Frändén: Frankrike frågar sig nu om Zlatan är ett problem

FOTBOLL

PARIS. Ännu en plattmatch, ännu en poäng och ännu en frågeställning som PSG inte behöver.

Om Laurent Blanc är rätt man för jobbet?

Om truppen saknar sammanhållning?

Nej, i går tog fotbolls-Frankrike ett steg in på okänd mark och frågade sig:

Är Zlatan Ibrahimovic ett problem för PSG?

För varje säsongsstart har PSG byggt om ännu något litet.

Förra hösten var det träningsanläggningen som fått ett ansiktslyft, en ny pressal och nya restriktioner för var journalisterna får röra sig och inte.

I år har Parc des Princes byggt ut lyx- logerna för det fina klientelet och flyttat upp pressläktaren så att vi sitter så långt ifrån gräsmattan som går, granne med Parishimlen.

Och vad har det med något att göra?

Ja, att stänga tillgängligheten för media – och för all del för allmänheten – är typiska åtgärder hos klubbar som växer sig stora väldigt fort och känner ett behov av att markera det.

Synd bara att PSG:s spel har sett motsatt utvecklingskurva i år.

Det gamla vanliga – och inte så bra

Det spekulerades en del inför mötet med Lyon i om Laurent Blanc var på vippen att byta spelsystem och gå tillbaka till det 4-4-2 som han ärvde efter Carlo Ancelotti för lite drygt ett år sedan. Allt för att låta en pånyttfödd Javier Pastore fungera som en tia bakom Ibrahimovic och Cavani som mer renodlat dubbel- anfall, och samtidigt behålla Paris- favoriten Blaise Matuidi på planen.

Det blev en det gamla vanliga i går.

Det blev verkligen inte särskilt bra.

Jag vet inte exakt vad PSG behöver, men att något behöver ändras står utom allt tvivel.

Det pratas om sprickor i truppen, om fysiska problem hos spelare som ännu inte hämtat sig från VM och om en lagledare som inte har sista ordet.

Blanc fick efter matchen lyssna till ett gäng olika teorier om vad han borde göra bättre och konstaterade torrt:

– Det är gott om tränare här i dag.

Laurent Blanc, som spelare känd under smeknamnet Le Président i Frankrike, är väl medveten om att hans post inte tål särskilt många fler bakslag innan någon annan intar den.

Det fanns fler presidenter på plats i går. Nasser al-Khelaïfi, som basar över klubben, och vid hans sida Nicolas Sarkozy, som styrde Frankrike i fem år och i veckan annonserade sin återkomst i fransk politik med förhoppningen om att bli landets näste president – igen.

Förnärmad av frågan

När al-Khelaïfi mötte media i Paris- natten fick han frågan om det var tränaren eller lagets nummer tio som tog ut laget och blev så förnärmad att han inte riktigt hade något svar.

Det finns många tronpretendenter på Parc des Princes, men det är ju någon annan som varit PSG:s odiskutable ledare här de senaste två åren.

Zlatan Ibrahimovic dök upp i presszonen efter match med ansiktsuttrycket hos en man som svalt ett åskmoln. Det finns ingen blick som är lika utmanande som Ibrahimovics när han är på det humöret och mycket riktigt lämnade han också arenan i vredesmod när frågorna började tassa kring stämningen i truppen.

Om han slog på tv:n när han kom hem fick han se en helt ny debatt i fransk sportmedia. En fotbollsshow lanserade frågan ”går Ibrahimovic inte att peta?”, en annan frågade sig om ”PSG har ett Ibra-problem?”.

Paris Saint-Germain hade redan en hel del huvudvärk att bota.

I går slogs en sista dörr in det nyrenoverade klubbhuset.

Och om en vecka kommer FC Barcelona på besök.

ARTIKELN HANDLAR OM