Frändén: Barça ska oroa sig allra mest

Foto: GETTY IMAGES
FOTBOLL

Världens mest glamorösa liga lämnade fyrverkerierna hemma och visade en sida vi inte är vana vid. Halt, lytt och krampaktigt, ettor och nollor.

Det är Real Madrid som vaknar med den värsta baksmällan i dag, men det är Barcelona som har störst skäl att oroa sig inför hösten.

Vi stänger dörren om en spansk fotbollssöndag där alla har anledning att vara besvikna utom några heroiska asturier och en nybliven svenskklubb i Galicien. Sporting Gijón gjorde vad nykomlingar ovanligt ofta lyckas med i början av fotbollshösten; de överträffade sig själva med hjälp av den entusiasm som bara ett lag har innan det förstått sin plats i hierarkin. John Guidetti höll tappra delar av den svenska fotbollsfamiljen uppkopplad för att följa debuten i la liga och kvitterade också ut helgens enda tvåmålsinsats i Spanien med sitt Celta Vigo efter ett inhopp.

I övrigt var det lite för finsmakaren att jubla åt, resultatraden var en lång resa i ettor och nollor. Med lite god vilja och en skopa pappahumor kan man konstatera att la liga tog steget in i den digitaliserade världen i går kväll. (Med betydligt mer raffinerat sinne för komik konstaterade den gamle Real Madrid-hjälten Emilio Butragueño att det vid ett tillfälle ”borde vara straff för Cristiano Ronaldo, som inte är en kille som filmar”.)

Medierna kommer larma

I den spanska huvudstaden vaknar Rafael Benitez till ett resultat som kommer att få Madrid-media att larma hela veckan fram till lördag.

Bland fotbollsklubbar där man har litet överseende med måltorka är Real Madrid världsledande och av alla lägen då Reals publik kunnat ha lite tålamod med sin tränare är den här säsongen förmodligen den sämsta.

När José Mourinho gjorde entré sommaren för fem år sedan var det till en hysteri som bara spelarvärvningar för miljardbelopp brukar kunna uppbåda i det vita lägret.

Tre år senare lämnade han med, för klubbens ambitioner, mediokra tre titlar, varav två inhemska cuphistorier och en i ligan. Carlo Ancelotti bärgade den hett eftertraktade tionde Champions League-pokalen på första försöket, men en mellansäsong året därpå gjorde att den elegante italienaren fick tacka för sig i somras till fansens och spelarnas förtret.

Enter: Rafal Benitez. Mannen som inte vunnit en ligatitel sedan han lämnade Spanien och Valencia elva år tidigare var det mest spektakulära den megalomaniske klubbpresidenten Florentino Pérez kunde presentera i sommar. Det vore synd att säga att klubbens supportrar badade skumbad i pur lycka över utnämningen.

I år har Florentino målat in sig i ett smått klaustrofobiskt hörn där bara en ligatitel eller en CL-buckla rimligen kan rädda hans tränare vidare nästa sommar.

En smärre katastrof

0–0 mot en nedflyttningstippad nykomling är en smärre katastrof.

För att lindra baksmällan i dag får los madridistas rikta blickarna mot Katalonien för att se någon som knappt kommer ur sängen.

Barcelona vann förvisso prestigemötet med Athletic Bilbao efter holmgången i spanska supercupen häromdagen, men det var en sådan där seger som man bara har råd med en gång.

Dani Alves linkade av skadad efter dryga kvarten, Sergio Busquets gick sönder mitten av andra halvlek och plötsligt blev Barças trupptunnhet och värvningsstopp så synligt att man fick blunda hårt för att inte bländas av varningslamporna.

Luis Enrique rotade runt på sin avbytarbänk och hittade ett par inhoppare som han i alla fall kunde förnamnet på, och han lyckades hålla de baskiska lejonen stången.

Barcelona har en lång höst fram till årsskiftet då värvningsförbudet upphör, och klasspelare som Arda Turán knackar på dörren. Det enda som inte får hända tills dess är att ordinarie elva drar på sig skador. Katalanerna får be en bön om att gårdagen var ett exceptionellt olycksfall i arbetet.