Vad tog dig sån tid, Bengtzén?

Garpenlöv: Med nye tränaren kan Brynäs bli en överraskning i slutspelet

Foto: BILDBYRÅN
ETT LAG I KRIS Brynäs ligger tia i SHL med bara 48 poäng på 39 matcher. I måndags bytte Stefan Bengtzén (mitten) ut Tommy Jonsson (till vänster) mot Thomas Berglund.
SPORTBLADET

Brynäs agerade, till slut, i tränarfrågan och gjorde rent hus i tränarstaben.

Helt rätt – men för sent.

Jag är förvånad att det dröjde så länge innan nye sportchefen Stefan Bengtzén agerade med tanke på hur Brynäs har spelat den här säsongen.

Men Stefan har varit en mästare på att tycka och tänka om andra personer och lag men sämre på att agera själv, tyvärr.

Jag vet inte om det är mina hockeykunskaper som brister eller om det är Brynäs som underpresterat hittills.

Men oj så fel jag hade när jag tippade Brynäs på en femte plats inför säsongen.

Men när jag tittar på Brynäs tycker jag fortfarande att man har ett intressant lag som borde ha potential att ligga på den övre halvan av serien.

Det finns en bra åldersstruktur i laget där jag även hittar en stomme av kulturbärare som kaptenen Niclas Andersen, Jörgen Sundqvist, Simon Bertilsson, Sebastian Enterfeldt, Jonas Nordqvist och Jesper Ollas.

Jag ser även en fungerande juniorverksamhet där man har plockat upp unga

skickliga spelare i David Westlund, Adam Brodecki, Oskar Lindblom och Jens Lööke som har skolats in i Brynäs sätt att träna och spela.

Det finns spelare med rätt karaktär, attityd där veteranerna Andersen, Sundqvist, Bertilsson och Ollas sticker ut.

Jag hävdar även att målvakten Bernhard Starkbaum är en bra målvakt och utan honom skulle det sett ännu värre ut.

Det jag kommer fram till är att Brynäs tränartrojka med Tommy Jonsson i spetsen inte fått ut max av sitt spelarmaterial. Jag har inte sett någon som helst utveckling hos spelarna eller i spelet. En viss del kan försvaras av att skador sabbat säsongen för några av nyckelspelarna.

Brynäs har även misslyckas kapitalt med att sätta ett fungerande grundspel och då speciellt i det defensiva spelet.

Jag har varit kritisk mot Tommy tidigare i den frågan då jag tycker att han inte fått ordning på sitt lag sedan han vann SM-guldet 2012.

Det har varit ett ostrukturerat försvarsspel utan kontinuitet där misstag på misstag gjorts.

Felaktigt beslut av styrelsen

Statistiken talar sitt tydliga språk. När man släppt in näst flest mål med 117 och har seriens sämsta boxplay med 77,52 % så förstår man varför Brynäs ligger där de ligger.

Jag hävdar bestämt att sätta ett försvarsspel, där alla gör jobbet i varje match och varje byte, är en ren tränarfråga.

För man behöver vare sig talang eller skicklighet i sitt försvarsspel, utan det handlar bara om hårt jobb och offervilja.

Jag vet att tränarfrågan var på tapeten inför den här säsongen, men styrelsen tog beslutet att låta Tommy Jonsson vara kvar ett år till.

Med facit i handen kan man lugnt säga att det var ett felaktigt beslut.

Men varför tog det så lång tid innan nya sportchefen Stefan Bengtzén agerade?

Stefan Bengtzén, som tog över efter Michael Sundlöv i augusti, har lagt ner mer tid på att kritisera föregångaren Michael Sundlövs lagbygge, håna Douglas Murray och ifrågasätta hur Tommy Salo jobbar än att justera sitt eget lagbygge.

Han har inte gjort något för laget

Det är alltid lätt att kritisera (jag vet) vad andra har gjort men vad har egentligen Bengtzén gjort under den här säsongen för att justera/förändra Brynäs till det bättre?

Ingenting.

I spelet har jag inte sett någon förändring – få spelare som utvecklas och värvningarna av Tim Wallace, Jesse Niinimäki och Tomas Slovak går inte till historien som några succévärvningar direkt.

Det skulle dröja ända till mitten på januari innan Bengtzen agerade i tränarfrågan och gjorde rent hus där alla tre tränare fick sparken.

I det magra utbud som finns tillgängligt på tränarmarknaden tycker jag att han har hittat rätt, då han plockat in förra Luleåprofilen Thomas ”Bulan” Berglund som assisteras av sin kompis Petter Nilsson resten av säsongen.

Thomas ”Bulan” Berglund kommer garanterat förbättra försvarsspelet, energi-nivån kommer höjas och kraven på spelarna som lyst med sin frånvaro under hela hösten bli tydligare.

Jag tror vi kommer få se ett Brynäs som kommer klättra i tabellen och om bitarna faller på plats kan laget mycket väl bli en obehaglig överraskning i ett kommande slutspel.

Bättre alternativ på lång sikt

Samtidigt som ”Bulan” är rätt man på rätt plats för Brynäs just nu, tycker jag inte att han är rätt tränare för Brynäs på lång sikt.

Det måste finnas en bredare ledarkompetens än gap och skrik.

Det funkar ett tag då man kan väcka spelarna, men i längden måste tränaren ha en taktisk kompetens att kunna inspirera, kommunicera och leda.

Därför tror jag att vi får se en ny tränare i Brynäs nästa säsong.

Någon som nämnde Jonas Rönnqvist?

ARTIKELN HANDLAR OM