Bjurman: Drömderbyt i New York närmar sig

SPORTBLADET

PITTSBURGH. Islanders gjorde sitt mot Washington under söndagens matiné.

Så drömmen om ett historiskt New York-derby under sista slutspelsvåren i fantastiska Nassau Coliseum lever.

Men ska den besannas krävs att Rangers börjar skjuta skarpt här i Pittsburgh i natt också.

In­vånare utan sportintresse befarade att någon obskyr form av naturkatastrof hade drabbat New York-området i går eftermiddag.

Det kändes som att Long Island höll att lossna från fastlandet och glida ut i Atlanten. Men det vara bara hockeylaget Islanders som hade vunnit en slutspelsmatch – på ett rasande kvickt övertidsmål, signerat mäktige kaptenen John Tavares – hemma i Nassau Coliseum.

Euforin ute i den gamla ladan hade verkligen rent seismiska dimensioner.

Radade upp segrar på 80-talet

Och det var ändå ingenting i jämförelse med som väntar om Islanders lyckas vinna hela serien mot Capitals och får gå upp mot gamla ärkerivalen Rangers i nästa omgång.

För det är inte bara det att Islanders och Rangers har en illuster historia ihop, tycker genuint illa om varann och under det gångna halvåret redan clashat i några av grundseriens mest explosiva och underhållande holmgångar.

Den här våren råkar ju också vara Islanders allra sista i ”Fort Neverlose”, som den gistna plåtlådan där ute i Uniondale kallas sedan Anders Kallur, Stefan Persson och de andra ikonerna i de klassiska Isles-upplagorna radade upp mästerskap i början av 80-talet.

Impotenta försök stoppa Crosby

I höst flyttar laget, efter 43 år, till flashiga Barclays Center i Brooklyn och ett glödhett derby med allt-eller-inget-insatser i potten vore såklart den perfekta slutpunkten i NHL:s sista riktiga hockeyruckel.

Men som sagt: Då krävs att Rangers visar huggtänderna mot Penguins här i Pittsburgh i natt också.

De är, efter sin grundserieseger, sky­höga favoriter i duellen men övertygade inte under de två första sammandrabbningarna i Madison Square Garden. De vann visserligen den inledande matchen, men knappt, och i den andra var de på tok för tama i närkamperna, på tok för impotenta i powerplay och på tok för tafatta i försöken att stoppa den briljante Sidney Crosby.

Hemstaden vill se betydligt mer när pucken släpps i Consol Energy Center vid ett, svensk tid, i natt. Ett historiskt derby kan ju stå på spel.

FOTNOT: Pittsburgh-NY Rangers sänds på Viasat Hockey med start 01.05 natten mot tisdagen svensk tid. Det står 1-1 i matchserien.