Frändén: Två bollar som PSG ska undvika

FOTBOLL

PARIS. PSG tar julledigt från Champions League med mycket möda och stort besvär, men med ganska goda skäl till tillförsikt.
Två bollar gav dem segern mot Sjachtar. De har ytterligare två bollar att undvika på måndag för att få njuta av europavåren.

Johanna Frändén

Paris Saint-Germain hade inga utsikter att avancera i tabellen inför mötet med Sjachtar Donetsk, men heller ingen andraplats att förlora. Ett guldläge att testa ersättare och finslipa detaljer med andra ord.
Laurent Blanc bestämde att ordinarie anfallare behövde vilas så när som på Zlatan Ibrahimovic, eftersom Zlatan Ibrahimovic inte vilar i Champions League. Han hade sydamerikanskt sällskap på båda sidor som han brukar, men medan kortdistanslöparna Lucas och Lavezzi har svårt att hitta flyt i spelet med svensken har Di María och Cavani enklare att förstå var Ibrahimovic och målburen befinner sig (låt vara att den sistnämnde inte alltid bryr sig).

Blev match av tillställningen

I kväll fick Paris Saint-Germain en oväntat svettig kväll på kontoret. Sjachtar Donetsk har en gedigen erfarenhet av Europaspel och en manager i Mircea Lucescu som vet att utnyttja alla eventuella svagheter hos motståndaren. Men med viss möda och en hel del hjälp av trävirket klev PSG ur gruppspelet med ytterligare tre poäng. Till protokollet för vi också busvisslingar för Zlatan Ibrahimovic när han blev frispelad av Di María i 76:e minuten och bommade svårt, något han kompenserade för tio minuter senare med kvällens andra PSG-mål. Det var hans 17:e i Champions League för Paris och Ibrahimovic är därmed klubbens bäste målskytt i turneringen genom alla tider. Viktigare för PSG är att de bara har släppt in ett mål i Champions League i år, färre än något annat lag. Det är inte statistik som man nödvändigtvis förför den europeiska publiken med, men låt oss gissa att turneringens gruppettor i alla fall gjort en liten notering i marginalen.
PSG checkar in i åttondelsfinal som grupptvåa, men en titt på de klara och provisoriska ettorna i övriga grupper ger inte direkt hjärtflimmer i år, med två tydliga undantag:
Bayern München är Bayern München.
Barcelona är något ännu läskigare.

Anfallsproblem

Vilka är då frågetecknen kring det parisiska projektet när man kliver in i sitt fjärde raka CL-slutspel?
Med tanke på sin relativt astronomiska budget är det möjligen en smula oroande att PSG ännu inte funnit en fullt fungerande topptrio. Nasser Al-Khelaïfi har de senaste fyra åren lagt beslag på nästan alla lovande sydamerikanska anfallsfötter han har hittat. Det ger honom en första- och andrauppställning med extremt hög standard (och då är Javier Pastore knappt ens vidtalad) men några utomjordiska höjder har man inte nått. Problemet PSG har framåt är att deras anfallare sällan är i slag samtidigt. Inte sedan i slutet av september har Edinson Cavani och Ángel Di María gjort mål i samma match, medan Zlatan Ibrahimovic trots allt har nätat sig fram genom senhösten sedan skadan i början av säsongen.
På måndag nästa vecka ska det lottas åttondelar i Champions League och Paris Saint-Germain kommer givetvis hävda att man är redo att möta vem som helst. När bollarna ska dra ur urnorna i schweiziska Nyon på måndag finns det ändå två de gör bäst i att undvika.

FAKTA

Lagen som är vidare

Klara för åttondelsfinal i Champions League: Real Madrid, Paris SG, Wolfsburg, PSV Eindhoven, Atlético Madrid, Benfica, Manchester C, Juventus, Barcelona, Bayern München, Zenit S:t Petersburg.

Lottning: 12.00 måndag.