Niva: Gulsvarta karavanen kan ta sig hela vägen till Wembley

Niva: De har pressat sönder Real, spelat ut City och borstat bort Ajax – den gula karavanen kan ta sig ända till Wembley

SPORTBLADET

AMSTERDRAM. Bäst i test?

Borussia Dortmund.

Klarar de bara av att hålla lika hög fart och lika tydlig kurs till våren – då kan faktiskt den gulsvarta karavanen ta sig hela vägen till Wembley.

Defilerat sig genom dödens gruppDortmund har varit bättre än både Real Madrid och Man City i CL i höst och är klart för åttondelsfinal.

Onsdagskväll i Champions League-­maskineriet.

De allra flesta av mina ­internationella kollegor drog till Manchester för att se när världens dyraste spelare kom tillbaka till stan, den här gången för att ställas mot ett av världens allra dyraste lag.

Någon enstaka stack till Kiev för att titta närmare på världens just nu största stjärnsatsning.

Själv sänkte jag högra axeln, gjorde en tittfint och stack åt andra hållet.

Jag var nämligen mer intresserad av prestation än något annat, och därför ville jag passa på att se hela Champions League-höstens allra bästa lag.

De spelade här i Amsterdam, de har gulsvarta dräkter och de heter – förstås – Borussia Dortmund.

Konstaterandet är inte ens kontroversiellt.

Utdelning i underkant

Barcelona är såklart alltid Barcelona och Sjachtar Donetsk är helt löjligt giftiga framåt, men under det här gruppspelet har ändå inget annat lag imponerat på samma genomgående och konsekventa sätt som de tyska mästarna.

De har inte bara vunnit ­”Dödens Grupp” – de har ­defilerat igenom den.

Om något så har deras utdelning varit i underkant.

Hade det inte varit för ett sent feldomslut och en ännu senare målvaktstavla hade de varit fullpoängare. De har pressat sönder Real Madrid både hemma och borta. De har åkt till England och spelat ut Manchester City. Och den här kvällen borstade de alltså bort Ajax som om de holländska mästarna vore en irriterande flugsamling på axeln.

De har kommit långt sedan de var på väg att gå i konkurs för knappt tio år sedan. Ja, de har kommit långt sedan de förstagångsfloppade i Champions League förra hösten.

Ett ungt och överentusiastiskt Borussia Dortmund fick sig då en högerkrok av den stora, stygga fotbollsvärlden.

Hade de varit ett ömtåligt lag hade den smällen kunnat räcka för att splittra det. Hade de varit ett korkat lag hade de kommit tillbaka och gått in i samma näve igen.

Men nu råkar det här istället vara en alldeles osedvanligt sammansvetsad och intelligent spelargrupp. När de gick in i Champions League den här gången såg de till att vara redo – stadigare, kompaktare och bättre än någonsin tidigare.

Hade jag pekat på en enda förklaring till deras framgång så hade det varit just deras förmåga att agera kollektivt, att fungera tillsammans som en enhet både med och utan boll.

Bäst – den sylvassa burköppnaren

Kärnan i laget har vuxit upp tillsammans, och just nu är de väldigt nära att behärska det höga, aggressiva presspelet till perfektion.

Med tiden har Jürgen Klopp gnuggat ihop sitt Borussia Dortmund till en punkt som ligger väldigt nära alla moderna fotbollstränares heliga graal.

De kan minsann vinna boll på rätt spelyta, de kan sannerligen ställa om snabbt, de kan kontra på en kontring och de kan ställa en fråga till motståndarförsvaret genom att söka den vertikala passningen.

Mot Ajax hade de bollen under 34 procent av speltiden i första halvlek. Det bollinnehavet omsatte de i 3 mål.

Jürgen Klopp har själv beskrivit ett fullfungerande presspel som världens bästa playmaker, och det är så lätt att förstå vad han menar att man nästan lockas att hålla med.

Ändå räcker det ju inte att beskriva Borussia Dortmund som en ansiktslös lagmaskin, i synnerhet inte en sådan här kväll då alla delar av den offensiva armadan glänste på egen hand.

Robert Lewandowski är en pålitlig målskytt även på allra högsta nivå, och satte två mål. Marco Reus hotar motståndarmålet varje gång han får bollen, och rullade också in ledningsmålet.

Men överlägset bäst av alla? Den syl­vassa lille burköppnaren Mario Götze.

Redan på träningen inför matchen gjorde han sig själv till Youtube-sensation, då han först gjorde fyra på foten med ett tuggummi och sedan nonchalant fångade det i munnen.

I såna fall finns inga fler utmaningar

När det nu var allvar upprepade han den sortens tricks, fast i högsta möjliga fart på minsta tänkbara ytor.

Ett mål, tre assist och några sanslösa solo­uppvisningar. Under upprinnelsen till 4–0-målet lyckades han lura sin motståndare med någon sorts hisnande dubbelklack som bara måste kommit ur snubbelturen – för annars innehåller inte fotbollssporten längre några utmaningar för Götze. Då kan vi lika gärna skicka över honom till cirkusen direkt.

Götze briljerar. Dortmund imponerar.

De är givetvis inte favoriter till slutsegern – man vinner inga Champions League-bucklor på hösten – men de har gjort sitt avtryck, bevisat vad de kan.

Europa fruktar dem nu.

Vilket lag som än lottas mot dem kommer att pressas rätt ner i en gulsvart tryckkammare där det är näst intill omöjligt att ­behålla bollen.

ARTIKELN HANDLAR OM