Nu ska Zlatan ta dem in i nästa dimension

Frändén: Han gjorde det PSG behövde för att hitta lugn inför CL-äventyret

FOTBOLL

PARIS. De är Europafotbollens mest desperata outsiders. Han är Champions Leagues mest rutinerade förlorare.

Men likväl står vi här veckan före mötet med Chelsea och konstaterar följande:

Om PSG är länken mellan fransk fotboll och världen är Zlatan Ibrahimovic, 34, den som ska ta dem in i nästa dimension.

Foto: AFP
Zlatan Ibrahimovic visade vägen med sina två mål.

Med mindre än veckan kvar till åttondelsfinalspelet i  Champions League skickade Laurent Blanc ut stommen i den startelva som kommer att ta emot engelsmännen på tisdag, för en sista genomkörning. Lyon var i huvudstaden för andra gången på en månad, och de är senaste lag att sätta PSG på prov på hemmaplan. Det blev uddamålsförlust som resultat den gången.

Det är inte så mycket att skryta med för den som bryr sig om spänning, men uddamålsförluster är det närmsta vi kommer jämna toppmatcher i Frankrike just nu.

Matchen i ligacupen den 13 januari lagen emellan blev ändå en relativt svettig historia för PSG, som då ställde upp utan Zlatan Ibrahimovic.

I kväll blev det lättare, tack vare densamme.

Det betydde inte att Paris Saint-Germain inte behövde slita för att spräcka nollan. Efter en första halvlek där Lyon spelade smart efter resurserna, pressade aggressivt när det behövdes och höll ihop försvarslinjen när det var nödvändigt, var det här långt ifrån en färdigskriven historia i halvtid.

Lyon hade i helgen sett att Marseille, Frankrikes andra olympier, kunde både stoppa och störa PSG genom att själva visa tänderna och spela boll.

Men det räckte inte hela vägen in i mål på Velodrome-stadion och en bit in i andra halvlek stod det klart att det inte skulle räcka i kväll heller.

Precis som i Marseille var det Zlatan Ibrahimovic som satte snurr på resultattavlan, precis som överallt den här vintern, får jag lust att skriva.

En av de lugnaste fiskarna

Zlatan är i en makalös form just nu. Ett tecken på det är att han gör mål, men man ser det ännu mer på Zlatan när han väljer den enklaste lösningen till buds. Ett bröst om bollen kommer i brösthöjd, en tå om den hotar att passera för långt fram för en bredsida. I kväll stod han inte för någon akrobatik för Youtube-generationen att dregla till, men han gjorde det PSG behövde för att hitta lugn inför stundande Champions League-äventyr; han gjorde två habila mål och fick det att se väldigt lätt ut. Så lätt att linjedomaren snällt godkände 2–0 fast det avlossades i ytterst misstänkt offside-läge.

Efter en turbulent vårsäsong förra året, med utnämningen av Frankrike till skitland som kulmen, har Zlatan Ibrahimovic hållit mycket låg profil utanför planen den här säsongen. Småskadad i början, i stigande form ju längre hösten led, nästan hela tiden med i målprotokollet.

Även inom väggarna på träningsanläggningen Camp des Loges är Ibrahimovic uppenbarligen en av de lugnare fiskarna. För ett par år sedan gnälldes det ibland på att Zlatan styrde och ställde även utanför det rent sportsliga och rubriker om hur han hämmade lagkamraterna på planen var ständigt återkommande i Parispressen. I år? Inte ett ljud. När andra typer krånglat – Edinson Cavani som fejkade en skada för att få längre jullov med barnen i Uruguay, David Luiz som vägrade gå av planen när Laurent Blanc signalerade byte i helgen – har Zlatan Ibrahimovic lite blaserat tittat på, tagit ett disciplinsamtal med sin tränare och fortsatt att avgöra matcher för PSG.

Hade nog inte tänkt sig det här

Berättelsen om Ibra och hans Chäämpions känner ni till. Zlatan har en tendens att försvinna när åttondelsomgången är färdigspelad, för att sedan inte mer komma tillbaka i spotlighten.

Det drar ihop sig till klubbfotbollens mest glamorösa månader och kanske hade världens mest hårdsatsande fotbollsklubb inte tänkt sig att de skulle vara beroende av en snart 35 år gammal anfallstank. Men med Zlatan Ibrahimovics nuvarande form finns i alla fall inga legitima invändningar i förväg.