Frändén: ”Ett triangeldrama att vänta”

FOTBOLL

PARIS. Lyon höjde insatsen inför kvällens Clasico, men Paris Saint-Germains guldchanser i ligaspurten är fortsatt goda.

Men det är klart, det hade varit bättre om man kommit till skott lite tidigare.

Och det hade gått betydligt enklare för PSG om OM inte fanns.

Johanna Frändén

Det är verkligen inget väder att skryta med i Paris den här våren. PSG tränade i går sammanbitet under höstliknande duggregnskyar på anläggningen väster om huvudstaden, och innan dess hade Laurent Blanc gjort sitt för att sänka temperaturen ytterligare med sina allt beskare utfall mot spelschemaläggare, journalister, domare och snart sagt alla som inte är anställda av klubben han själv representerar.

PSG har ett hårt schema under april månad, och önskningarna om att flytta lördagens cupfinal mot Bastia fick inget gehör från högre ort. Men att klubben har ett helt gäng sydamerikaner som tvingas till transatlantiska resor när landslaget kallar är inget att hänga med huvudet över.

C’est la vie för en europeisk storklubb.

Det låter som att PSG inte har så roligt just nu, men inget kunde rimligtvis vara mer fel. Man har ett Clasico som kommer att sändas i 167 länder, en cuptitel och en titanklasch i Champions League i siktet de närmsta två veckorna.

Laurent Blanc förbereder förstås sina stormatcher precis som han vill, men ett litet ”upp med hakan” kunde faktiskt vara på sin plats.

OM i vägen för PSG:s titeltvång

Nittio mil söderut är tongångarna annorlunda. Marcelo Bielsa höll presskonferens redan på fredagen och tittade förvisso inte sina åhörare i ögonen en enda gång, men bjöd i alla fall på ett sällsynt leende innan han försvann. Han bjöd dessutom media på hela sin tänkta startelva sådär två dygn före match med den lika världsfrånvända som självklara motiveringen ”jag har ju laget klart för mig och kan inte se hur det skulle komma att ändras fram till match”.

PSG:s titeltvång under våren hade varit enklare om hans Olympique Marseille inte stod i vägen i kväll, men för alla poäng som eventuellt inte delas ut till Marseille och Paris i kväll sitter ett gäng halvvägs däremellan och grinar glatt. Lyons youngsters vann enkelt mot Guingamp i går och kan checka ut från helgen som tabelletta i kväll igen.

Lyon är inte inblandat i kvällens match på Vélodrome-stadion och ändå är man så klart det.

I veckan blev det känt att Marseilles president Vincent Labrune leder en liten arbetsgrupp vars uppgift är att samla ihop oacceptabla uttalanden om Ligue 1-domarna från Lyons president Jean-Michel Aulas de senaste femton (!) åren. En nätt liten dossier som ska ha lämnats in till ligans disciplinkommitté och som tagit Aulas Twitter-konto till helt nya konspirationsteoretiska nivåer.

■ ■ ■

De tre toppklubbarna håller igång intrigerna och spänningen i Ligue 1 den här våren, men någon gång kommer dagen då de måste skiljas åt.

Vill PSG höra hemma i Europas toppskikt är det matcher borta mot OM som måste vinnas och visst kan man argumentera för att Paris borde ha gjort det här rycket för flera veckor sedan.

Vill Marcelo Bielsa gå från kultig kuf till odödlig på den franska sydkusen är det i kväll han lägger krokben för Zlatan Ibrahimovic och hans vänner.

Och skulle det bli remi i Marseille får Lyon smita iväg med försprånget igen och då behöver man faktiskt inte tappa det mer under resten av våren.

Vad som än händer har vi ett triangeldrama i spänningsgenren att vänta oss i minst ett par veckor till, en alldeles unik ménage à trios i fotbollseuropa.