Nu styr Real

Johanna Frändén: Det är en ny hackordning – ett Clásico i Barcelona kan ändra på det

FOTBOLL

MADRID. Atlético tog drömmarna med sig till Bernabéustadion, men väcktes av ett Real Madrid som inte ger gästerna första ordet.

Säsongens kommande spanska mästare spelade fotboll i huvudstaden i går.

Frågan är vilken plan de höll hus på.

Foto: AP
Ricardo Carvalho firar sitt mål med bland andra Sergio Ramos, Sami Khedira, Angel Di Maria och Pepe.

Det är lätt att tro att det var Real Madrids två snabba mål som avgjorde derbyt på Bernabéustadion i går. Men Atlético är ett lag som av tradition är mer bekväma med ett 0–2-underläge än med uppgiften att behålla en 2–0-ledning matchen ut, och de såg inte ofarliga ut efter Reals chocköppning.

Problemet var att de, trots stolpskott och bortdömda straffsituationer, inte såg särskilt farliga ut heller, av den enkla anledningen att hemmalaget aldrig lät det hända.

Gästerna fick inte en chans

Årets upplaga av Real Madrid har genomgått en Mourinhofiering som gör att de både bildligt och bokstavligt spelar rakare än på evigheter. De har inte ens anständigheten att bjuda in gästerna i matchen.

Förra året tvingades tränaren Manuel Pellegrini, av klubbpolitiska skäl, att matcha halvlyckade och misslyckade Florentino-förvärv som Kaká och Karim Benzema.

José Mourinho köper inga sådana resonemang. Däremot köper han alldeles uppenbarligen helt rätt spelare för att sjösätta sina enga planer.

Sommarens nya kids i kvarteret – Mesut Özil och Sami Khedira – har lärt sig spelsystemet snabbare än de lärt sig säga ”tortilla” och tillsammans med tredje Real-rookien Angel di María bildar de en högermittfältstriangel som man skulle kunna skrämma små barn med.

Vi såg blivande mästarna

Vi har bara spelat tio omgångar av la liga, men vissa slutsatser behöver man inte dra ut på i onödan. Det var de kommande spanska mästarna vi såg i Madrid i går. Frågan är vilken plan de höll hus på.

Ett stenkast bort, några minuter innan avspark på Bernabéustadion, spelade Barcelona hem tre pliktskyldiga poäng mot Getafe. Katalanerna var i ligaledning i dryga tjugo minuter efter matchen. Men lagom till att Leo Messi och de andra duschat klart, bytt om och kletat vax i håret var Real Madrid tillbaka som nummer ett.

Ett lag får bekänna färg

Det skiljer bara en poäng mellan Spaniens två kraftverk, de lurar i toppen utan att syna varandra helt, men det är en ny hackordning som råder i la liga-land för tillfällaet. Barcelona ska tacka sin lyckliga stjärna, och seriens schemaläggare, för att de snart har ett Clásico på hemmaplan till förfogande för att ändra på sakernas tillstånd.

Den 28 november på Camp Nou kommer ett av lagen få bekänna färg på riktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM