Frändén: Kusten var klar – men så dribblade Messi bort allt motstånd igen

1 av 2 | Foto: Reuters
Andrés Iniesta och Leo Messi fick båda plats i Fifa:s världslag. Men när det gällde Guldbollen drog Messi längsta strået – i år igen.
FOTBOLL

BARCELONA. Att Leo Messi är världens bäste spelare har spanjorerna inga invändningar mot.

Att han skulle utses till världens bäste spelare kom däremot som en smärre chock.

Guldbollengalan blev en fest för Barcelonaandan, men den blev en missräkning för spansk fotboll.

För ett år sedan åkte Leo Messi till Paris för att ta emot sin första guldboll. Han var en pojke på 22 år som skrivit in sig i historieböckerna på riktigt och som log lite blygt, tackade mamma och pappa och lagkamraterna och åkte hem till Barcelona som en lite vuxnare man.

Omröstningen var ungefär lika spännande som en match mellan FC Barcelona och Málaga. Leo Messi var på en alldeles egen nivå när han var som bäst och han var som bäst nästan hela tiden.

Ett år senare är de flesta fortfarande överens: Världens bäste spelare heter Leo Messi.

Men argentinaren vann varken världens bästa klubbturnering eller världens största mästerskap under året som gick och för en gångs skull sågs hans nominering på Guldbollens topp tre-lista ut att vara en kompisplats.

Xavi eller Iniesta

Spanien hade ju tagit VM-guld för att Xavi Hernández bestämde vart de avgörande passningarna skulle gå och för att Andrés Iniesta sparkat hål på nerverna 115 minuter in i finalen mot Holland i Sydafrika.

Det hade gått 41 år sedan Luís Suárez, som ende spanjor hittills, fick lägga vantarna på Ballon d’Or. Sedan dess hade misslyckade EM- och VM-slutspel legat spanjorerna i fatet.

I år var kusten klar. VM-guldet var i hamn, två av tre finalister var spanska landslagsmän och förhandstipset, och Gazzetta dello sports källor, gjorde gällande att det skulle bli Don Andrés som skulle få ta emot priset. En älskad Barcelona-ikon och en riktig spanjor som fått applåder på bortaarenor hela hösten efter målet i VM-finalen.

Men när topptrions tränare Pep Guardiola klev ut på scenen i Zürich och öppnade kuvertet gjorde vad han brukar när han ska deklarera vem som är världens bäste spelare; han sa ”Lionel Messi”.

Argentinaren hade gjort vad han brukar när han är i tryggt sällskap med sina klubbkamrater. Han hade dribblat bort sitt motstånd.

Imorgon tjurar spanjorerna

Ett spanskt VM-guld räckte varken till att ro Guldbollen eller priset som årets tränare i hamn. Världsmästarna Xavi, Iniesta och Del Bosque fick se sig omsprungna av importerna Messi och Mourinho.

I några dagar kommer de inhemska landslaganhängarna att tjura. Sedan kommer de att ladda om för veckans omgång av la liga och glädjas åt att världsfotbollens samtliga huvudfigurer trots allt hör hemma i Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM