Erik Niva om de hetaste silly season-snackisarna

Sportbladets krönikör om trovärdigheten i ryktena kring supernamnen

SPORTBLADET

Silly season?

Den existerar inte längre, samtidigt som den pågår precis hela tiden.

I en tid då en stor fotbollsövergång är lika komplicerad som ett transnationellt företagsförvärv stänger aldrig transfermarknaden.

Sportbladets Erik Niva tog några marsminuter för att bedöma trovärdigheten i några av stundens saftigaste flyttrykten.

José Mourinho till Chelsea

Den europeiska fotbollens sämst bevarade hemlighet har länge varit att José Mourinho lämnar Real Madrid till sommaren. De är trötta på honom, han är trött på dem. Men om han vinner Champions League med Real Madrid? Förändras inte hela situationen då? Knappast. Processen har redan hunnit för långt. Överenskommelser ska vara gjorda och garantiavtal undertecknade. Frågan som återstår är vart portugisen tar vägen med sina arrogant auktoritära framgångsgarantier. PSG faller förmodligen bort eftersom Mourinho varit öppen med sin vilja att återvända till England, Manchester United är inget omedelbart alternativ eftersom Ferguson kommer att fortsätta.

Teoretiskt sett är Manchester City tänkbart, men bland de som säger sig veta så har försoningen mellan José Mourinho och Roman Abramovitj gått långt mycket smidigare än befarat. Rafa Benitez blev inte titulerad interrimmanager av en tillfällighet.

Sannolikhet: 80 procent

Cristiano Ronaldo återvänder till Man United

Dagens Manchester United har en tydlig transfermodell. De köper ungt, prisvärt och utvecklingsbart. De dubblar däremot inte sitt transferrekord för färdiga världsstjärnor i 28-årsåldern. Jaha. Men om någon annan gör köpet åt dem då? Om Nike och General Motors ser

ett så stort värde i att få CR7 som röd affischmodell att de avsätter en oproportionerligt stor del av sina sponsorpengar specifikt för att lösa den här affären? Jo. Då kan kanske den orimliga önskedrömmen bli praktiskt genomförbar. På andra sidan av Champions League-mötets ömsesidiga kärleksförklaring mellan Cristiano Ronaldo och Manchester United finns inte längre några orubbliga omöjligheter. Nu stundar en kontraktsförhandlig på Bernabéu, och nu återstår för Cristiano Ronaldo att bestämma sig. Han är på kurs mot att återerövra titeln som världens bästa fotbollsspelare. Är han ändå så sorgsen i Madrid att han skulle föredra en reträtt till det Manchester där han förblir oreserverat älskad? I så fall finns det starka krafter som är beredda att hjälpa honom.

Sannolikhet: 35 procent

Wayne Rooney lämnar Man United

Under presskonferensen som följde på Manchester Uniteds uttåg ur Champions League fick Alex Ferguson givetvis frågan om Wayne Rooneys framtid. Han svarade bestämt: ”Han kommer att vara här nästa säsong. Ni har mitt ord på det”. Och därmed var väl saken klar, färdig och utagerad?! Nja, det finns ju det där tio år gamla parallellfallet, då David Beckham också ställdes över i den avgörande Champions League-matchen mot Real Madrid och sedan fick sin framtid ifrågasatt. Det var då som Ferguson svarade: ”Det finns inte en chans att vi kommer att sälja honom. Det kommer överhuvudtaget inte på fråga”. Men några månader senare var David Beckham ändå såld. Petningen av Wayne Rooney var givetvis något mer och större än ett strikt taktiskt beslut. Det var en offentlig misstroendeförklaring gentemot den spelare han blivit och den inre eld som inte längre tycks brinna lika starkt. Det var en deklaration om att Manchester United minsann klarar sig bra utan Wayne Rooney – men att Wayne Rooney borde fundera väldigt noga på hur han egentligen klarar sig utan Manchester United. Ferguson kommer givetvis inte att sparka ut honom, utan istället ge honom chansen att återuppliva sig själv. Klarar han det, orkar han det? Jag utgår fortfarande ifrån att Rooney är kvar på Old Trafford nästa säsong. Däremot tror jag inte längre att han avslutar karriären i den röda tröjan.

Sannolikhet: 40 procent

Zlatan Ibrahimovic till Juventus

Jovisst skulle Juventus vilja ha Zlatan Ibrahimovic. Det skulle alltjämt alla europeiska klubbar med ambitioner – Barcelona undantaget – i synnerhet de som inte har någon självklar klassanfallare. Men det gör ju inte övergången realistisk. Juventus har jagat en toppstriker i mer än ett år, men tvingats acceptera att de just nu inte har kraften att bärga en Robin van Persie eller en Luis Suárez. Det blev till sist Fernando Llorente från Athletic Bilbao, vilket var en fullt logisk lösning utifrån Juventus nuvarande förutsättningar. Skulle Zlatan Ibrahimovic tappa tron på riktningen i PSG:s projekt är han fortfarande i position att förflytta sig själv till en annan europeisk bjässe. Jag ser dock inte tecknen på att det är på väg att hända, och även om nu Ibrahimovic får för sig att röra på sig kommer det att vara i en annan riktning än mot Turin.

Sannolikhet: 5 procent