Frändén: Katten Karim har genomgått en overklig förvandling

Benzema har gått från petad floppvärvning till målsprutande hjälte

Foto: GETTY IMAGES
Lyon-födde anfallaren Karim Benzema skickade ut sin gamla klubb ur Champions League när han satte spiken i kistan med sitt 2–0-mål.
FOTBOLL

MADRID. Det blev en fransman som avgjorde dubbelmötet mellan Real Madrid och Lyon.

Publiken på Bernabéustadion hade överseende med det i går kväll.

Katten Karim Benzema ställde sig upp på nio, satte punkt för sju svåra år och skickade Real Madrid vidare i turneringen där de egentligen hör hemma.

För ganska exakt ett år sedan satt jag på Bernabéustadion i slutet av åttondelen mellan Real Madrid och Lyon och lyssnade på en allt mer desperat hemmapublik skräna. De ropade på en målskytt. De ropade på Raúl, eftersom den enda tänkbara lösningen i kniviga lägen var att blicka bakåt.

Raúl kom in, kände lite på gräsmattan och lämnade sin sista Europamatch för klubben där han tillbringat hela sitt liv som en förlorare. Han såg gammal och färdig ut.

Benzema var inte med förra året

Lyon hade skickat självaste Real Madrid ur självaste Champions League på självaste Bernabéu-stadion och Kim Källström hade så mycket att säga om det att han aldrig ville gå hem.

Vad hans gamla lagkamrat Karim Benzema gjorde den kvällen är jag osäker på. Han var inte med i matchen i alla fall och efter nio månader i sin nya superklubb hade förre Lyon-spelaren ännu inte förlösts.

I takt med att Real fick lämna de två cuperna blev det allt tydligare att fransmannen var den stora floppen i Florentino Pérez bombastiska nybygge.

I april förra året dök Karim Benzema upp som en av flera franska fotbollsspelare som misstänktes för att ha köpt sex av en minderårig prostituerad från Marocko.

I maj presenterade Raymond Domenech Frankrikes VM-trupp till Sydafrika, och Benzema fanns inte med.

En katt – med nio liv

Det var ingen idealisk rookie-vår i Real Madrid och det började inte direkt bättre i höstas.

När klubbens argentinske forward Gonzalo Higuaín gick sönder konstaterade José Mourinho att han behövde aggressivare anfallare att jaga med.

– Man jagar bättre med en hund, nu har jag bara en katt men jag måste ju ändå jaga, sa Mourinho med en metaforisk kompispassning till Karim Benzema.

När Emmanuel Adebayor slutligen kom till undsättning (”en panter för Mourinho att jaga med” konstaterade Madrids tidningar) hade Benzema bestämt sig. Skulle han vara en bondkatt så skulle han vara en listig sådan. En med nio liv. En som reser sig på nio.

Katten Karim fick börja på bänken mot sitt gamla Lyon för tre veckor sedan, men slog in Reals enda mål på Stade de Gerland, arenan där han aldrig gjort annat än nätat under stora delar av sitt ännu inte så långa liv.

Sprutar in mål i ligan

Som uppladdning inför gårdagens jättemöte hade han gjort sex mål på de senaste tre ligamatcherna.

I går var det bara Karim Benzema som kunde ge Real Madrid 2–0-målet som borgade för avancemang.

Manus var redan färdigmallat och utprintat på klubbens kontor.

Katten Karim har genomgått en alldeles overklig förvandling på vårkanten i Spanien och José Mourinho vill inte ta på sig äran.

– Det enda jag gjort är att inte ge honom något gratis. Jag vet inte vilken spelare som kostat hur mycket eller vem klubben helst vill se lyckas. Här spelar man med benen och inga andra meriter och Karim har gjort mycket för att förbättra sig på slutet, säger Mourinho.

Real Madrid har redan utsett favoritmotstånd i kvartsfinalen. Publiken och spelarna vill se Schalke och Raúl González tillbaka på Santiago Bernabéu en sista gång.

Raúl lämnade arenan som en föredetting förra våren, i ett läge där hans tänkta arvtagare Karim inte kunde fylla hans tomrum.

Om ett par veckor kan de mötas som två av världens hetaste anfallare på planen där allt började.