Tio största flopparna i årets Premier League

Foto: bildbyrån, scanpix
Dzeko, Cole, Torres och Squillaci har inte haft lyckade säsonger.
SPORTBLADET

Erik Niva tar fram sågen. Här är spelarna som misslyckats helt i årets serie – rankade med den största floppen först.

Läs och tyck sedan till i kommentarsfältet!

1. Fernando Torres

550 miljoner kronor. 16 matcher. 832 minuter. 1 vattenpölsmål. Fiaskomatematik när den blir som allra mest avslöjande.

2. Joe Cole

Såhär sa Steven Gerrard några dagar innan Premier League-säsongen skulle inledas: ”Messi kan göra en del fantastiska grejer, men allt han kan göra kan Joe också göra, om inte bättre. Han brukar chocka oss på träningarna med att göra tricks med en golfboll som de flesta inte kan göra med en fotboll. Jag tror att han har en väldigt bra chans att vinna pris som årets spelare den här säsongen”. Och det känns ju som relevanta rader idag.

3. Stephen Ireland

Åh herrejösses, vilken sorglig historia. Vi ska ju inte glömma bort att Ireland stundtals faktiskt var riktigt bra för Man City, att det spekulerades att Aston Villa i själva verket gjort en plusaffär som fick pengar och en 23-årig Ireland i utbyte för James Milner. Men nä, nu har de mentala defekterna kommit ikapp megalomanikern Stephen Ireland, en spelare som nu har hunnit göra sig omöjligt i både Aston Villa och Newcastle på en enda säsong.

4. Edin Dzeko

Fernando Torres-light på fiaskoskalan. Nästan lika hög prislapp, nästan lika meningslösa prestationer. Kommer trots allt mycket lindrigare undan tack vare det viktiga målet borta mot Blackburn, målet som i praktiken garanterade Manchester City den där värdefulla Champions League-platsen.

5. Christian Poulsen

Symbolen för allt som gick fel under Roy Hodgsons tid i Liverpool, den tröge, trötte mittfältaren som illustrerade att Liverpool gått från att vara en toppklubb till ett lag på nedre tabellhalvan. Fel spelare i fel klubb i fel tid.

6. Robbie Keane

Skillnaden mellan att hänga kvar och att åka ut? Ungefär en halv miljard kronor. Och ibland bara en totalmissad bredsida från fem meter. Robbie Keanes miss i slutminuterna av måste-matchen mot Blackburn var inte säsongens grövsta – faktiskt – men det var den viktigaste. Och den fungerar som sammanfattning över hur en stor spelare förvandlats till en väldigt blek skugga av sitt forna jag.

7. Sébastien Squillaci

Han var tänkt som den erfarne ledaren som skulle styra upp Arsenals skakiga försvar, ge ungdomarna något att hålla i handen. Han visade sig vara den mest osäkre av dem allihopa, en säkerhetsrisk på lågfart.

8. Alexander Hleb

”Att spela i Birmingham är inte som att spela i Barcelona eller Arsenal. Jag trodde att det skulle vara lätt att spela i ett sånt här lag, men det var svårt”, analyserade Alexander Hleb i slutet av sin misslyckade tid i blått. Han borde kanske ha anpassat sig efter den slutsatsen lite tidigare.

9. Mauro Boselli

Vem? Jo, Wigans dyraste nyförvärv genom tiderna, mannen som skulle skjuta upp dem på fast Premier League-mark. Det tog inte ens ett halvår innan Roberto Martinez insåg att han gjort ett gigantiskt misstag – och för att mildra konsekvenserna skeppades Boselli iväg till Genoa efter åtta Premier League-matcher utan ett enda mål.

10. Bébé

Jovisst, storyn är jättebra, askungesagan om den hemlöse barfotagrabben som nu skulle spela för Manchester United. Men hur mycket vi än gillar berättelsen och hur mycket vi än hyllar ett Manchester United som hittar Chicharito-fynd – vi kan bara inte blunda för att Bébé trots allt kostat mer än 75 miljoner kronor utan att vara någonstans i närheten av att vara redo för Premier League-spel.

ARTIKELN HANDLAR OM