Garpenlöv siar – och tippar kvartsfinalerna

Garpenlöv: Klassisk taktik har gett Brynäs ett lyft

SPORTBLADET

För första gången på hela säsongen var Hovet fullsatt och det var slutspelsstämning.

Brynäs, som varit ifrågasatta och uträknade, kom till spel med sju ordinarie spelare på skadelistan.

Allt talade för AIK och Stockholm.

Men Johan Holmqvist stal showen när Brynäs säkrade slutspelet i en perfekt genomförd taktisk match.

AIK tog initiativet i matchen och skapade den första riktiga målchansen men Johan Holmqvist sträckte ut och gjorde en benparad på Björn Melins skott efter att AIK:s bästa spelare Christian Sandberg levererat en genomskärare från bortre stolpen.

Lite signifikativt för hela matchen.

AIK var nära – men inte där.

Med den räddningen sände Johan Holmqvist signalen till hela laget att han var att räkna med och man kunde se hur självförtroendet i Brynäs växte för varje byte.

AIK hade inte kraft eller kunskap

Sedan gick matchen in i en tät och tajt och tillknäppt tillställning där målchanserna skapades av misstag från båda lagen.

Det matchavgörande momentet blev i AIK:s boxplay när Nils Bäckström fastnade med klubban i Andreas Turessons midja i mittzon. I stället för att hålla i klubban släppte Nils klubban och sträckte upp armarna mot domaren för att dra en utvisning.

En riktig blunder av Nils Bäckström.

Slutspelsblunder. Domaren lät spelet gå.

Det här gjorde att Brynäs höll kvar pucken i zon och skapade tre målchanser innan storspelande backen Ryan Gunderson kunde göra mål med ett slagskott från blå.

Därefter hade inte AIK kraften, eller kunskapen, att ta sig igenom Brynäs försvarsmur och skapa någon vettig målchans. Inget slutspel i 08-området och Brynäs har rett ut kaoset.

Spelar klassiskt svenskt styrspel

Jag måste gratulera Brynäs till ännu en hockeyfest och en väl genomförd match där alla spelarna har köpt Tommy Jonssons ”nya” sätt att spela.

Jag skrev i en tidigare krönika att Brynäs hade fuskat med att sätta sitt grundspel inför säsongen och att landslagsuppehållet kom som en räddande ängel för Brynäs.

Häpp – det gjorde det också.

Under landslagsuppehållet fick Brynäs chansen att analysera och förbättra och nöta in sitt nya sätt att spela. Det gav resultat. Efter breaket har Brynäs tagit elva poäng av 21 möjliga. Bara förlorat en match vid full tid. Tagit poäng i sex av sju matcher.

Och säkrat en slutspelsplats.

Det Tommy Jonsson och hans ledarstab kommit fram till var att laget skulle dra sig tillbaka och spela ett gammalt klassiskt svenskt styrspel med alla fem spelare i mitten av banan för att spelvända när möjligheten dyker upp.

Det har gett en trygghet i försvarsspelet.

Jonsson-effekten.

Den annars så svaga backsidan i Brynäs spelade med ett helt annat självförtroende och auktoritet än tidigare.

Grön och orutinerad

Den stora frågan är varför inte Tommy Jonsson förändrat tidigare under säsongen? Han kom in som en frisk fläkt i Brynäs förra året och förvaltade ett lag som Brynäs byggt upp under sin junior­satsning.

Man hade spetsspelare och matchvinnare i laget och spelare som blommat ut under säsongen. Det ena ledde till det andra och plötsligt stod man där som en SM-guldvinnare.

År två, sophomore slump, är tufft.

Tommy Jonsson var grön och orutinerad på elitserienivå och är fortfarande det, men i år har han fått känna på hur tufft det är att vara tränare i elitserien när det går emot. Unge herr Jonsson har varit en stor bidragande orsak till Brynäs svajiga säsong när han höll fast vid sin spelidé för länge och varken såg eller kände av signalerna när det bar utför.

Klubben har inte fått panik

Jag måste nu ge Tommy en eloge hur han har hanterat den här situationen där han varit ifrågasatt men aldrig avböjt en intervju eller sagt något olämpligt.

Så mycket som han har lärt sig under det här året kommer han förstå när han efter säsongen när han fått distans och tid att reflektera på säsongen.

Det har varit livat i Gävle och många har velat att Tommy Jonsson skulle få sparken.

Jag gillar hur Brynäs och Brynäs sportchef Micke Sundlöv har hanterat situationen.

Föreningen har stått bakom sin tränare.

Ingen panik. Man har visat att man tror på Tommy Jonsson och att han är den tränare som ska leda Brynäs in i framtiden.

Nu har man har allt att vinna.

I slutspelet blir Brynäs livsfarliga – om de inte tvingas möta Skellefteå i kvartsfinalen. Då tar det snabbt slut.

GARPENLÖV SIAR: DESSA KAN MÖTAS I KVARTARNA – SÅ GÅR DET

Skellefteå–Brynäs

Jag tror Skellefteå kommer att välja Brynäs.

Även om ett skadedrabbat Brynäs har spelat bättre på slutet och hittat ett försvarsspel så kommer det bli spel mot ett mål i denna matchserie. Skellefteås fart i både skridskoåkningen och passningsspelet kommer riva stora hål i Brynäs försvar. Skellefteå är alldeles för bra och vinner den här matchserien med 4–1 i matcher.

HV 71–Frölunda

Om HV 71 blir tvåan tror jag de kommer att välja Frölunda. Frölundas ganska tröga spel och att man saknar farten i skridskoåkningen gör att man passar HV utmärkt. I den här serien kommer det mer handla om skickligheten i laget och där tycker jag att HV 71 är ett individuellt skickligare lag. Det kommer vi se i specialteams. HV 71 vinner den här matchserien med 4–2 i matcher.

Färjestad–Modo

Jag tror att Färjestad kommer att välja Modo.

Färjestads starka och tajta defensiv kommer fälla avgörande i den här matchserien. Modo har inte laget eller spelet att kunna rubba Färjestad. Det har Färjestad visat under säsongen där man vunnit alla fem matcherna mot Modo. Jag kan inte se något annat än att Färjestad vinner denna matchserie med 4–1 i matcher.

Luleå–Linköping

Som fyra i tabellen så får Luleå möta Linköping.

Det tuffaste laget som ingen annan av topplagen ville möta. Den här matchserien kommer bli jämn och tajt. Det som kommer fälla avgörandet är om Luleå kan få stopp på Linköpings första femma som gjort mer än en tredjedel av

Linköpings mål. Det tror jag och därför vinner Luleå matchserien med 4–3 i matcher.