Konungens återkomst

Johanna Frändén: Efter skador, kontroverser och avstängningar – nu sjunger de Zlatans namn igen

Foto: TT
Zlatan ryktas iväg – men samtidigt kommer motstridiga uppgifter.
FOTBOLL

PARIS. PSG:s framgångståg dundrar vidare. På förarplats? Zlatan Ibrahimovic.

På sex månader har svensken vänt den negativa spiralen, den inhemska opinionen och framtidsutsikterna i den franska huvudstaden.

Ett halvår innan hans kontrakt med Paris Saint-Germain går ut har dörren öppnats för att svensken kan blir kvar.

Paris Saint-Germain möter Toulouse i kväll och allt annat än seger är förstås en missräkning. PSG har gått från att vinna Ligue 1 på upploppet till att totalt dominera samtliga tillställningar i Frankrike de senaste tre säsongerna. Men en sak är precis som hösten 2012: Zlatan Ibrahimovic är klubbens absoluta huvudfigur.

Klubben muttrade off the record

Efter en lång radda skador, kontroverser, avstängningar och dåliga omdömen i franska tidningar såg 2015 ut att bli året då Zlatan Ibrahimovic föll ned från sin parisiska tron för att bli liggande kvar på marken, medan PSG tuffade vidare mot nya äventyr. I oktober förra året var opinionen i Paris fortsatt enig; svensken gjorde sin sista säsong i klubben, tack och hej Ibra, det var roligt så länge det varade. Klubbens ledning muttrade off the record att svensken tog så mycket plats att övriga spelare knappt fick luft att andas, Laurent Blanc sa on the record att ”Ibra kanske snart vill se nya horisonter”.

Sedan hände något.

Ungefär i höjd med playoff-succén mot Danmark blev det tydligt att Zlatan Ibrahimovic inte bara hade gammalt kunnande att kräma ur benen – han hade en överväxel till att lägga in.

Svår att ersätta för PSG

I november blev han utsedd till månadens bäste spelare i Frankrike och vid vintervilan hade Zlatan återtagit skytteligaledningen från Marseilles Michy Batshuayi.

Sedan dess har han sprungit ifrån allt motstånd, Zlatan Ibrahimovic har gjort 16 mål på lika många ligamatcher och Parc des Princes sjunger hans namn som aldrig tidigare.

Hur länge till?

För att ersätta Zlatan Ibrahimovic på planen behöver PSG hitta en spelare som har 25–30 ligamål per säsong i kroppen. Den kroniskt missnöjde Edinson Cavani har varit katastrofal när han fått spela centralt i Ibrahimovics frånvaro, Ángel Di María är en glad framspelare, men knappast den superstar president Nasser al-Kjelaïfi behöver för framtiden. Hans klubb är lika mycket ett propagandaprojekt som ett fotbollslag och att Zlatan Ibrahimovics stjärnglans måste ersättas med något minst lika glittrande kan man räkna ut utan högskolepoäng i marknadsföring.

Det senaste året har PSG:s transferbudget haft en speciell hypotetisk utgiftspost för Cristiano Ronaldo. Portugisen har besvarat flörten, men sedan Zinedine Zidane tog över tyglarna och Real Madrid åkt på värvningsförbud är situationen annorlunda.

Under vintern har också tongångarna i PGS kring Ibrahimovics framtid ändrats.

– Det handlar ju främst om vad spelaren själv vill. Han är fortfarande väldigt dominant i spelet och jätteviktig för vårt spelsystem, konstaterade Laurent Blanc i december.

– Jag har stor respekt för Zlatan. Vi kommer att prata om hans framtid i februari, han vet att jag alltid stöttar honom, förklarade PSG-presidenten Nasser al-Khelaïfi strax före jul.

En framtid i Florida

Vad vill då Zlatan själv?

På sikt: etablera sig i USA. Det är ingen statshemlighet att PSG:s nummer tio planerar för en flytt över Atlanten och att David Beckham kommer att stå i Miami och ta emot honom med öppna armar. Men från casa Ibrahimovic/Seger rapporteras att parislivet är till belåtenhet, att barnen trivs i skolan och att flytten västerut kan komma att skjutas på framtiden ett tag till.

Något slutgiltigt besked om hans framtid lär inte vara här förrän i sommar, men Zlatan Ibrahimovics förhandlingsläge med Paris Saint-Germain har aldrig varit bättre.

Se PSG-Toulouse gratis här!

Här är Ibrahimovics turbulenta år

15 mars: Zlatan exploderar efter mötet med Bordeaux och kallar bland annat Frankrike för ”skitland”. Domen blir hård hos den franska allmänheten och Zlatan stängs av fyra matcher för utbrottet.

1 juli: Ansedda France Football pryder förstasidan med en bild på Zlatan Ibrahimovic och rubriken ”Dags att han drar!”. Tidningen följer upp med tio sidor om varför PSG borde göra sig av med svensken.

1 augusti: Zlatan Ibrahimovic skadar knät i supercupmötet med Lyon och missar sedan de första omgångarna av ligan.

22 september: Svensken gör sitt första ligamål för säsongen mot Guingamp.

13 oktober: Laurent Blanc säger till Gazzetta dello Sport att Zlatan Ibrahimovic ”varit fundamental för PSG-projektet, men vid 34 års ålder vill han kanske se nya horisonter”.

10 november: ”Vad som helst kan hända. I dag känns det bra, allt är fantastiskt, jag spelar, jag presterar och jag mår bra. Vad som händer om sex månader eller en månad, det vet jag inte” säger Zlatan till Sportbladet i en exklusiv intervju i samband med hans tionde Guldboll.

17 november: Zlatan tar Sverige till EM med två mål i returmötet med Danmark på Parken i Köpenhamn.

3 december: ”Frågan måste ställas till Zlatan, han är fortfarande väldigt dominant och viktig för vårt spelsystem”, säger Laurent Blanc angående Ibrahimovics framtid i klubben.

13 december: Zlatan väljs till månadens spelare i Ligue 1 för november med 44 procent av rösterna och är ensam i skytteligaledningen trots frånvaron i början av säsongen.

15 december: ”Vi får inte glömma att alla spelare går igenom svåra perioder. Zlatan har aldrig tappat sin instinkt eller teknik, och genom att spela mycket har han återfunnit sitt självförtroende och åter blivit avgörande”, säger Laurent Blanc om Zlatans nya superform.

18 december: ”Jag har stor respekt för Zlatan. Han älskar Paris och PSG och ger hela sitt hjärta för klubben. Vi kommer att diskutera hans framtid i februari, för att se vad han vill. Han vet att han alltid har mitt stöd”, säger PSG:s president Nasser al-Khelaïfi.

ARTIKELN HANDLAR OM