Vilket Barcelona kommer till spel?

Spelar de som mot Milan så spelar det ingen roll vad Zlatan gör

SPORTBLADET

Det ser ut att vara upplagt för spanska framgångar, det tycks vara upplagt för tyskt jubel.

Någon däremot?

Vi får vänta och höra vad Zlatan Ibrahimovic har att säga om saken.

Eller rättare sagt – vi får se ifall Barcelona tänker låta honom prata.

Jaha, ska vi damma av samma resonemang och retorik ytterligare en gång då?

Jo, vi ska väl det – för även om han har varit tillbaka flera gånger förr och även om Pep Guardiola har lämnat byggnaden kommer det alltid att finnas en speciell kittling då Zlatan Ibrahimovic återvänder till Camp Nou.

Det kommer att spekuleras kring hur publiken tar emot honom och det kommer att resoneras runt hur interagerandet med de gamla lagkamraterna ter sig och det kommer att funderas över hur han själv kommer att hantera hela situationen.

Gott så.

Det är intressant och det är fantasieggande – så länge vi inte stannar där och låter det bli hela historien om den här kvartsfinalen Mer än något annat är ju det här mötet mellan klubben som alltjämt regerar över världsfotbollen och klubben som har tänkt sig att göra det framöver.

Känslan är att detta Barcelona trots allt har passerat sin absoluta topp och långsamt, långsamt dalar lite neråt.

Förvissningen är att PSG bara har börjat, att de kommer att fortsätta uppåt i många år framöver.

Kurvorna är på kollisionskurs – men inte har det väl hunnit gå så långt att de kan korsas redan nu?

Nej, det skulle ju förvåna mig oerhört mycket ifall Barcelona tillåter sig själva att fortsätta falla, och det skulle förvåna mig ännu mycket mer ifall de inte går vidare här.

Barças prestation avgör allt

I grund och botten kommer ju inte detta dubbelmöte att definieras av Zlatan Ibrahimovic eller av något som PSG tar sig för överhuvudtaget.

Det avgörs av det Barcelona presterar, av hur nära sin maxprestation laget kommer.

Spelar de på den nivån de hade i hemmamatchen mot Milan så är all annan analys likgiltig. Då vinner de det här också, med både luft under ribban och marginal till plankan.

Hur man än vrider och vänder på det och hur man än mäter och värderar – Barcelona jättefavoriter.

I övrigt var det här en lottning som la upp för en halvt ny ordning inom den europeiska fotbollen, eller i alla fall en aningen justerad maktbalans.

Den senaste femårsperioden har Barcelona och Real Madrid cementerat sin position som kontinentens två starkaste, mäktigaste, rikaste klubbar.

De har tagit sig till toppen och de lär absolut stanna där – men om de nu blir favoritsegrar över hela linjen kommer de få sällskap i semifinalerna av de två stora tyska pretendenterna.

Som bekant möttes ju Spanien och Tyskland i EM-finalen 2008.

Det var början på en tid då dessa två representationslag dominerade den europeiska landslagsfotbollen, en era som Mario Balotelli visserligen har skakat om, men som ändå får sägas gälla än idag.

Om fem år är det fullt möjligt att vi ser tillbaka på Champions League-våren 2013 som brytpunkten då samma styrkeförhållande även etablerades inom klubbfotbollen.

Ska Premier League-klubbarna kunna göra något åt saken måste de korrigera kursen. Ska Paris Saint-Germain lyckas ruska om världen har de fortfarande mycket växande kvar att göra.

FAKTA

Niva om alla kvartsfinalerna

  Malaga-Borussia Dortmund

De har ju redan överträffat sig själva, det hårt prövade rövarbandet nerifrån spanska solkusten. Det framstår som osannolikt att de ska lyckas göra det ytterligare en gång. Skillnaden i de här två lagens grundspel är helt enkelt för stor. Borussia Dortmund kommer inte att tillåta Malaga att dra ner på temot och hacka sönder matchrytmen. De framstår som en klubb som hittills bara har börjat i den här turneringen. Målet ligger längre fram. De kommer att behöva hantera ett frågetecken runt sin mittbackslås, visst, men i övrigt kommer deras virvelvindare att fortsätta löpa utan att fundera så värst mycket mer på den saken förrän finalen på Wembley finns i sikte.

Chans att gå vidare: Malaga 15 %-Borussia Dortmund 85%

Paris Saint-Germain-Barcelona

Vilket Barcelona har tänkt sig att spela det här dubbelmötet? Det Barcelona som lät sig hunsas av Milan på San Siro? Eller det Barcelona som pulveriserade samma Milan hemma på Camp Nou?

Blir motståndet det sistnämnda spelar det faktiskt ingen som helst roll hur det går med Zlatan Ibrahimovics överklagan eller med Ancelottis matchplan eller med något överhuvudtaget – då finns det helt enkelt ingen praktisk möjlighet att PSG ska kunna rubba Barcelona. Inte för att de saknar slagstyrka, utan av den enkla anledningen att det inte finns något lag i hela världen som klarar av den prövningen. Blir det däremot det andra Barcelona som kommer till spel – det som haltat och hackat sig igenom stora delar av 2013 – så kommer de inte tycka att det är det minsta roligt att ha en adrenalinfrustande Zlatan Ibrahimovic tillbaka runt straffområdena på Camp Nou.

Chans att gå vidare: PSG 20%-Barcelona 80%

Real Madrid-Galatasaray

Didier Drogba återförenas med José Mourinho? Wesley Sneijder tillbaka till Bernabéu? Hamit Altintop tillbaka till Bernabéu? Jodå, det finns gott om underliggande historier även här, men huvudsaken är ändå hur Real Madrid ser det här som en drömlottning på den långa vägen fram mot den där svåråtkomliga tionde bucklan. Det nysatsande Galatasaray är fortfarande inget färdigt lag, och är det någon tränare i hela världen som är skicklig på att hitta håligheterna i ett småskakigt bygge så är det ju José Mourinho. Han kommer att identifiera svagheterna, han kommer se till att hans spelare utnyttjar dem. Med det sagt så gör ju Real Madrid bäst i att avgöra dubbelmötet redan på hemmaplan. Har Galatasaray fortfarande vittring hemma i Istanbul så har de en publik som kan få både Alvaro Arbeloa och några kontinentalplattorna att rubbas.

Chans att gå vidare: Real Madrid 85%-Galatasaray 15%

Bayern München-Juventus

Och vilka tar greppet om detta då? Vilka får tag på mittfältet? Nyckeln till Juventus spel brukar vara att Pirlo, Marchisio och Vidal kan diktera villkoren för i stort sett vilken match som helst – men kan de verkligen spela jämnt med Schweinsteiger, Kroos och Martinez? Där ligger nyckeln, där ligger utmaningen. Fram till och med för tre veckor sedan hade Bayern München kanske hela Europas bästa flyt i sitt spel, men på senare tid har framstått ett tydligare mönster för hur det är möjligt att störa dem. Och kan Juventus hålla sig kvar i dubbelmötet hela vägen in i slutminuterna – då vet man aldrig hur den här kärnan av Bayern München-spelare reagerar.

Chans att gå vidare: Bayern München 65%-Juventus 35%