Frändén: Så ihåligt är PSG utan Zlatan i form

FOTBOLL

Vi kan prata transferdrömmar, spelarstraff och en laganda som nuddat nollpunkten.

Det mesta i Paris Saint-Germains unga världserövrarturné kokar ändå ner till en oroande slutsats:

De två gångna säsongerna har visat hur extravagant PSG kan vara är när Zlatan Ibrahimovic är i form.

Hösten har visat exakt hur ihåligt PSG är när Zlatan Ibrahimovic inte är där.

Det är lätt att få intrycket att PSG är en klubb i akut kris. Apatin på planen, resultaten och de infekterade utspelen i media från både spelare och agenter så här i transfertider vittnar om ett lag i närmast moralisk upplösning.

Hur illa är det egentligen?

Ja, eftersom Paris Saint-Germain är ett fotbollslag och inte exempelvis en förskola (trots vissa genanta likheter) är det tabelläget som är det absolut mest kritiska.

Att PSG:s problem mest handlar om dem själva just nu är en sak. Att det finns minst två lag i Ligue 1 som inte tar hänsyn till det är värre.

Lyon och genombrottsmannen Alexandre Lacazette går på vatten just nu.

Marseille har en liten formdipp efter juluppehållet, men behåller fötterna före PSG i tabellen.

Och på ren inspiration har också det charmiga gruvgänget från Saint-Etienne sprängt in stortån före huvudstadslaget.

Saint-Etienne är bra på topp fem-placeringar, men att de ska vifta med pokalen i slutet av maj håller jag för osannolikt. Övriga två kan ställa till med precis vad som helst om man ser till talangtrust (OL) och tränarmaterial (OM), och det är bara att gratulera Ligue 1 till en potentiellt gastkramande vårsäsong.

Blanc är ovanligt öppen och oväntat oförsonlig

Laurent Blanc får sällan stilpoäng för sin charmiga approach, men just nu väljer han helt rätt strategi. Han är öppen med att något är fel, att han inte får spelarna att prestera max och att han rimligen hänger löst på posten om det fortsätter.

I dag är Edinson Cavani och Ezequiel Lavezzi tillbaka efter den nästan tre veckor långa avstängningen. PSG:s tränare gjorde det enda rimliga när han straffade dem för sen återkomst till Paris efter julledigheten.

– De är tillbaka, men det betyder inte att allt är glömt, sa Blanc i går, i en oväntat oförsonlig hållning till sina två anfallsstjärnor.

De lär trots allt bli kvar i klubben över januarifönstret.

PSG har Fifa Fair Play-ögonen på sig, vilket i stora slängar innebär att de inte får köpa nytt om de inte säljer gammalt och balansräkningen går jämnt ut. Stämningen må vara tjurig i den franska huvudstaden, men PSG:s spelare vet att utsikterna att få lika bra betalt någon annanstans utan att sänka den sportsliga nivån (a.k.a. spela i Förenade Arabemiraten) är små mitt i vintern.

Det gäller både Lavezzi och Cavani och Thiago Motta, som känner sig lätt negligerad i Paris, men som i nuvarande form är relativt kylig på transfermarknaden.

Han är skillnaden på titlar och fiasko

Kan vi prata lite Zlatan nån gång då, undrar ni. Absolut, vi kan och måste, för det är svensken som är PSG:s kanske största problem just nu.

Laurent Blanc är uppriktig kring det också; om hur Zlatan, i egenskap av lagets ledare, kan vara skillnaden på titlar och fiasko.

Ibrahimovics uppenbara sviter av hälskadan har också fått nya tydliga effekter.

Under förlustmatchen mot Bastia förra helgen gjorde Ibrahimovic flera utfall mot lagkamraten Blaise Matuidi, som, enligt spelarna i motståndarlaget, varje gång bet tillbaka.

Mot Saint-Etienne fick Ibrahimovic vid ett tillfälle spel på Javier Pastore. Och ni såg kanske? Den blyge argentinaren skällde tillbaka.

Det här är naturliga reaktioner enligt ett rent darwinistiskt schema. Så länge du är starkast kommer ingen att sätta sig upp mot dig. Men när styrkan börjar avta är given en annan.

I går sa Laurent Blanc att Zlatan Ibrahimovic ”aldrig varit i bättre form”. Jag tvivlar lite på den prognosen, men det viktiga för PSG är att svensken snart, helst i går, hittar tillbaka till formen och ledarstilen.

I kväll, mot nedflyttningshotade Evian, är ett utmärkt läge att gorma i gång vårsäsongen på riktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM