Vänner & fiender

Barça och Espanyol – rivalerna som älskar att hata varandra

Foto: Foto: AP
Hemmaderbyt mot FC Barcelona är enda gången på året Espanyols fans får skrika ut sin frustration mot storebror utan att någon skriker tillbaka – Barcelonas supportrar är inte välkomna.
FOTBOLL

BARCELONA. Två spelartrupper med vänskapsband över laggränserna.

Två tränare som förlitar sig på de egna talangerna.

Två klubbledningar som ligger i ett långt kallt krig.

I kväll slår Espanyols hemmaarena Cornellà-El Prat upp dörrarna för fotbolleuropas mest lokala derby.

Barcelonas supportrar är inte välkomna.

Det finns få stadskamper som är så ospännande som kvällens katalanska derby. Inte för att Barcelona nödvändigtvis alltid vinner. Espanyol kan på ren motivation sätta stopp för storebror i enskilda matcher, som i senaste liga-segern 2007 och den oavgjorda matchen två år senare.

Men medan London, Milano och Rom har lag som turas om att bära kronan har Katalonien en ständig huvudrollsinnehavare och en evig la liga-statist i Barcelona och Espanyol.

Under Barças pågående guldålder har Espanyols supportrar, ”los pericos”, lidit mer av grannens världsherravälde än den egna oförmågan att ta steget ur dess totala skugga. (Och då är de inte ens tvåa i stan, Real Madrid har fler supportrar i Barcelona än Espanyol).

I dag kommer de båda klubbarnas presidenter visserligen äta en gemensam inför match-lunch, något som Barcelonas förre president Joan Laporta avskaffade på sin tid, men när hans efterträdare Sandro Rosell ser det katalanska derbyt på plats i kväll blir han ganska ensam från det blåröda lägret.

Max 700 biljetter till Barca

Relationen mellan klubbarnas ledning har gått från frostig till nödvändigt diplomatisk det senaste året, men när Espanyols ledning i veckan meddelade att man kunde tänka sig att avvara max 700 biljetter till Barcelonas supportrar mot att de legitimerar sig vid entrén till stadion, förklarade Barcelona att man inte var intresserad. Förvånad var man knappast, Camp Nou har inte heller öronmärkt några av sina nästan 100 000 läktarplatser åt Espanyols supportrar under de senaste hemmamötena.

Men trots tuppfajterna i klubbledningen är Barça och Espanyol bästa vänner – på andra plan. Pep Guardiola och kollegan Mauricio Pochettinos relation bygger på en ömsesidig beundran och gemensam metod att bygga sitt lag kring spelare fostrade i klubbens egna ungdomslag.

Barcelona har odlat sin hemvävda startelva med lika delar ideologisk som sportslig övertygelse. Espanyol har gjort det lika mycket av krassa ekonomiska skäl.

Liksom många andra klubbar i mellanskiktet i la liga är Espanyol hårt tyngd av den ekonomiska krisen. Spelare som Osvaldo, klubbens största affär någonsin när han gick till Roma för 150 miljoner kronor i somras, har ersatts av 20-årige Álvaro Vázquez från den egna akademien.

Pep Guardiola har under sina fyra säsonger som tränare i Barcelona gett 24 hemmafostrade debutanter chansen.

Mauricio Pochettino, med en säsong mindre i Espanyol, är uppe i 21 stycken.

Iniesta fridlyst

Kvällens två startelvor kommer att krylla av spelare som mötts regelbundet sedan de tidiga tonåren och många av dem gör ingen hemlighet av att de är goda vänner över laggränserna.

Andrés Iniesta är också fridlyst på Cornellà-El Prat sedan han hyllade Espanyols avlidne lagkapten Dani Jarque på tröjan när han avgjorde VM-finalen 2010.

Hans lagkamrater lär få ett desto tuffare mottagande av publiken på Cornellà-El Prat i kväll. Hemmaderbyt mot gigantiska FC Barcelona är enda gången på året ”los pericos” får skrika ut sin frustration mot storebror utan att någon skriker tillbaka.