Frändén: Blanc räddade sitt jobb

FOTBOLL

PARIS. I slutminuterna hade Laurent Blanc lämnat det tekniska området vid bänken.

Den gamle mittbacken var framme och trippade på sidlinjen, antagligen redo att själv hoppa in de sista tio minuterna.

– Förlorar vi utan att ha spelat fotboll kommer ni att säga ”ni försökte inte ens”, hade PSG-tränaren sagt före match till journalisterna på plats.

Och där satt vi och höll käften.

Johanna Frändén.

Men vi börjar i rätt ände, för vi hade ju två lag med diametralt olika formkurva som klev ut på Parc des Princes och luktade på gräset halvtimmen före avspark.

Barcelona med en småkaxig målskillnad på 17–0 med sig från säsonginledningen. PSG utan två skadade superstjärnor och med blott en seger på de senaste fem försöken.

De gjorde det inför Frankrikes finfolk och som om det inte glittrade nog i Paris i kväll hade världens tre största popstjärnor hittat dit.

Mötte Barça på deras vis

Jag vet inte om Laurent Blanc noterade att Beyoncé, Jay-Z och David Beckham var på plats i går och jag vet inte om han bryr sig, men jag anade redan dagen före match att han inte tänkte försöka fega hem en poäng i vad som skulle kunna bli hans sista match som huvudtränare i Paris.

– Vi ska spela som vi vill spela. Med initiativ och bollinnehav, sa Blanc.

Han vet att risken att man förlorar mot katalanerna är stor även om man parkerar spelarbussen precis framför Salvatore Sirigus stolpar. Blanc har spelat i Barcelona, ihop med Luis Enrique faktiskt, och han älskar den här typen av fotboll; den bollhållande, kortpassande som huvudstadstidningen Le Parisien dagen till ära döpt till ”världens mest sensuella”.

PSG-tränaren tog sig an utmaningen med en dåres envishet.

Ska vi möta Barcelona ska vi göra det på deras vis.

Ska vi trilla ner i avgrunden ska det vara till musik.

Det var modigt, men det var framför allt välscoutat.

PSG gjorde samma sak

En av många analyser av Barcelonas titeltorka förra säsongen har gjort gällande att de tappat det aggressiva presspel som gjorde dem så jobbiga att möta. Det som ofta såg ut som 90 minuters uppvisning av ”kvadraten” grundades i själva verket på att Barcelona vann tillbaka boll så fort ett olycksfall i arbetet gjort att de tappat den.

Luis Enrique har varit snabb att återställa ordningen som Pep Guardiola förädlade under sin tid i klubben. I år har har katalanerna pressat som aldrig förr. I går gjorde PSG exakt samma sak.

Sedan hade hemmalaget hjälp av lite andra saker som egentligen inte ska kunna ske.

Jag vet inte vad som är mest osannolikt; att Marco Verratti gör mål (han hade gjort exakt noll fram tills i går på dryga två säsonger i PSG) eller att det är på nick (han är obetydligt längre än en gnom, om ni tror på sådana).

Räddade sitt jobb

Parisarna hade inte heller vunnit någon av de tre tidigare Champions League-matcher man tvingats spela utan Zlatan Ibrahimovic.

Och Barcelona hade inte släppt in ett enda mål under hösten.

Men PSG:s aggressiva spelplan tvingade fram enkla misstag i Barcelonas backlinje och bakom den stod en tysk målvakt som gjorde sin olyckliga Barça-debut just i går.

Det var en taktisk triumf, och den kom utan Zlatan Ibrahimovics inblandning.

Blanc har en bra bit kvar för att bli den mysgubbe Carlo Ancelotti var i Parissupportrarnas ögon. Han har ett ömsom defensivt ömsom arrogant sätt som inte ens fransmännen lärt sig att gilla. Men i kväll räddade han sitt jobb och tog sin största seger sedan han kom till klubben.

I dag kommer han vakna till en behaglig tystnad, till ljudet av lite arbetsro.

ARTIKELN HANDLAR OM