Frändén: Tappet är inget misslyckande

1 av 13 | Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

SAINT-ETIENNE. En tappad tvåmålsledning, en delad poäng och en minikris för PSG?

Äh.

Om matchen i går var ett besked åt ­något håll så var det litet fall framåt för Zlatan Ibrahimovic och hans vänner.

Det har etablerats en märklig idé kring Paris-Saint Germain som går ut på att laget ska defilera igenom säsongen som ett ­Harlem Globetrotters. Som att PSG, efter den aggressiva ekonomiska satsningen från Qatar, ska resa runt och göra barmhärtiga nedslag i franska småstäder för att sälja ­tröjor och skriva autografer efter bländande 4–0-segrar.

Zlatan Ibrahimovic gjorde en säsong i La Liga – ni minns hur det slutade – och sedan dess har han aldrig spelat i ett lag eller land som förespråkar den typen av fotboll.

Paris Saint-Germain är inte Barcelona, och det beror inte på att de inte fått ihop hela sitt projekt än – det är inte alls dit man siktar.

Man har Carlo Ancelotti som tränare, en italienare som aldrig propagerat för gladfotboll annat än i ytterst små doser och när den egna backlinjen ligger perfekt i positionerna.

Man lirar i Ligue 1, en av Europas mest ­fysiska ligor, som i modern tid aldrig varit någon skådeplats för totalfotboll vare sig med spanska eller holländska förebilder.

Zlatan har gjort 25 mål

Man leder den för övrigt med fem poäng före tvåan Lyon och man är

i kvartsfinal i både Champions League och den inhemska cupen.

Dessutom: förra sommarens jättevärvning Zlatan Ibrahimovic har gjort 25 ligamål hittills.

Man kan dessutom argumentera för att Panenka-straffar borde räknas dubbelt upp i skytteligan. Oavsett ­vilket kommer Zlatan att vinna den med en förkrossande marginal i år.

Ancelotti var sitt vanliga jag

Det är inte rimligt att ställa högre krav på Paris Saint-Germain i år, och de som gör det har sannolikt drabbats av ganska allvarligt storhetsvansinne.

Det har bevisligen delar av hemmapubliken på Parc des princes som buade ut sitt lag i halvtid mot Nancy förra helgen.

Men det har inte Carlo Ancelotti. Han var sitt vanliga småbistra jag efter matchen i går och konstaterade lakoniskt att oavgjort borta mot en formstark tabellfyra är ett bra ­resultat för PSG.

Att tappa en tvåmålsledning är inget PSG bör ­göra till en vana. Men att dela på poängen mot ett lag som redan ­slagit dem två gånger i år är om något ett litet fall framåt.

Saint-Etienne är inget dussinlag. Det är en slumrande fransk fotbollsjätte som har fler ligatitlar än något annat lag och som har något alldeles enastående på gång. ”Sainté” har inte förlorat en match under 2013 och är redan i final i den franska ligacupen, men framför allt är de på jakt efter en plats i Europa. Mycket tyder på att De Gröna når ut på kontinenten nästa år och får man behålla spelare som Pierre-­Emerick Aubameyang och Yohan Mollo kan nog det bli ganska party.

Kan koppla ett hårdare grepp

Paris Saint-Germain är redan där, men innan den svindlande uppgiften att ta sig an FC Barcelona i Champions League ­väntar först ett landslagsuppehåll.

Om fjorton dagar är PSG tillbaka och kan koppla ett ännu hårdare grepp om liga­titeln och sen kommer ingen att komma ihåg att det var lite kämpigt mot det där lilla stora gröna laget på vägen dit.