”Luleå får en behaglig resa”

Garpenlöv får flashbacks från ett krig 1996

Foto: BILDBYRÅN
Luleå har vunnit fyra av fem möten i grundserien.
SPORTBLADET

Norr mot söder i den här kvartsfinalen och jag får flashbacks från lagens möte i slutspelet 1996, ett krig där Luleå gick vinnande ur striden och vann SM-guldet.

Nu tror jag inte den här matchserien blir lika brutal och tuff, men vi får se täta och tajta tillställningar där gladhockeyn lyser med sin frånvaro.

Jag tycker Luleå valde helt rätt när man valde Frölunda, inte bara för att man har vunnit fyra av fem matcher i grundserien utan för att jag tycker att Frölunda är för mycket mellanmjölk.

Det här bli en tillknäppt serie där strikta och konsekventa Luleå till slut maler sönder Frölunda.

Frölunda har haft en jobbig säsong med massor av energitapp i form av beskedet att Kenta Johansson inte får förlängt som tränare, dålig ekonomi och en publik som svikit.

Lägg till att man inte har någon riktig spets i sitt lag förstår ni att allt talar för Jonas Rönnqvist och Luleå i den här kvartsfinalen.

En riktig underdog

Samtidigt är det Kenta Johanssons specialitet att inte vara favorit och slå ur underläge.

Kan Kenta få spelare som Dick Axelsson, Magnus Kahnberg, Mathis Olimb att haka på loket Joel Lundqvist, och inte vara passagerare i den här matchserien, finns det en liten möjlighet för Frölunda att slå ut Luleå.

Den är inte stor – men den finns där trots allt.

I Luleå pekar allt åt rätt håll där sportchef Lars Osten Bergström har gjort ett fantastiskt jobb och byggt ett guldlag, i alla fall en guldutmanare, med förhållandevis små medel.

Jonas Rönnqvist har lotsat Luleå till ännu en topp-placering i grundserien men den stora frågan är om Luleå kan höja sig ytterligare i slutspelet?

Två mål per match är inte ok

Luleås problem i tidigare slutspel har varit målskyttet och ett snitt på två mål per match är inte ok. Under grundserien 2012/13 har man förbättrat sitt målskytte avsevärt utan att tumma på sin defensiv. Den trenden måste man ta med sig in i slutspelet annars är risken stor att det tar stopp i kvartsfinalen den här säsongen också.

Sammanfattningsvis tror jag på en behaglig resa för Luleå.

Allt annat vore en stor skräll. Och det är inte i den här slutspelsserien som skrällen kommer.