Tyskland svänger igen

SPORTBLADET

BASEL. Två år senare – partyt är igång igen.

Tyskland håller i festen, Bastian Schweinsteiger sätter tonen och hela världen är bjuden när en ny sommar­saga växer fram.

En EM-turnering som bara växer och växer hade varit mycket fattigare utan detta tyska lag.

Foto: Laurence Griffiths
Michael Ballack var så bra att han hade fått en egen krönika – om den inte redan hade skrivits i måndags.

Klackar i taket, hattar i luften. Det är dags att festa som om det vore 2006 igen.

Ni minns hur väl hur det var då?

Ett ungt, uträknat tyskt landslag sprang rätt igenom en mur av gamla, trötta fördomar och rakt in i hjärtat på en hel fotbollsvärld.

För första gången sedan kriget vajade det tyska folket sina fanor med stolthet. För första gången sedan kriget fick omvärlden upp ögonen för att det här var en nation som bultade och brann, som levde och älskade, som ville framåt snabbt och ha förbannat kul under tiden.

Landslagets insats för nationen var så viktig att den till och med fick en egen film: ”Ein Sommermärchen”, ”En sommarsaga”.

Förbundskanslern Angela Merkel kom så klart till premiären på Potsdamer Platz i Berlin. Bredvid sig på mingelbilderna hade hon en blonderad yngling i slitna blåjeans, designtröja och vit halsduk.

Bastian Schweinsteiger.

Öppet och fräscht sätt

I måndags stötte de två på varandra igen på Ernst-Happel-Stadion i Wien. En misslyckad Schweinsteiger var avstängd och en förhoppningsfull kansler var bekymrad, men de småpratade ändå en hel del samtidigt som tyskarna krånglade sig förbi Österrike.

Dagen efter cirkulerade Merkels kontor ett uttalande:

– Kanslern uppskattar Herr Schweinsteigers öppna och fräscha sätt.

I går var så Herr Schweinsteiger äntligen tillbaka i startelvan, och himlens alla änglar ska veta att det tyska landslaget uppskattade hans öppna och fräscha sätt.

Podolski spelade fram, Schweinsteiger gjorde mål, Tyskland var på väg.

Die Nationalmannschaft var kul igen, pojkbandet Poldi&Schweini var återförenat och hela den svart-röd-gula nationen dansade till En sommarsaga, remix 2008.

Soundet är fortfarande lika oemotståndligt svängigt, men kanske lite tyngre, lite mer strukturerat.

Innan Jogi Löw tog plats i den där konstiga ångbastun med det rimmade glaset så hade han insett att det krävs två man för att ersätta Torsten Frings. Tvåmannaanfallet fick offras för att behålla greppet om mitten.

Portugal är som ett Kinderägg – läckert i kanterna, ihåligt mitt i – och Tyskland utnyttjade det skoningslöst.

Inför matchen hade Felipão Scolari pratat om hur hans spelare hade en snittlängd på ”115 till 120 centimeter” att ställa mot de tyska bjässarna, men när läget blev skarpt hade han bevisligen ändå inte hittat någon effektiv metod för att motverka det.

Den väldige Michael Ballack – mannen de kallar för ”Der Balle” – flyttade på knattar, fulknuffade undan Ferreira och var återigen den där sällsynte ledaren som tog sitt lag över hinder de annars riskerat att falla på.

Han förtjänar såklart en helt egen krönika, men den skrev jag redan i måndags.

Ett gäng lydiga fotbollsspelare

Denna ljuvliga natt var ju ungdomens natt. Den tillhörde den nya, brokiga, hårsprejade sidan av det tyska landslaget.

Inte heller i år är det här någon gammaltysk perfektionsmaskin, men det är ju skönhetsfläckarna som ger laget sin charm och karaktär.

Jogi Löw tände en cigarett, Torsten Frings gömde sitt yviga barr under en bak-och-framvänd keps och Bastian Schweinsteiger klämde finnar samtidigt som han pratade om sin återkomst och återupprättelse.

– Jag gjorde mitt för att hjälpa laget, och med en äkta tysk insats slog vi ut ett lag som nog var turneringens allra bästa.

Ach so, muttrade de tyska journalisterna, men det var ju inte vad vi egentligen ville veta. Vad hade egentligen bollsparkaren och förbundskanslern pratat om där på läktaren i Wien? Schweinsteiger slog ner blicken och skrattade sitt slyngelskratt.

– Hon sa faktiskt åt mig vad jag skulle göra i dag. Jag skulle inte göra en massa dumheter som mot Kroatien, utan bara spela som jag gjort tidigare. Och när kanslern säger något så lyder man ju.

Angela Merkel är just nu på ett EU-toppmöte på Portugal, och hade beordrat sina medarbetare att uppdatera henne om kvartsfinalen med flitiga sms-tummar.

När hon vaknade i morse hade hon fortfarande skyhög arbetslöshet, vikande statsfinanser och en halvt havererad integrationspolitik att

fundera på.

Men hon hade samtidigt också ett gäng lydiga fotbollsspelare som fortsätter att göra underverk för att förbättra nationens image ute i världen.

Det är minsann inte alla statschefer som har det. Fråga bara Fredrik Reinfeldt.