Garpenlöv: Boustedt måste vara kvar

SPORTBLADET

Tidernas magplask för Tre Kronor.

Det är vad jag minns av OS-turneringen, tyvärr.

Nu hoppas jag att det slutar här.

Tommy Boustedt måste vara kvar som chef för svensk hockey.

Jag satt i den gröna sköna soffan nere i en överhettad studio på Sportbladet och väntade på guldfinalen mot Kanada i söndags.  Funderade på om den uppskrivna OS-turneringen, som jag hade gått och längtat efter, hade levt upp till mina högt ställda förväntningar.

Tyvärr.

Men hur mycket jag än försökte vara positiv, hitta vinklar, ha ursäkter som tidsskillnad eller storlek på rink så fick de känslorna inte överhanden utan de negativa känslorna och uppfattningarna vann det kriget.

Jag var helt enkelt besviken på kvalitén där det aldrig riktigt tog fart och fokuseringen på det defensiva spelet gjorde att det var som att titta på färg som torkar.

Så många skickliga spelare, så lite fart och offensivt spel.

Jag blev inte mer positiv när det under matchen började läcka ut att Nicklas Bäckström hade fastnat i en dopningskontroll.

En svensk som fastnat i en dopningskontroll.

Det kan ju inte vara sant – en svensk.

Att vi blev utspelade av Kanada, det såg ut som män som spelade mot pojkar, är det ingen som minns eller bryr sig om. Allt handlade om dopningsskandalen där Bäckström och den svenske lagläkaren Björn Waldebäck hade huvudrollerna.

En rad bortförklaringar

Det hela blev ju inte bättre när landslagschefen Tommy Boustedt och Tre Kronors coach Pär Mårts på presskonferensen efter matchen började peka finger och ha alla tänkvärda bortförklaringar och ursäkter till det inträffade.

Ingen kom undan i deras jakt på skyldiga och IOK blev kallat både det ena och det andra.

Jag har förståelse för att man kan bli upprörd och känna sig orättvist behandlad och i stridens hetta säga saker som man sedan ångrar bittert.

Men det är sällan rätt sätt att agera på.

För det finns ingen bortförklaring i världen som kan ta bort att Nicklas Bäckström var dopad.

Usel krishantering

När jag sitter och följer utvecklingen i tidernas mest pinsamma händelse för Tre Kronor kan jag bara konstatera att landslagsledningen har gjort alla fel man kan göra vad det gäller krishantering.

Det har mynnat ut i att landslagsläkaren Björn Waldebäck ställt sin plats till förfogande och att Tre Kronors general manager Tommy Boustedt har bett IOK om ursäkt för vissa av sina uttalanden.

Bra.

Nu hoppas jag att det stannar där för jag vill inte se att någon försöker jaga bort Tommy Boustedt från hans jobb som utvecklingsansvarig och landslagschef på Svenska ishockeyförbundet.

Det är lätt i sådana här lägen att börja peka finger, men jag vill hävda att Tommy Boustedt är den viktigaste och mäktigaste personen inom svensk ishockey.

När Tommy tillträdde sin post 2002 var vi ett mediokert land på juniornivå där vi fick kvala oss kvar i A-gruppen.

En utredning på juniortema. Ökade krav på hockeygymnasium. Nytt utbildningsprogram för både ledare och spelare. Hockeykonsulenter som utbildar, övervakar och känner av hur svensk ishockey mår. Utökat utbyte med transatlantisk ishockey. Det var några av åtgärderna som Tommy drev igenom.

Tolv år senare är vi rankade som nummer ett i världen på seniornivå och en toppnation på juniorsidan, där alla i hela ishockeyvärlden undrar hur vi får fram så många unga skickliga ishockeyspelare.

Det kallar jag för en lyckad resa.

En bra person, dessutom

Efter mina två år som Team Manager för Tre Kronor har jag bara bra saker att säga om Tommy Boustedt som person.

Jag vet att alla som jobbar runt Tre Kronor får den uppbackning och stöd de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter till hundra procent.

Han finns alltid där, hjälper till och övervakar för att rycka in om det skulle behövas.

Det blev många superlativ om Tommy Boustedt här, men för svensk ishockeys bästa finns inget annat alternativ än att Tommy fortsätter som landslagschef och utvecklingsansvarig – om vi ska fortsätta vara världsledande.

ARTIKELN HANDLAR OM