Frändén: En seger som får PSG-fans att drömma

FOTBOLL

PARIS. Med allas ögon på sig levererade PSG en av säsongens mest imponerande insatser i går.

Carlo Ancelottis mannar är så redo för Barcelona som man kan bli.

Kan det räcka för att slå ut katalanerna ur Champions League, frågar sig Frankrike hoppfullt.

Nej, det är klart det inte gör.

Men kanske räcker det för att falla med fanan i topp.

Paris Saint-Germain hade duon Lucas/Lavezzi borta, de hade usel statistik i bagaget och ett katalanskt orosmoln som tornade upp sig i horisonten.

Trots det gick fransmännen ut på sin hemmaarena och satte ner dobbarna i gräset med eftertryck. 1–0 mot Montpellier är vad det ser ut som och lite mer därtill; en imponerande kämpaseger mot en regerande ligamästare fast de parisiska tankarna rimligtvis befinner sig ungefär fyra dagar framåt i tiden.

PSG under Carlo Ancelotti har gjort det till sitt kännetecken att vinna matcher utan att spela speciellt spektakulär fotboll, men i går visade man i första halvlek upp exempel på att de snabbt ihopköpta fotbolls- genierna börjat hitta varandra.

Och när kombinationerna Matuidi–Pastore–Ibrahimovic–Ménez resulterade i avslut utanför mål återvann hemmalaget allt som oftast bollen och började om.

Sarkozy på plats

Det var gott om stjärnglans på Parc des princes i går, efter matchen kom Paris tre kanske mest berömda män (utan inbördes rangordning) Nicolas Sarkozy, David Beckham och Zlatan Ibrahimovic ut i intervjuzonen, men det var lagets bäst bevarade hemlighet som baxade hem säsongens viktigaste ligaseger.

Kevin Gameiro, 25, har utvecklats till PSG:s ”supersub” i år. Han har ett målsnitt per spelade minuter som inte ens Zlatan matchar, och är en joker av den typen fotbollstränare drömmer febriga nattdrömmar om att kunna kasta in för en snabb slutforcering i låsta matcher.

Han förtjänar ett bättre öde än att frysa fast på PSG:s bänk (bokstavligt talat, i går var det i det närmaste minusgrader i Paris, men det är en annan sorglig historia) och när jag frågade Carlo Ancelotti om saken häromdagen var han uppriktig:

– Jag borde nog ha låtit Gameiro spela mer.

Men så har det inte blivit, på grund av en mördande konkurrenssituation i anfallet, och Kevin Gameiro lär ha ytterst lite med tisdagens äventyr mot Barcelona att göra.

Backtrubbel i Barça

PSG får i första hand vara glada om de har med dubbelmötet med katalanerna att göra alls och i andra hand om de förlorar det vackert.

Barcelona har visserligen ett småbesvärlig skadeläge i backlinjen, med Carles Puyol och Jordi Alba borta respektive tveksam. Men som kompensation har man i veckan välkomnat de friskförklarade före detta cancerpatienterna Tito Vilanova och Eric Abidal tillbaka i laget. Det är två återkomster som utöver det emotionella värdet sjänker Barcelona trygghet och alternativ att röra sig med inför matchen mot PSG.

Messi x 2 = omöjligt

1–0 mot Montpellier får den franska huvudstaden att ställa frågan om inte Paris Saint-Germain är redo att rubba Barça.

PSG är så redo de kan vara, men det kommer inte att räcka över två möten med Leo Messi.

Det hindrar inte att den franska huvudstaden tar helg med den första ligatiteln på nära tjugo år inom räckhåll. Och fram tills på tisdag kan man tillåta sig att drömma om en historisk hemmaseger mot Barcelona.

Större mirakel har inträffat under påsk.