är ändå frapperande.

Allra högst vill jag dock sjunga för Predators. Inte sedan Johnny Cash på ålderns höst kom tillbaka med sina American Recording-inspelningar har Nashville upplevt en mer oväntad sensation.

Före säsongen såg det ju ut som att general managern David Poile lätt panikartat fick skrapa ihop det som blev över när andra lags trupper var spikade och det fanns inte i sinnevärlden att de skulle kunna göra något mer än, i bästa fall, slåss kring slutspelsstrecket i väst.

Rinne bäste målvakt

Men nye coachen Peter Lavoliette – som Flyers sparkade förra säsongen – har med sin passionerade glöd och sin föredömligt offensiva filosofi kreerat ett genuint, sällsynt väl fungerande lag av de inte alltför imponerande byggstenarna och i stället toppar Preds den sammanlagda tabellen.

Han har förstås haft hjälp av det faktum att Filip Forsberg, självklar kandidat till ”Årets rookie”-utmärkelsen när 41 av 82 matcher är spelade, varit så fantastiskt mycket hetare än väntat – och att Pekka

Rinne, som fick fjolårssäsongen saboterad av skador, åter är ligans bäste målvakt.

Likafullt:

Lavoliette har gjort något mycket stort i Music City.

Många lika bra som förväntat

Det finns också lag som är precis så bra som de förväntades vara. Jag tänker framför allt på Tampa, Montreal, Pittsburgh, Anaheim, Chicago och St. Louis.

Och det är möjligt att de tar över helt nu.

För det är under andra halvan NHL:s grundserie blir ett verkligt mödosamt maratonlopp och pojkarna skiljs från männen.

Allt slutar, tror jag fortfarande, med att Chicago vinner framåt midsommar.

NHL-BLOGGEN: Här är fler toppar och floppar i NHL hittills

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL