Garpenlöv: Elitserien har blivit en farmarliga

...men det finns två åtgärder som kan rädda framtiden

SPORTBLADET

Elitserien är i fritt fall.

Efter att ha varit rankad som den näst bästa ligan i världen, dalar den skoningslöst.

Det är ingen kris, utan en verklighet.

Det är vad vi får vänja oss vid och det kommer bli värre.

Elitserien har blivit en farmarliga i Europa.

Johan Garpenlöv, Sportbladets krönikör.

För inte så många år sedan var elitserien världens näst bästa liga eller den bästa ligan på stor rink.

Kvalitén på banan höll världsklass. De bästa spelarna från Finland, Tjeckien, Slovakien, och i några fall Ryssland valde Sverige och elitserien.

Nivån på matcherna var många gånger i världsklass och det var individuella prestationer man häpnade av.

Så är inte fallet nu. Elitserien kommer aldrig bli vad den har varit. Det får vi vänja oss vid, på samma sätt som fotbollsallsvenskan är en b-liga.

Samtidigt gör det ont när jag ser hur elitserien sjunker i världsrankningen. Jag får en klump i magen av mitt konstaterande.

Jag vill inte vara negativ, utan bara se på ligan med nyanserade ögon som har sett stora delar av hockeyvärlden.

Klubbkänslan har försvunnit

Elitserien har fortfarande ett starkt varumärke som omsätter miljardbelopp varje år. Det är en liga som berör och har en kultur och tradition som få ligor har i Europa.

Lagen har sina fans och klackar som skapar den extra och många gånger magiska stämningen i arenan. Fansen brinner och identifierar sig med klubben och klubbmärket, och inte med spelarna på samma sätt som förr i tiden.

Rörligheten på marknaden har tagit bort klubbkänslan från spelarna. De går efter pengarna nu. Oavsett land, språk eller namn på liga.

NHL och KHL har helt andra ekonomiska förutsättningar än elitserien. Det är där spelarna kan få fantasilöner och spela mot de allra bästa spelarna i värden.

NHL är fortfarande alla unga svenska hockeyspelares dröm. Den har fortfarande högst status bland alla hockeyspelare i Sverige men den har fått konkurrens.

KHL är här för att stanna

KHL är växer så det knakar och blir bättre för varje år.

– Allt är bättre i KHL. Inte minst spelet, sa Tony Mårtensson nyligen.

Alla som trodde att det var ett luftslott får tänka om. KHL är här för att stanna.

Det är alltså NHL och KHL som dränerar elitserien på toppspelare. Inget konstigt med det utan bara en bister verklighet.

Det som oroar mig är att ligorna i Schweiz och Tyskland och numera även SM-liiga i Finland växer och utmanar elitserien.

Ett hot att ta på allvar

Det har aldrig varit så många svenska spelare i SM-liiga som det är i år, tolv stycken. Det måste Hockeyligan och elitserielagen ta på allvar.

Det är det som är anledningen till att elitserien är sämre än på många år och jag är rädd att utvecklingen kommer att fortsätta.

Jag hävdar att elitserien har blivit en farmarliga/utvecklingsliga till NHL och KHL. Det kanske den alltid har varit, men det har aldrig varit så tydligt som det är nu och det kommer bara bli tydligare.

Alla elitserielag har förstått att man aldrig kommer att kunna tävla om de bästa spelarna ekonomiskt. Det är därför alla elitserielag satsar massor av pengar på sina egna juniorlag och hockeygymnasium. Man vill utbilda och producera bra spelare som man kan använda några år i A-laget för att sedan i bästa fall sälja vidare.

Ett bra tankesätt som gör att vi fortsättningsvis kommer vara världsledande i juniorutveckling. Jag själv gjorde resan att via spel i Djurgården utvecklas till en Tre Kronor-spelare för att sedan få chansen i värdens bästa liga – NHL.

Historiskt svagt

Samtidigt måste Hockeyligan med klubbarna hitta nya vägar för att höja statusen på elitserien. För om vi tittar på publikutvecklingen, hittills, har vi halkat ner till en fjärdeplats i Europa och är efter Schweiz och Tyskland. Det är historiskt.

Det finns två stora frågor som skulle kunna göra vår elitserie bättre:

Två års regeln. Nu när NHL och spelarfacket NHLPA förhandlar fram ett nytt avtal, måste man få in att NHL-lagen har fyra år på sig att signa en draftad spelare. Det gör att elitserielagen inte tappar lika många unga spelare så tidigt.

Ta bort regeln att man bara får ha två icke-EU-spelare i varje lag.

Nu när de bästa spelarna i Europa väljer Ryssland och KHL måste vi börja plocka fler spelare från Nordamerika för att höja kvalitén på utlänningarna.

Elitserien lever vidare, men kvalitén i spelet kommer vara sämre och toppspelarna kommer inte spela i elitserien. Det måste vi vänja oss vid.

Johan Garpenlöv

ARTIKELN HANDLAR OM