Pippos form kan bära till EM

Har gjort flest mål – om man räknar per spelad minut

SPORTBLADET

Medan vi torkar tårarna efter Fiorentinas nederlag i UEFA-cupen och med spänning ser fram emot Milanoderbyt, kan vi konstatera att Pippo Inzaghi – som folk mer eller mindre hade glömt existerar – plötsligt har kvicknat till efter Milans mediokra säsong och sina egna krämpor.

Inzaghi, 34, leder nu Serie A:s skytteliga i fråga om gjorda mål per minut, nämligen ett mål per 100,6 minuter. Skyll på La Gazzetta om decimalen är fel.

Inzaghi, som en italiensk kollega en gång målande beskrev som ”en rovfågel som bygger bo i straffområdet”, har gjort åtta mål i sina senaste fyra matcher. Det blev tre mål mot Livorno för en vecka sedan, ett mot Reggina och dessförinnan två var mot Juventus och Cagliari.

Nog kan du väl klippa till igen på söndag, Pippo? Då får kanske ”i romanisti” drömma en vecka till.

Och medan vi drömmer om ”lo scudetto”, drömmer förmodligen Pippo om en plats i EM. Hans formtopp kommer verkligen lägligt och hans internationella

erfarenhet och prestationer borde väga tungt i Roberto Donadonis vågskål. Men anfallskandidaterna är sex och platserna tre och förbundskaptenen verkar mer orienterad att använda de yngre spelarna.

Borriello till EM – sen Milan

Inzaghi leder alltså mål-per-minut-ligan. Men de verkliga skyttekungarna är Juves outtröttlige David Trezeguet och Genoas stjärnskott Marco Borriello med 19 mål var.

Borriello är därmed huvudmannen bakomGenoas fina comeback i Serie A. Klubben ligger för närvarande på åttonde plats i tabellen. Om Borriello vinner skytteligan blir det ytterligare en fjäder i hatten för Genoa, innan målkanonen går vidare i sin karriär.

I höst väntas han dyka upp hos Milan.

Borriello borde också bli ett namn att räkna med i EM, även om han till skillnad från Inzaghi, Del Piero och Di Natale verkar lite trött och sliten så här i slutet av säsongen. Bara tre mål i de sista tio matcherna…

Dessutom har han Alex Del Piero som flåsar honom i nacken. 18 mål, varav 16 spelmål, mot Borriellos 14.

Del Piero har fört sin egen privata EM-kampanj hela säsongen. Länge verkade Donadoni slå dövörat till. Nu är han vaksam. Även Del Piero har en enorm erfarenhet att falla tillbaka på. Kan Italien åka till EM utan honom?

Fiorentinas Adrian Mutu och Udineses Antonio Di Natale har gjort 17 mål var. Det är alltså trångt i toppen och positionerna kan förändras de sista matcherna. Tänk om Zlatan varit med. Han hann med 15 mål, innan knäskadan satte stopp för fortsatt skönspel. Det är mer än Totti och Kakà lyckats med.

Toni bäst i klassen

Men bäst i klassen är Luca Toni, skyttekung i Tyskland med 21 mål, även om Bundesliga inte är lika krävande som Serie A. Italiens skribenter är rörande stolta över honom. Italien är ett självkritiskt land, som plågas av att inte tas på allvar. Tack och lov finns Toni, som i alla avseenden stämmer överens med den idealbild man gärna håller fram för omvärlden.

Han är genomseriös, utomordentligt bollbegåvad och talar fullt begriplig, grammatiskt korrekt italienska. Dessutom är han snygg och lång (att vara kort är fult och pinsamt i Italien) och han har lyckats erövra de trögflirtade tyskarna.

Toni är självskriven i EM-truppen. Om han spelar lika bra i EM som i Bayern München, lovar det gott för Italien.

PS. Förra året vann ”Er Pupone” skytteligan överlägset och fick Guldskon som Europas bäste målskytt. Om nu någon händelsevis hade glömt det…

ARTIKELN HANDLAR OM