Inget lag klarar sig levande

Alla lag är förlorare i dödens grupp

SPORTBLADET

KLAGENFURT. Förlorarna är de fyra fullblodslag som tvingas stångas mot varandra.

Vinnarna är alla vi andra.

”Dödens grupp” har förutsättningar att bli mästerskapshistoriens bästa.

Om lottningen har någon betydelse?

Om dagens förbundskaptener föredrar en grupp före en annan?

Tja, ni kan ju tänka tillbaka till EM-lottningen om ni inte är säkra.

En bit in på den sista lottningsrundan var Kroatiens coach Slaven Bilic nervös.

Hans lag tycktes antingen hamna i grupp B med Österrike, Polen och Tyskland – eller i ”Dödens grupp” med Frankrike, Holland och Rumänien.

Kulan i luften och… Grupp B.

Bilic var så lättad att han – inför världens tv-kameror – ställde sig upp, gjorde en segergest och vrålade ut sin glädje.

Han brydde sig inte om att låtsas eller vara diplomatisk. Han visste ju vad alla andra visste: att lottningen är en av de viktigaste sakerna med hela mästerskapet, lika viktig som skadeläget eller formsituationen i din trupp.

För så är det.

Och det kände så klart holländarnas förbundskapten Marco van Basten också till, där han satt en liten bit bort från Bilic och tycktes ha svalt en marulk hel.

Efter ett invecklat tjuv- och rackarspel blev det till sist han som drog Svarte Petter.

Nackdel att vara högst rankad

En defekt i Uefas seedningssystem gjorde det till en direkt nackdel att avsluta kvalspelet med den högsta rankningskoefficienten.

I den sista, betydelselösa kvalmatchen lyckades därför Holland – mirakulöst nog – förlora i Vitryssland.

Men vad hjälpte det? Samtidigt misslyckades nämligen Tyskland – mirakulöst nog – med att slå Wales på hemmaplan.

Marco van Bastens landslag slutade därigenom EM-kvalet som Europas högst rankade landslag. Belöningen blev en dödsgrupp med Frankrike, Italien och Rumänien.

Det var gruppen som absolut ingen ville ha – förutom alla vi som tittar på.

Omedelbart efter lottningen gav jag själv en radiointervju där jag kommenterade utfallet:

– Mitt tips är att inget lag går vidare från den här gruppen. Det går bara inte. På något sätt kommer alla fyra lag att åka ur direkt.

Nu när det äntligen är dags att sparka i gång EM:s mest efterlängtade matchsvit sitter fortfarande samma känsla i.

Jag tittar igenom spelschemat en gång, jag tittar en gång till – och begriper fortfarande inte hur något enda lag som ska komma ut levande på andra sidan av det här omöjliga uppdraget.

Grupp C i EM 2008 kan mycket väl vara den tuffaste gruppen i mästerskapshistorien. Det underbara med det är att det också kan bli den roligaste gruppen i hela mästerskapshistorien.

Det innebär nu inte nödvändigtvis att vi kommer att få se mängder av mål och högar av sombrero-finter, men vi kommer garanterat att få se überintensiva matcher mellan fyra lag som bultar, blöder och vägrar att förlora.

Som världsmästare är Italien det allra mest jagade bytet.

Frankrike har visst någon liten match från 2006 att ta revansch för, Holland har inte slagit de blå på 30 år och eftersom rumänska romer blivit Italiens mest bespottade flyktinggrupp har den matchen en politisk underton.

VM-final redan i gruppspelet

Att tippa såna här grupper är spekulationer som gränsar till det meningslösa, så jag avslutar i stället med en stilla önskan.

Min dröm är att gruppen fortfarande är levande – eller dödande – in i den sista omgången. Då möts Italien och Frankrike, den europeiska landslagsfotbollens just nu största rivaler.

Lek med tanken att den matchen gäller vinna-eller-försvinna för båda lagen – och du har fått dig en hel VM-final redan i EM-gruppspelet.