Niva: Inte så illa, Villa

Spaniens målkung jagar Di Stefano

SPORTBLADET

Han kan inte skjuta och han kan inte nicka.

Han kan bara göra mål.

David Villa fortsätter att vara Europas vassaste målgörare, utan att någon riktigt förstår hur han gör.

Som det heter i visan:

– Illa, illa, illa. Villa – maravilla.

På svenska låter ju det här inget vidare, men på spanska blir klangen en helt annan.

I Valencia, Murcia och Albacete är stridsropet i själva verket en hyllning till den fenomenale David Villa, ”Villa – maravilla”.

Veckan som har passerat har inneburit tre mål på två kvalmatcher för knattebombaren. Ännu ett motbevis för alla tvivlare, ännu en påminnelse om att det faktiskt var David Villa och inte Fernando Torres som vann skytteligan i EM.

Han skjuter inte särskilt hårt, han springer inte överdrivet snabbt och han tacklar verkligen inte vidare hårt, men ändå fortsätter ”El Guaje” att göra mål ur alla möjliga vinklar och vrår.

Och för dem som sett målet mot Bosnien – ur några omöjliga vinklar också.

Med sitt målsnitt på 0,55 fullträffar per landskamp tar nu David Villa placering efter placering i listan över de bästa spanska landslagsskyttarna någonsin.

Zarra är redan passerad, och nu står självaste Di Stéfano på tur.

Inte illa för en kille som i stort sett förlorat sitt ena ben till amputation för drygt 20 år sedan.

Inte illa, utan Villa – maravilla.

FAKTA

PLOCK 1

Den nya Barcelona-eran har redan stött på rejäla problem. Efter att ha skickat reservlaget till en match i den katalanska cupen – och förlorat mot St Andreu – har en högljudd skara katalanska nationalister vänt sig emot både president Laporta och manager Guardiola.

PLOCK 2

Enligt Real Betis ägare Manuel Ruiz de Lopera har han själv nu satt ihop klubbens bästa trupp någonsin. Enligt hans egen tränare har han alldeles för kort minne. ”Klubbens bästa trupp någonsin var det framgångsrika laget från 1934”, kontrade Paco Chaparro.

HETAST 1

Du kan såklart inte stoppa ”The Lightning Bolt” här heller. Han ska träna med Real Madrid, han hyllar Raúl, van Nistelrooy och… han sägs dessutom vara på väg till Stoke för att träffa sin vän Ricardo Fuller.

HETAST 2

Rafael van der Vaart. Det blev ingen Ronaldo, men nu får Real Madrids alternativa sommarvärvning äntligen göra debut, efter att ha varit avstängd i premiären. Han behövs.

HETAST 3

Du har Deportivo La Coruña – och enligt Diego Maradona har du dessutom ”Deportivo Messi”. Så beskriver nämligen legendaren det argentinska landslag där ”Messi bara spelar för Messi”.

HÄR ÄR JAG I HELGEN:

Blir en paus från den spanska ligan, och i stället en sväng till England. Liverpool-Man United och Chelsea-Man City på lördag. Stoke-Everton på söndag. Spurs-Aston Villa på måndag. Jag överlever.

CITATET

”Iker Casillas är en hemsk målvakt som inte ens känner till positionens ABC” – Argentinas förre landslagsmålvakt Hugo Gatti ger ett intryck av att i bästa fall vara bitter, i värsta fall direkt galen.