Inget talar för Atlético mot Real

Frändén: Problemet är inte att klubben saknar världs- spelare – problemet är att de möter ett världslag

FOTBOLL

BARCELONA. Elva svåra år, en svunnen fjolårsform och ett motstånd som heter Mourinho.

När huvudstadens lillasyster åker på derby i kväll är det inget som talar för Atlético Madrid.

Det är, som vanligt, det enda som talar för Atlético Madrid.

Foto: scanpix
Diego Forlán har inte varit lyckosam på sistone. Diego Costa deppar.

Iker Casillas satt på bänken, Roberto Carlos dikterade backlinjen och en 22-årig Raúl González var på väg att erövra världen.

Men det var Jimmy Floyd Hasselbaink som gjorde två mål för Atlético Madrid och avgjorde mot Real. Ni hör ju. Det har gått ett tag sedan los Colchoneros ställde till det och vann mot Real Madrid i ett derby. Elva år och en vecka för att vara exakt.

Det tråkiga för Quique Sánchez Florez gäng är att inget talar för att det ska bli tjugoandra gången gillt.

I en månads ligaspel levde Atléti på vårens och sommarens självfötroendedopamin. De hade tagit hem Europa League, vunnit supercupen mot Inter och skådat ett VM-slutspel där Diego Forlán utsågs till Sydafrikas bäste spelare. Sedan mötte Atlético Barcelona, förtrollningen bröts och Forlán har inte gjort mål sedan dess (han har gjort desto fler utspel om en önskan att lämna klubben efter säsongen).

Problemet är inte att Atlético saknar världsspelare, problemet är att de möter ett världslag i kväll.

Mourinho är i Real för att vinna titlar

José Mourinho vet precis vad han gör i Real Madrid. Han är där för att vinna titlar i plural och han har upprepat mantrat så många gånger att ingen i huvudstaden längre tvekar. Inte spelarna, inte supportrarna, inte journalisterna och inte pensionärerna som matar änder i Retiro-parken i Madrid. Mourinho har en startelva i toppform till förfogande, en lagom internationell och åldersblandad spelartrupp där ändå i princip alla tycks befinna sig i sin karriärs absoluta zenit just nu.

Sánchez Flores har en bit kvar.

Offensivt har han Sergio Agüero, som ska ta det sista internationella steget precis när som helst.

I mål står jättelöftet David de Gea, som redan utsetts till näste man att ta på sig landslagshandskarna.

Real Madrid har Cristiano Ronaldo, Iker Casillas och en förlustfri säsongsstart med sig i bagaget. Atlético har framtiden, Real nutiden.

Svårt att veta var Atlético står

Senast de rödvita slog storebror i ligan var Bill Clinton var president i USA och västvärlden oroade sig för att deras tv-apparater skulle sluta fungera vid millennieskiftet.

Atlético vann mot Real, men åkte ur ligan det året eftersom de då, precis som nu, är ett lag som väldigt sällan beter sig som man tror.

Det är det som kan rädda dem i morgon. Det är det enda kan sätta punkt för elva svåra år.

ARTIKELN HANDLAR OM