Modigt att behålla Zlatan på bänken

FOTBOLL

PARIS. När krutröken lagt sig var vinnaren den vanliga, men i kväll fick Parc des Princes känna på spår av spänning och nerver.
Men Laurent Blanc höll huvudet kallt och skickade ett lugnande besked till svenska landslagssupportrar: Han tänker inte spela sönder Zlatan Ibrahimovic inför EM i sommar.

Det såg ut som en vanlig kväll på Parc des Princes när domaren Benoit Bastien blåste i gång PSG – Lyon i ligacupen. Men tittade man närmre fanns några saker som stack ut direkt efter avspark:
Visst saknades hemmalagets långe svensk där framme och spelade inte gästerna en ovanligt optimistisk fotboll med tanke på motståndet?

Får för lite tuggmotstånd

Paris Saint-Germain har de senaste åren sprungit förbi Lyon i storlek och framgång och under hösten blev det tydligt att OL också tappat mark mot övriga tänkbara tabelltvåor. Förra säsongens sensationsspelare Alexandre Lacazette och Nabil Fekir var ur slag respektive långtidsskadade, övriga startelvestommar turades om att bebo Lyons sjukstuga för småskador. Jean-Michel Aulas tvingades till sist att lokalisera syndabocken i tränaren Hubert Fournier och göra sig av med honom under juluppehållet.
Paris Saint-Germain har också haft ett växande problem under hösten, men av lite annan karaktär; de får alldeles för lite tuggmotstånd i Ligue 1.
Det har varit en imponerande uppvisning i bollinnehav, förlustfria sviter och anfallskombinationer.
Det har varit ganska tråkigt att titta på.

Även ett fult mål räknas

I kväll tog PSG ledningen med ett mål som aldrig borde godkänts. Dels för att bollen var över kortlinjen momentet innan Adrien Rabiot tråcklade in den mål, dels för att det föregicks av så många misslyckade försök att få in den att hemmalaget borde ha avsagt sig ledningen av rent estetiska skäl.
Men även ett fult mål räknas på Parc des Princes och det såg ut som att PSG med hjälp av talang, pengar och en linjedomare med brytningsfel skulle få också den här kvällen dit de brukar.
Olympique Lyonnais var inte lika övertygade om det scenariot. Sedan Bruno Genesio tog över tränartyglarna i julas är det ett nytänt lag som kliver ut på sin nya EM-arena i Lyon, med magen in och bröstet ut.
Strax före paus kvitterade Corentin Tolisso med ett hårt skott bakom PSG:s cupkeeper Salvatore Sirigu, och därefter fick de Paris Saint-Germain att svettas i över en halvtimme innan inbytte Lucas Moura satte sin spiksko i kistan.

Modigt att behålla Zlatan på bänken

Vän av ordning noterade att Zlatan Ibrahimovic blev kvar på bänken hela matchen, något som är lika sällsynt som poängförlust på Parc des Princes den här säsongen. Zlatan har hittills spelat varenda match han har kunnat, till och med när Laurent Blanc lämnade halva ordinarie styrkan hemma för cupmatch mot lilla Wasquehal förra veckan fick Ibrahimovic hänga med.
I fredags frågade jag Zlatan om han skulle komma att vilas under det tunga spelschema som PSG har fram till dubbelmötet med Chelsea i mitten av februari.


– Det hoppas jag inte, svarade Ibrahimovic småtrotsigt.
De flesta som haft med svensken att göra vet att viljan att alltid ge precis allt han har är både hans största tillgång och värsta motståndare. Fler än en tränare har haft svårt att sätta en ständigt taggad Ibrahimovic på bänken, och sedan fått betala dyrt på våren när de svenska superkrafterna börjat sina.
I kväll visade Laurent Blanc auktoritet och mod som behöll Zlatan på bänken hela matchen, även när Lyon tryckte på för att kicka PSG ut ur ligacupen.
Han skickade samtidigt ett lugnande besked till svenska landslagssupportrar som vill se en fräsch och hel Zlatan Ibrahimovic skjuta Sverige vidare från gruppspelet i EM i sommar.