Frändén: Domarens hjärnsläpp hjälpte Barcelona till kvartsfinal

FOTBOLL

BARCELONA. Barcelona seglar vidare i Champions League med mycket möda och oväntat stort besvär.

De fick en lektion med sig inför kvartsfinalen:

Utslagsmatcher i Europa är nästan alltid jämna – hur ojämna de än är.

Foto: Foto: AFP
Det satt långt inne, men till sist fick Pedro Rodriguez Barcelona med sig segern.

Barcelona fick i drygt tjugo minuter springa runt inför en utmattad hemmapublik med vetskapen om att ett enda misstag, en enda dansk fot, kan vara skillnaden på världsherravälde och fiasko.

De hade i det läget startat matchen i underläge, Leo Messi-nätat sig vidare, självmålsnickat sig bort från avancemang igen, kvitterat sig till en förlängning och sedan straffsparkat sig vidare i turneringen.

De hade fullkomligt dominerat matchen, men också fått en påminnelse om att det ibland kan vara de små marginalerna, de där som Barcelona så sällan opererar med, som avgör de stora matcherna och att en skenbar jättedominans ibland är just – skenbar.

Hade aldrig accepterat att åka ur

Fotbollsromantiker och Barçapuritaner världen över, och på Camp Nous gräsmatta, hade aldrig accepterat att åka ur Champions League i går.

Inte på det sättet. Inte ännu ett Inter.

Det är den övertygelsen, med god hjälp från domaren Massimo Busaccas hjärnsläpp, som gör att katalanerna är i kvartsfinal.

Barça slog i går ut laget som brukar berömmas med att vara deras fotbollsideologiska fränder. Arsenal visade inget av det i går. De behärskade varken med elva eller tio spelare på planen sin idé om en passningsglad anfallsfotboll eftersom motståndaren tänkte likadant – men bättre.

Har chans – trots noll skott på mål

Kommande kvartsfinalsmotståndare är nu förvarnade. Det går inte att slå Barcelona genom att vilja vara Barcelona. Å andra sidan; du kan ha en skaplig chans trots noll skott på mål.

Spelarna sa själva efteråt att de inte funderar på vilka de får möta i kvarten.

– Det skulle vara Lyon då, för det innebär att de slagit ut Real Madrid, flinade Eric Abidal, samtidigt som hemmapubliken andades ut, plockade ihop de blårödgula vimplarna och åkte hem till några timmars skönhetssömn innan jobb, vardagssysslor och la liga-lunk tar vid igen.

De har nu förstått att en match som ser ut som utklassning, kan vara en felpass från respass.

De kan också vara ganska säkra på att det inte blir mer spännande än det var på Camp Nou i går kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM