Frändén: Det låg inte direkt oavgjort i luften – men FCK blottade Barcelonas svaghet

FOTBOLL

BARCELONA. Om Cesar Santín nickat rätt.

Om Leo Messi varit ur form.

Om himlen varit grön och om sötvatten varit salt hade FC Köpenhamn kunnat plocka poäng på Camp Nou i går kväll.

Nu får danskarna gå på skattjakt efter ryska rubiner för att skriva historia i Champions League.

Man ska inte blunda för det uppenbara: Initialerna ”FC” är Köpenhamns och Barcelonas minsta och enda gemensamma nämnare, och efter första halvlek hade danskarna kommit undan med 0–1, två bortdömda mål i Johan Wilands kasse och blotta förskräckelsen.

Cesár Santín valde fel match att drabbas av det lynniga offsideinbillnings-syndromet, men det låg inte direkt oavgjort i luften i Camp Nou i halvtid.

I andra halvlek blottade FCK en av Barcelonas allt tydligare svagheter den här säsongen; förmågan att stänga matcher och kasta bort nyckeln, och det säger nog mer om katalanernas tillstånd än något annat just nu.

Inte råd att missa

– Vi åkte inte hit för att byta matchtröja med dem, sa Oscar Wendt och åkte hem utan Barçatröja, men med två livsviktiga insikter om hur den internationella fotbollen fungerar:

Det kommer öppningar även mot världens bästa bolltrillarlag.

När de kommer har man inte råd att bränna dem.

Panathinaikos nollade Rubin Kazan i Grekland och FCK har fortfarande grupp D i sin ficka om man lyckas resa till Tatarstan i Ryssland i slutet av november och spela smart.

FCK har chansen

Hade de frågat Barcelonaspelarna, som tappat sju poäng på tre matcher mot Rubin Kazan det senaste året, hade de fått veta exakt hur svårt det är.

De ryska rubinerna har fryst ut fler än ett lag på Centralnistadion i Kazan. Men om danskarna packar med sig långkalsonger, ullvantar och en ryggsäck med tålamod kommer de stå med ett ben i historieböckerna, som första danska lag att avancera från gruppspelet i Champions League.

De kanske ska säga till Cesar Santín att om han hör något vissla är det i fyra fall av fem den minusgradiga inlandsvinden.

ARTIKELN HANDLAR OM