Tid att visa vem som är nummer 1

SPORTBLADET

Inters oväntade fiasko i Champions League är fortsatt det

stora samtalsämnet i fotbolls-Italien.

Hur kunde det gå så illa? Vems är felet? Vad händer nu?

Denna dagen, ett liv. Så måste det kännas för Inters spelare, tränare och ledning när de tänker på tisdagens match mot Liverpool.

Eller rättare sagt, så borde de absolut inte tänka. Analysera, glöm och gå vidare.

Men det är svårt att lura sig själv. Champions League är ju det stora målet. Det som slutgiltigt ska visa att Inter verkligen är störst, bäst och vackrast, den sanna revanschen i förhållande till Juventus och Milan. Det är mer än dags för Inter att visa att de inte bara är herre på sin egen lilla (nåja) täppa, utan nummer ett i Europa.

Men vägen dit är lång. Först och främst gäller det naturligtvis att ha tillräckligt med is i magen för att vinna mot Liverpool på San Siro den 11 mars.

Problemen är många. Ivan Cordoba, den enda spelare som klarade sig med äran i behåll i tisdags, är allvarligt skadad och kommer inte att kunna spela på länge. Det är ett allvarligt slag mot Inters försvar och Roberto Mancini måste finna en snabb lösning.

Marco Materazzi måste också avstå returen. Han har dåligt samvete för utvisningen och är förbannad över Ibras antydan att förlusten var hans fel. Enligt uppgift har förhållandet dem emellan töat, men ingen av dem är lätt att tas med.

En vinnande aura falnar fort

Den italienska pressen har gjort stort hallå kring Zlatans ”Fråga Materazzi (om hur det gick)”. Det är ovanligt att en spelare anklagar en annan för en förlust. Zlatan bröt ett tabu.

Man skyller inte ifrån sig på sina lagkamrater. Det är inte bara osportsligt.

I det här fallet, ger det motståndarna och kritikerna känslan att det är dålig sammanhållning i Inter och det försvagar laget. När omvärlden börjar tvivla på Inters oövervinnlighet, är det fara å färde. Det är otroligt så fort en vinnande aura kan falna i idrottsvärlden.

Det gäller även för Zlatan, som har blivit hårt kritiserad för sin svaga insats mot Liverpool. Många kommentatorer anklagar honom för att inte hålla måttet när det verkligen gäller och radar upp Valencia, Istanbul, Liverpool och i ligan matcherna mot Juventus och Milan som exempel. La Gazzetta pressar honom att göra självkritik.

Känner ni (japp, de niar honom) er medskyldig?

Av Ibrahimovic väntar man sig alltid något extra, särskilt i sådana här matcher...

Skulle ni ha kunnat göra mer i tisdags?

Svaren är undvikande, Zlatan går i försvarsställning. Det där var inte en match där Inter kunde anfalla. Det gällde att försvara sig och Zlatan försökte hjälpa laget i den strategin.

Inter behöver sina tifosis

Även med ”i tifosi” är smekmånaden bruten. Flera ultràs utmanade framförallt Mancini när laget lämnade England och han och spelarna anklagades för att inte ha ansträngt sig tillräckligt.

Rätt ogeneröst mot ett lag som inte har förlorat en enda av sina 23 ligamatcher hittills! Men oavsett om deras reaktion är dum eller ej, är den betydelsefull för laget. Inter behöver sina tifosis stöd på läktarna, både i ligan och i Champions League. Klubbens ägare Massimo Moratti vädjade i går till supportrarna att inte lämna laget i sticket.

Det första provet på hur Inter har bearbetat Liverpool fysiskt och psykiskt, får vi på söndag. Då spelar laget borta mot Sampdoria, som inte är lika trötta i benen och som svävar som på moln efter derby-segern mot Genoa förre helgen. Antonio Cassano är inne i en positiv cykel och då är han farlig.

Allt som händer från och med nu har en enorm betydelse för ödesdagen den 11 mars. Det bästa Inter kan göra är att avdramatisera och se framåt.

FAKTA

HETAST

1) San Siro. Biljetterna till Inter-Liverpool är redan slutsålda.

2) Alex Del Piero. Pressar Donadoni för en plats i landslaget.

3) Sjevtjenko. En av fyra spelare som Milan pekar ut som den fjärde anfallare de behöver.

4) Fiorentina. I åttondelsfinal i UEFA-cupen.

5) Roman Abramovitj. Har spenderat 7 miljarder ur egen ficka på Chelsea.

KALLAST

Juventus. Halva laget är däckat på grund av skador.