Magiskt, Messi

SPORTBLADET

Himmel och helvete.

Vitt och svart.

Succé och fiasko.

Och hade jag bara kommit på ytterligare några synonymer för topp och botten – då hade de också stämt in på stämningen i Barcelona respektive Real Madrid.

Förmodligen anade Barcelona-spelarna att helgen skulle bli deras så snart den började.

Lördagen hade varit en resdag för dem.

De hade flugit ner till Andalusien, installerat sig på lyxhotellet Parador Nacional de Mazagón och återsamlats för att tillsammans se andra halvlek av matchen mellan Valladolid och Real Madrid på tv.

Två minuter hann gå – sedan bultade uruguayanen Ernesto Canobbio dit målet som sänkte ner Real Madrid i en ännu djupare krisklyfta.

Och för katalanerna hade de goda nyheterna bara börjat.

Valencia och Villarreal tappade

Lite senare samma kväll chockvann Sporting Gijón borta mot toppkandidaten Valencia, och på söndagseftermiddagen berövade ett stopptidsmål från Málaga andraplacerade Villarreal på två poäng.

Barcelona var som en Idol-finalist som hörde de andra deltagarna kraxa fram spruckna toner, som en höjdhoppare som satt på sin stol medan konkurrenterna rev ut sig.

De kunde tacka smålagen för hjälpen, stilla luta sig tillbaka och betrakta det kakafoniska kaos som vecklat ut sig runt klassikerkonkurrenten från Madrid.

”Real utan general”

Alla de stora huvudstadstidningarna hade läsaromröstningar som kom fram till samma slutsats: managern Bernd Schuster bör få sparken.

Ledaren i As beskrev ”ett Real Madrid utan plan, ett lag utan general”, och tyckaren Tomas Roncero fyllde på i skoningslös stil.

– Det är som på Titanic. Skeppet sjunker, och det är absurt att fortsätta titta åt andra hållet och låtsas som ingenting. Schuster beter sig som en zombie där han gömmer sig i sin bunker.

Det spekulerades i varför inte Schuster kommit till den frivilliga träningen dagen efter förlusten, det ryktades att han inte längre pratade med sina spelare, det påstods att ett bråk hade brutit ut mellan Raúl och klubbens holländska falang – ja, det pratades om allt förutom om huruvida Real Madrid har en chans att komma ikapp Barcelona i ligan.

Just den här dagen kändes det alldeles för avlägset.

Ett osårbart lag

Vid det här laget hade fortfarande inte en enda Barcelona-spelare rört en boll – men när de väl intog planen för matchen mot Recreativo Huelva hade de ändå vuxit till ett lag som kändes osårbara.

Efter 20 minuter kopplade de greppet.

Efter en halvlek hade de haft bollen 70 procent av tiden.

Efter 90 minuter hade de vunnit hur enkelt som helst.

Det var bara en fråga om hur många mål de rödblå skulle göra. Det blev två den här kvällen, plus tre bollar i virket och ytterligare ett halvdussin jättechanser.

Starten var hackig, men de senaste två månaderna har Real Madrid drabbats av en skadekris samtidigt som Barcelona fått närma sig maxvarvet tack vare ett gynnsamt spelprogram.

Frispark á la Brolin

16 matcher i rad utan förlust nu. 10 raka ligasegrar, med 35–6 i målskillnad.

Xavi var magisk i går, men en monumental miniputt var ytterligare några storlekar större.

Leo Messi dundrade in ett mål i det närmsta krysset – efter en frisparksvariant som var en inverterad kopia på Brolin-mot-Rumänien-94 – och spädde på med ett par dribblingsraider förbi sju, åtta vilt svingande försvarare.

Vi kan inte inbilla oss att det spelar någon större roll vad Zlatan Ibrahimovic hittar på nere på Sicilien – Leo Messi är höstens spelare.

Och oavsett hur snabbt Liverpool mullrar på i England – ett virvelvindande Barcelona är hittills höstens lag.