Barcelona är mer en soppa än en klubb

Frändén: Peps prestige har kostat en halv miljard

FOTBOLL

BARCELONA. Zlatan Ibrahimovic har lämnat Katalonien, Barcelonas supportrar har lämnat sin dom.

De ville inte bli av med Zlatan. Framför allt ville de inte torska en halv miljard på köpet.

FC Barcelona vill gärna vara mer än en klubb.

FC Barcelona är just nu mer än en soppa.

Foto: ap
Ibrahimovic och Guardiola.

När de spanska tidningarna frågar sina nätläsare vad de tycker om Ibra-affären säger åtta av tio röster att klubben gjort fel. Det hade varit spännande att se sajterna fråga ”Tycker du att Pep Guardiola gjort bort sig?”.

Men det vågar man inte. Pep är Pep är Pep.

Men han är en Pep vars personliga prestige kostat klubben en halv miljard kronor från en säsong till en annan. I en medlemsägd institution som Barcelona är det ett vanskligt beteende. För att inte säga respektlöst.

Zlatan Ibrahimovic säger att han inte vet varför det blivit som det blivit. Han säger också att inget av Barcelonas höga höns, med nye ordförande Sandro Rosell i spetsen, kommit med någon vettig förklaring.

Jag tror honom. Den enda vettiga förklaringen är att det inte finns någon vettig förklaring. Pep Guardiola ville bli av med Zlatan Ibrahimovic. Bokstavligt talat till varje pris. Precis som han gjorde sig av med Samuel Eto’o, som visserligen tog Barcelona till nivåer de inte nått tidigare, men framför allt tog alldeles för mycket utrymme i Det Stora Kollektivet.

Supportarnas klubb?

Precis som han gjorde sig av med Yaya Touré tidigare i somras, som gav Barcelona en mittfältstyngd de saknar, men också har en agent som pratade vitt, brett och ofta om hur hans adept inte gillade att sitta på bänken.

När Barcelonas medlemmar skulle utse en ny ordförande i våras duggade valfläsken tätt. Sandro Rosells kampanj gick ut på att förvalta Joan Laportas arv. Däremot lovade han att de seniora medlemmarnas inflytande skulle öka och passade dessutom på att lägga nästa medlemsstämma i oktober, och inte i juli som Laporta, för att folk skulle hinna hem från semestern och ha säsongsstarten på sig att få grepp om läget i klubben.

Ett av hans första löften som ordförande var att Zlatan skulle stanna i klubben. I lördags eftermiddag dök Rosell in i förhandlingssalen på Camp Nou utan att svara på journalisternas frågor.

När Zlatan och Milans vicepresident Adriano Galliani kom ut för att berätta om klubbbytet fem timmar senare tog Rosell bakvägen ut.

Barcelona är en klubb som ägs av medlemmarna. Det innebär formellt att supportrarnas åsikter ska tas i beaktande och att klubbens ledning indirekt svarar mot den stora massans krav. På hur pengarna ska användas. På hur klubben ska skötas. Informellt har det visat sig betyda – ingenting.

Ibra beställde en brasse

I Barcelona ska Pep Guardiola ha fått spel när Zlatan sa ”du ska behandla mig som du behandlar Messi”.

I Milan säger Zlatan ”Silvio, det är en dag kvar på transferfönstret, är du bussig och fixar hit Robinho?”. Nästa dag trillar den Ibrabeställde brassen in med buller och bång.

Zlatan har bara gott att säga om klubben och spelarna i Barcelona.

– De har varit fantastiska mot mig, det är ”Filosofen” som är anledningen till det här.

Carles Puyol hade bara gott att säga om Zlatan när bollen var i rullning förra veckan.

– Jag har inte märkt av någon konflikt alls och jag hoppas Zlatan blir kvar, han kan tillföra laget mycket.

Tillsammans med vicekaptenen Xavi Hernández åsikter väger hans ord blytungt i Barcelonas omklädningsrum.

När nämnde Robinho var på tal för Barcelona i våras sa de två katalanerna till Guardiola att de vittrade problem och helst såg att han inte värvades. Därefter pratades det aldrig om Robinho igen.

Att Zlatan inte haft en vettig relation med sin tränare under det senaste halvåret har däremot gått Puyol förbi.

Glorian sitter trångt

Hade lagkaptenerna tagit strid för att Zlatan skulle bli kvar i klubben hade den här soppan kunnat få en annan utveckling och ett lyckligare slut. För Barcelona och för Zlatan Ibrahimovic. Nu har Zlatan landat i Italien igen. Som vanligt har han landat på fötterna.

Pep Guardiola har resultaten och folkets kärlek med sig, men glorian han bar som sin bästa accessoar förra säsongen sitter trångt på hans gråa hjässa. Den ser ut att klia.

ARTIKELN HANDLAR OM