Titta, här är PSG:s möjliga superelva

Frändén: Allt var som vanligt i Paris – en prestigevärvning visades upp & PSG drömmer större än någonsin

FOTBOLL

PARIS. Ligue 1 tjuvstartar med en jättevärvning i Paris, en rejäl rockad i Marseille och ett stundande hemma-EM i kikaren.

Zlatan Ibrahimovic missar första skoldagen, men har fått en ny bänkkamrat efter sommarlovet.

PSG har aldrig haft anledning att drömma större än hösten 2015.

Mycket var som vanligt när Paris Saint-Germain kallade till presskonferens i går kväll. En sommar hade gått, en prestigevärvning skulle presenteras och ännu en säsong med drömmar om europeiska titlar stod för dörren.

PSG-fansen har vant sig vid att Qatar Sports Investment skämmer bort dem med ett nytt jättenamn varje sommar och som uppföljning på de senaste somrarnas trestegsraket Ibrahimovic – Cavani – Luiz är Angel di María en fullgod kandidat.

I argentinarens första möte med fransk media spelade han någon form av tourettes-bingo, som gick ut på att säga ”jag vill vinna Champions League med PSG” så många gånger att det aldrig gick mer än en minut mellan tillfällena.

Di María blev faktiskt lite generad när frågan om Ligue 1 kom.

– Jag vill vinna den också förstås, det är självklart, men alla frågor har ju handlat om Champions League, sa di María, något som inte var riktigt sant, men som visar det expansiva Parisprojektets enda egentliga ambition: Gärna en fjärde fransk ligatitel, men först en final i Europa.

Och med nuvarande spelartrupp finns inga skäl att vara blygsam.

Marseille har sålt hela elvan

En titt på en potentiell PSG-startelva när alla konvalescenter är tillbaka (både di María och Zlatan Ibrahimovic dras med småskador och missar matchen mot Lille) lämnar inget större svängrum för olika åsikter; Paris Saint-Germain är gigantiska favoriter till de inhemska titlarna i år igen. PSG har bättre namn än alla övriga Ligue 1- konkurrenter på minst åtta av elva platser (vi sätter ett litet frågetecken för målvakts- och ytterbacksbesättningen) och mycket tyder på att förra sommarens profetia i fotbolls-Frankrike slår in i år – PSG har inga andra än sig själva att slå. I Europa har de på sin höjd fem lag framför sig.

Vad ska då övriga Ligue 1-lag ägna sig åt i år?

Störa PSG så långt som möjligt, får nog gälla som målsättning. Lyons målglada guldklimpar Alexandre Lacazette och Nabil Fekir är ett år äldre, men försvarsspelet har hackat betänkligt under sommarens träningsmatcher. Inget tyder dock på att OL, som var närmast att straffa PSG förra året, skulle ha mindre att sätta emot den här säsongen.

Marseille har sålt hela startelvan, klubbhuset och spelarbussen, men lyckats behålla galenskapen och tränaren. Inget tyder på att vi vet mer om OM än förra året vid samma tidpunkt, men Marcelo Bielsa, som går in i den svåra säsong två, har i alla fall ett nytt kollektiv att slita ut med videogenomgångar och taktiska övningar åtta timmar per dag.

Kan bli åka av direkt för PSG

Monaco kommer med största sannolikhet att kryssa sig fram som förra året och ingen kommer att fästa någon större vikt vid det lilla furstendömet förrän de står på prispallen nästa vår igen.

Men redan i kväll får PSG smaka på en av de senaste årens skuggfavoriter. Motståndarens tränare Hervé Renard har tränat en hel hop afrikanska landslag till stordåd (senast Elfenbenskusten som vann Afrikanska Mästerskapen i vintras) men hittills bara fått förtroendet i klubblag med minimal budget.

Lille har arenan och truppen, Renard har solbrännan och kunnandet. Det kan bli åka av för Paris Saint-Germain redan i första omgången.

* 20.30 i C More Sport: Lille-PSG

FAKTA

Tre andra Ligue 1-värvningar det pratas om

Hatem Ben Arfa: Newcastle till Nice

Jättetalangen med disciplinproblemen skrev på för Nice redan i vintras, men fick inte spela för klubben i våras eftersom han redan representerat två klubbar (Newcastle och Hull dit han var utlånad) samma säsong. I Provence pratas det redan om satsning mot Frankrikes EM-trupp.

Lassana Diarra: Lokomotiv Moskva till Marseille

Det är inte mer än tre år sedan ”Lass” bar nummer tio i självaste Real Madrid (en tröja han snällt fick lämna över till Mesut Özil när tysken anslöt till galaxerna) och efter pengastinna äventyr i Ryssland är Diarra tillbaka i fransk fotboll, tio år efter att han lämnade ligan. Ihop med Arsenal-bästisen Abou Diaby ska han få fart på Marcelo Bielsas nybygge i höst.

Kevin Trapp:

Det blev ingen Casillas, Valdes eller Cech, men väl en tysk och, i den stora fotbollsvärlden, halvanonym keeper som ska ta Salvatore Sirigus plats i PSG:s mål. Laurent Blanc har under sommarmatcherna signalerat att Trapp är hans förstaval

i parismålet, med förhoppningen om att PSG täppt igen det sista hålet till de stora europeiska konkurrenterna.