Slaget om primeran

Frändén: Turan i fokus – nu har Atléti bästa läget att visa att han gjorde fel

FOTBOLL

BARCELONA. Atlético Madrid ska försöka slå spansk fotbollslogik med argentinsk försvarstaktik. Barcelona ska försöka fortsätta slå världen med häpnad.

Det är seriefinal i Spanien och en massa saker är i fokus, men mest av allt en tålmodig turk.

Luis Enrique dök upp senare än vanligt till gårdagens presskonferens på träningsanläggningen strax utanför Barcelona. Barça är förmodligen världens enda toppklubb som fortfarande inte meddelar något exakt klockslag för sina (i princip dagliga) möten med media. Det brukar vara ”någon gång efter träningen” som

gäller, och i går väntade Luis Enrique ut semifinallottningen av Copa del Rey innan han svarade på frågor.

– Oavsett vilket motstånd vi fått hade det blivit komplicerat. Nu får vi möta Valencia. Det blir komplicerat, konstaterade Barcelonas tränare på sedvanligt avmätt manér.

Trots titeltriumferna den gångna säsongen har Barcelonas tränare ännu inte dekorerats med någon helgongloria à la Guardiola av hemmapubliken. Den svala

relationen till media lär vara en del i det, det faktum att supportrarna vant sig vid att vinna alla turneringar man deltar i är säkerligen en annan. Luis Enrique stångas mot överflödets förbannelse och han gör inga charmoffensiver för att ändra på den saken.

När han tilldelades Ballon d’Or i Zürich som 2015 års tränare för ett par veckor sedan var Barcelona-tränaren kvar i Katalonien. Det är Fifa som delar ut Ballon d’Or och det var Fifa som straffade klubben med värvningsförbud förra sommaren, en dom Luis Enrique kritiserat häftigt. Ergo: Ingen gala för den förhandstippade favoriten från Asturien.

Två mål framåt i bara två fajter

Den tjurskallige huvudtränaren är förstås en av förklaringarna till att Barcelona leder La liga i januari 2016.

Att Barça trots det bara var tabelltvåa under vinteruppehållet beror helt och hållet på Atlético Madrid.

Diego Simeones grovjobbargäng åker till Katalonien efter en tung vecka i blåstället. De dominerade mot Sevilla i söndags utan att få hål på dem och i onsdags såg man säsongens första titelchans försvinna när John Guidetti och hans vänner i Celta Vigo slog ut Atléti ur Copa del Rey.

2–3-förlusten var första gången på säsongen som man släppte in mer än två mål, men mer imponerande är hur sällan Atlético Madrid ens bryr sig om att göra fler än två mål framåt. Det har bara hänt vid två ligamatcher på hela säsongen, en statistik som i övriga spanska storklubbar skulle betraktas som smått generande.

Men Diego Simeone sitter av uppenbara skäl väldigt lugn i båten.

Slugaste och snålaste laget

Argentinaren har förvandlat ett av Europas mest notoriska loserlag till en ständig titelpretendent med hjälp av hårt arbete, individuella uppoffringar och en rejäl dos försvarstaktik. Han har gjort ”Patetico Madrid” till det slugaste och snålaste laget Spanien skådat i modern tid. Med hälften så många insläppta mål som Barcelona i ligan tvingas målvakten Jan Oblak till färre än ett ingripande per match, färre än ligadominanter som PSG och Bayern München.

Mer än något annat har Atlético Madrid hittat ett sätt att göra sommarfönstrets obligatoriska spelarförluster till sitt adelsmärke. Offensiva ess som David

Villa, Sergio Agüero, Radamel Falcao och Diego Costa har ersatts så skickligt att Atlético-fansen sällan behövt titta nostalgiskt i backspegeln.

Lärt sig spelsystemet på djupet

Men i eftermiddag har de inget val.

Efter ett halvårslångt fotbollsuppehåll under Barcelonas transferförbud är Arda Turan för första gången aktuell mot klubben han lämnade i somras. Den tålmodige turken har använt höstens något okonventionella spelstopp till att lära sig Barças spelsystem på djupet. Prestationerna hittills under januari skvallrar om att han gjort det bra.

– Det har varit kämpigt, men det var värt att vänta i sex månader, hälsar Turan lite lagom inställsamt i katalansk media.

I eftermiddag har Atlético Madrid säsongens bästa läge att visa att han gjorde fel.

* Barcelona-Atletico, Viasat fotboll 16.00