Därför gör han det förbjudna

Niva: Wayne Rooney växte upp som blå sedan kom agenten och blått blev rött – nu byter Rooney sida igen

SPORTBLADET

Han växte upp som blå, och han skulle alltid förbli blå.

Sedan kom agenten. Sedan kom sedelbuntarna.

Han blev röd, han skulle alltid förbli röd.

Agenten finns kvar. Sedelbuntarna har blivit ännu mycket högre och horisonten har färgats ljust himmelsblå.

Wayne Rooney är på väg att göra ännu ett förbjudet färgbyte.

Manchester United skulle inte spela sin premiär förrän två dagar senare, ändå hade Sir Alex Ferguson anledning att känna sig nöjd med den första dagen av den engelska ligasäsongen.

Han hade tillbringat dagen på träningsanläggningen Carrington, och på kontors-tv:n hade han sett äregiriga grannklubben Manchester City hacka sig igenom sitt första test.

Stundtals hade de varit utspelade mot Tottenham, och en fantominsats av målvakten Joe Hart var enda anledningen till att de lyckades klamra sig fast vid ett 0–0-resultat.

Det ljusblå laget var inte färdigbyggt än, inte på långa vägar.

Ferguson kunde se fram emot ännu en vinter som den obestridliga härskaren av Manchester.

Då ringde telefonen.

Ferguson chockad

Drygt två månader senare använder Ferguson fortfarande ord som ”chockad” och ”förstummad” när han väl möter den engelska pressen för att ge sin version av det där telefonsamtalet från sin vd, David Gill.

Han hade varit helt oförberedd på det, aldrig sett de ödesmättade orden komma.

– Jag har dåliga nyheter. Jag är på väg över.

David Gill hade strax dessförinnan pratat med Wayne Rooneys agent Paul Stretford. Han hade fått det fullständigt oväntade beskedet att anfallsstjärnan inte hade någon intention att förlänga sitt kontrakt, utan tvärtom ville lämna klubben.

Bara några månader tidigare hade Rooney fått frågan om ifall han såg sig själv stanna på Old Trafford under hela sin karriär.

– Yeah. Jag älskar det här stället. Om inte de säger något annat så kan jag inte se mig själv gå någonstans, om jag ska vara ärlig. Jag har drygt två år kvar på mitt kontrakt, så jag är säker på att vi kommer att förhandla fram ett nytt avtal under de närmaste månaderna.

Något hände under den där tiden, och i dag har Ferguson sin teori någorlunda klar.

Det var inte skandalerna, det var inte personkemin, det var inte ens ambitionerna – det var rådgivarna och pengarna.

– Det blir ofta besvikelser när man måste handskas med de moderna tidernas fotbollsspelare. Det är inte lika enkelt som det var för många år sedan att förhandla fram ett kontrakt, på den tiden då spelaren var beroende av managern han jobbade för och var tvungen att lita på honom. Allt det är borta nu. Vi har att göra med agenter som lever på det som finns i spelarnas fickor. Vi lever i en annan värld, och det är synd.

Paul Stretford är en agent som får Mino Raiola att framstå som en liten blyg konfirmand.

600 000 i veckan

Han vann rätten att representera Rooney för drygt sju år sedan, genom att gå segrande ur ett slags utpressningskrig bland fifflarna i Liverpools undre värld.

Drogbaroner, prostituerade gamla yrkessoldater, torpeder – allehanda gangsters var inblandade i en härva som nått domstol flera gånger utan att någonsin riktigt nystas upp.

Stretford skaffade sig ett rykte som en man med hänsynslösa metoder, men med en sjujäkla förmåga att generera pengar åt både sig själv och sina klienter.

Bara några veckor efter att han formellt började samarbeta med Stretford höjde den då 17-årige Wayne Rooney sin veckolön från drygt 1 000 kronor till ungefär 150 000 kronor, i samband med att han skrev på sitt första proffskontrakt.

Det var på den tiden han var fullständigt tokig i sitt Everton, firade mål med att visa en tröja med texten: ”Once a Blue, Always a Blue”.

Inte ens ett och ett halvt år hann sedan gå innan han bytte blått mot rött, lämnade Everton för Manchester United i en 300 miljonerkronors-affär.

Den gången fyrdubblade Rooney sin veckolön, till en bit över 600 000 kronor. Paul Stretford tjänade i sin tur nästan 20 miljoner kronor initialt, samt garanterades ytterligare 6,5 miljoner i bonus om han såg till att Rooney stannade fem år i Man United.

Den femårsperioden uppfylldes under förra säsongen.

Ryktena började i VM

Hittills har samarbetet mellan Stretford och Rooney fört med sig tre rättsprocesser, med olika utslag.

Ändå förblir relationen mellan dem extremt stark, och i fotbollsfrågor lyssnar Rooney på sin rådgivare mer än han lyssnar på någon annan.

Ryktena om att han tvekade kring att förlänga sitt kontrakt började cirkulera redan under sommarens VM i Sydafrika.

I de engelska presskretsarna surrades det om att Manchester United inte tänkte betala honom mer än 1,5 miljoner kronor i veckan. Samtidigt var Manchester City i full färd med att erbjuda den betydligt mer begränsade Yaya Touré en drygt 30 procent högre lön.

Stretford började höra sig för, räkna fram siffror, jämföra alternativ, presentera dem för Rooney.

Hur mycket pengar skulle det egentligen gå att tjäna genom ett klubbyte?

Extremt mycket, visade det sig, för mer än en part. Aldrig någonsin kan en fotbollsspelare göra ett lika stort ekonomiskt klipp som vid en övergång, med dess sign on-bonusar och lönelyft.

Och vad var det nu Sir Alex Ferguson sa om ”agenter som lever på det som finns i spelarnas fickor”? När det handlar om Paul Stretford är rent utav pluralformen felaktig.

Han har inte längre ett spelarstall. I takt med att hans stora guldkalv blev alltmer lukrativ avbröt han sina samarbeten med mindre välkända spelare, och gjorde Wayne Rooney till sin enda klient. Idag är hans andelar av Rooneys pengaflöde alltså hans enda inkomstkälla.

Mino Raiola drog in ungefär 80 miljoner kronor då Zlatan Ibrahimovic gick till Barcelona. Det är fullt möjligt att Paul Stretford toppar den summan när Wayne Ronney lämnar Manchester United.

City har råd

Så vad händer nu?

Jo, Alex Ferguson löper stor risk att tvingas ta emot ännu fler obehagliga telefonsamtal framöver. Hans egen transferbudget har försvunnit ner i det svarta räntehål som ägarfamiljen Glazer belastat Manchester United med, samtidigt som Manchester Citys fortfarande har så mycket shoppingpengar att de inte ens vet ifall Uefa tillåter dem att göra av med allt.

De har råd att köpa Wayne Rooney, att betala hans lön – och tror sig redan ha hittat metoder som gör en övergång kompatibla med de ”Financial Fair Play”-regler som Uefa fasar in från och med nästa sommar.

Välinformerade spansk-engelske journalisten Guillem Balagué gick igår ut med uppgifterna om att Real Madrid givit upp dragkampen om Rooney innan den ens hunnit börja, då de fått beskedet om att det redan finns en överenskommelse mellan några män som är vana att komma överens.

Ett av de första sponsringssamarbeten som Paul Stretford förhandlade fram för Wayne Rooneys räkning var nyckelavtalet med Nike.

Han hade då främst att göra med före detta Arsenal-yttern Brian Marwood, som på den tiden var Nike-ansvarig för engelska sponsringsfrågor.

Idag är Marwood i praktiken sportchef för Manchester City. Den enda personen som är högre uppsatt än honom i klubben är verkställande direktören Garry Cook – en kollega från Nike-tiden som också känner Paul Stretford som också känner Paul Stretford sedan gammalt.

ARTIKELN HANDLAR OM