Lagen är helt jämna – och ojämnare än någonsin

FOTBOLL

MADRID. Barcelona kvitterade Real Madrids övertag i går.

I ett historiskt perspektiv är lagen nu helt jämna.

Frågan är om de någonsin varit mer ojämna.

Redan utanför Santiago Bernabéustadion var stämningen ljummet pessimistisk inför match. Efteråt var den ungefär som vanligt. Real Madrids supportrar har vant sig vid att Barça kommer på besök och tar poäng om det räcker, eller vinner om man måste. Eller om man bara känner för det.

Vanlig dag på jobbet

Barcelona uträttar ofta mindre mirakel på fotbollsplanen och i går var en högst vanlig dag på jobbet för Pep Guardiola och hans mannar.

I en vanlig dag på jobbet ingår nuförtiden att pendla till huvudstaden, åka på ett tidigt baklängesmål och komma ut med segern (och ett bollinnehav på 73 procent) på andra sidan de nittio minuterna mot tabellettan Real Madrid.

Om Barcelona någon gång tvivlade i går så visade de det inte. Pep Guardiola må ha offrat några egon och en hel del transferpengar i sitt lagbygge. Men när han rensat ut alla störande element har han snickrat ihop ett samspelt kompisgäng vars spelstil förfört snart sagt hela jordklotet på dryga tre år.

Det kommer vissa privilegier med det. Barça har satt i system att protestera mot domslut med halva laget involverat i gestikulerandet med väldigt få varningar som resultat.

I övrigt har man skämt bort sin publik under så lång tid nu att det vackra blivit vardag.

I går var det inte heller det vackra som dominerade på Bernabéustadion, det var ett mindre spektakulärt i den långa raden av spektakulära Clásicon de senaste två åren, men det var ett Clásico som begravde en epok och ett historiskt övertag för Real Madrid.

Utjämnat i historieböckerna

I går utjämnades den historiska inbördesstatistiken lagen emellan till 86 segrar vardera. Spaniens två fotbollsstormakter är nu helt jämna. Och ändå är frågan om Barcelona och Real Madrid någonsin varit mer ojämna?