Varje spelare är ett hot i sin roll

Därför är Skellefteås powerplay det bästa av lagen i slutspelet

SPORTBLADET
Skellefteås vapen i slutspelet – ­deras powerplay.

Grunden till ett bra powerplay är att man har spelare­ med spetskompetens. Varje spelare är ett hot i sin position och roll i det numerära överläget.

Allting börjar med inspelet i anfallszon där Skellefteå vill komma in med pucken under kontroll så att man ­antingen kan gå direkt på avslut eller sätta upp spelet så att alla hittar sina positioner.

När Skellefteå har hittat sina positioner handlar det om att ha rörelse och att man har ett högt passningstempo för att kunna tränga igenom med ett skott eller en öppnande passning.

Det är otroligt viktigt att man är och vill bli spelbar ­hela tiden, det kan handla om att man rör sig en halvmeter åt något håll för att vara spelbar.

Det andra är att man är ett hot från sin position, att man är redo för ett avslut. Det finns ingen tid att vänta på ett bättre läge. Då är målchansen borta.

Försvarande box är i dag skicklig att försvara sig plus att målvakterna är så bra att det är ett måste att ha en spelare som skymmer målvakten för att sedan vara med på returer efter skott.

Det jobbet är nyckeln till ett bra powerplay.

Skellefteå har legat i toppen av powerplayligan hela säsongen. John Klingberg är spelgeniet med en rörlighet som gör han svårstoppad längs blålinjen. Till vänster har han Bud Holloway med ett av elitseriens bästa skott och till höger finns Joakim Lindström som har förmågan att utmana och göra det där lilla extra plus att han har kunskapen att skjuta i skäret.

Framför målvakten står Jimmie Ericsson och skymmer målvakten och sist men inte minst har vi Oscar Möller som har en fri roll och läser av vad motståndarna ger.

ARTIKELN HANDLAR OM