NIVA: En feldömd straff senare kippar Man City efter luft

SPORTBLADET

Med fem minuter kvar var de fullständigt utspelade och i praktiken utslagna.

En feldömd straff senare kippar nu Manchester City efter luft.

Toppen av Europa ligger någonstans högt däruppe. Just nu har de inte ens tillräckligt med syre för att klättra sig förbi det första steget.

Allt frid och fröjd då?

Mario Balotelli vann ytterligare ett psykkrig, stannade in ännu en straff och Manchester City bärgade en poäng de var i desperat stort behov av.

Men nä, det här var ju något helt annat än en oavgjord hemmamatch i mängden. Det här var rena lottovinsten för Manchester City.

De engelska mästarna blev ju runtsprungna, sönderpassade och utspelade på sin egen hemmaplan. Med en aningen mindre inspirerad målvakt hade de släppt in både tre och fyra mål.

Direkt komiskt

Under en femtonminuterssekvens i mitten av andra halvlek var spelbilden direkt komisk.

Samma sak, gång efter gång.

Dortmund sågade sig fram till en öppen målchans, Joe Hart panikparerade. Och för varje gång kamerorna zoomande in honom så vrålade han ännu lite mer desperat på sitt försvar, blev ännu lite rödare i ansiktet.

Jag var i Madrid och såg Manchester City förlora för ett par veckor sedan, jag var i Neapel och såg dem sjunka förra hösten – men en sådan här nivå av mjäkig meningslöshet har jag aldrig tidigare sett dem spela med under Mancini-eran.

Idéerna var få, torftiga. Deras bollinnehav bestod nästan enbart av fega, falska sidledspassningar.

Feldömd straff

Sedan kom det någon form av slutforcering och ja... Någon form av straffspark.

Personligen tycker jag att den är direkt feldömd – Neven Subotic får bollen uppstött på sin arm från ett avstånd på mindre än två meter – men så som regelsystemet är utformat kommer en handsavblåsning alltid att kunna diskuteras.

Straff blev det. Kvitterat blev det.

En upplösning som varken Manchester City eller Borussia Dortmund förtjänade.

Bortaklubben hade visat upp alla de där egenskaperna som gjort dem så oerhört omtyckta under de senaste åren.

Överkörning på planen, totalkross på läktarna. De kom med sina otroliga fans, sin högenergiska fartfotboll och sina individuellt skickliga knattetalanger.

Två ramträffar

De kom med allt utom den där sista effektiviteten.

Två Götze-skott i virket, och minst ett halvdussin missade jättelägen. Blir det i förlängningen så att de missar avancemang på grund av det här resultatet kommer de att gräma sig ända ner i tårna, de kommer att gräma sig så att bollskorna spricker.

Det här var deras match, deras kväll.

Manchester City lär ägna de närmaste dagarna åt att rannsaka sig själva, analysera det som hände – och fundera på ifall det kanske vore ett alternativ att lägga in ett bud på 100 miljoner pund för Borussia Dortmunds supportrar.

ARTIKELN HANDLAR OM