Det här är vår bästa OS-trupp – någonsin

Garpenlöv: Vi har alla ingredienser – nu är kraven på Pär Mårts skyhöga

SPORTBLADET

I morgon är det OS invigning i Sotji, oj vad jag har längtat.

Hela hockeyvärlden kommer rikta sina blickar mot Sotji och dess hockeyturnering där Sveriges förbundskapten Pär Mårts med ett pinfärskt tvåårskontrakt ska lotsa ännu ett Svenskt Dream Team till ett OS-guld.

Men först vill jag backa bandet till den 16 maj 2013 då Tre Kronor spelade kvartsfinal mot Kanada på hemma­plan i Globen.

Tre Kronor hade underpresterat och Pär Mårts var starkt ifrågasatt som förbundskapten.

Matchen mot Kanada var en match där allt sod på spel för Tre Kronor och Pär Mårts.

Utgången av matchen skulle komma att vara skillnaden mellan avsked eller fortsatt förtroende för Tre Kronors förbunds­kapten.

Nu vet vi vad som hände, Tre Kronor lyckades hitta en väg att vinna där speedkulan Fredrik Petterson avgjorde straffläggningen med ett rungande slagskott rakt upp i krysset på Kanadas målvakt Mike Smith i ett slutsålt Globen.

Snacka om små marginaler mellan fiasko och succé.

Tack vare bröderna Sedins ankomst och VM-guldet satt plötsligt Pär Mårts i förarsätet och kunde lugnt bestämma om sin framtid som huvudtränare för Tre Kronor.

Måste vara förberedda

Vilken styrelse skulle våga att inte förlänga med en förbundskapten som tagit VM- guld,  och fått utmärkelsen Sveriges bästa ledare på idrottsgalan.

Pär Mårts kunde till och med diktera sina egna villkor angående staben runt omkring Tre Kronor trotts att det är ebb i kassan hos svenska ishockeyförbundet.

Jag förstår att Pär Mårts ville ha det klart innan OS-turneringen och tryckte hårt på det därför man är aldrig bättre än sitt senaste mästerskap som förbundskapten och den risken ville han inte ta. Nu står Pär Mårts där, med ett nytt tvåårskontrakt där bläcket på hans signatur inte har hunnit torka, och ska leda ett favorittippat Tre Kronor till ett OS-guld.

Nu är det på riktigt.

Alla länder har sina bästa spelare med och ALLA spelare kommer till OS med rätt inställning och fokus på att vinna OS-guldet.

Det gör att kraven på Pär Mårts och hans tränarstab ökar avsevärt. För det finns inte utrymme för några missar i en OS-turnering, utan laget måste få rätt förutsättningar och vara väl förberedda inför varje match för att lyckas.

Det var därför Pär Mårts hade som krav att Juniorkronornas coach Rikard Grönborg skulle vara en del av hans tränarstab, för den kompetensen han besitter har ingen annan i tränarstaben.

Mårts stred hårt för Grönborg

Det är Rikard som scoutar de andra lagen, har scoutinggenomgångarna inför matcherna och coachar forwards i matcherna.  Han är en matchcoach av rang.

Bröderna Sedin hyllade Rikard för hans jobb i senaste VM-turneringen så det är inte konstigt att Pär Mårts stred hårt för att ha Rikard med på båten.

När jag läser namnen på Tre Kronors OS-trupp tycker jag att den är Sveriges bästa OS-trupp någonsin.

Vi har alla ingredienser i Tre Kronor för att vara framgångsrika där målvakten Henrik Lundqvist, backen Erik Karlsson, forwardsbröderna Sedin plus – den naturlige ledaren och motorn i laget – kapten Henrik Zetterberg.

För att nämna några.

Finns ingen tid när laget landar

Det intensiva spelprogrammet och den korta förberedelsetiden för alla lagen gör att de tre inledande matcherna kommer att vara avgörande för utgången av turneringen.

Samtidigt som du ska få ihop gruppen,  sätta ett grundspel och få ihop powerplay och boxplay måste du vinna matcherna,  och gruppen,  för att slippa den vanskliga och nervkittlande kvalificeringsmatchen för att ta sig till kvartfinal.

Jag vet att Tre Kronor-ledningen är väl förberedda och att spelarna har fått information om hur laget ska spela och vilken roll varje spelare ska ha.

Det är bra för när väl spelarna landat i Sotji finns det ingen tid till annat än att förbereda laget för den jätteviktiga inledningsmatchen mot ett ålderstiget Tjeckien.

Nu gäller det, nu är det på riktigt och oj vad jag har längtat.

ARTIKELN HANDLAR OM