Tand för tunga

I Rom får ingen uttala ordet som börjar på s...

SPORTBLADET

Snacka om spänd och ilsken förväntan! Från Milano rapporteras att Inters supportrar är i ”silenzio stampa”. Det betyder att de inte talar med journalister.

I allmänhet brukar det vara spelare och tränare som knäpper igen käften när de är förbannade. Men inför en ligafinal som denna, håller alla tand för tunga.

I Rom är det sålunda förbjudet (jag skämtar inte) att uttala ordet som börjar med s och slutar med o*. Totti säger att det är inte råder något tvivel om att Inter vinner ligan. Det säger han bara därför att romare är så ohyggligt vidskepliga.

Alla hoppas förstås, i Milano såväl som i Rom. Inter är det starkaste laget på pappret. Men medan Inter har spelat sämre och sämre under de senaste veckorna, har Roma spelat bättre och bättre. Medan Inter har lidit svårt av Zlatans frånvaro i vår, håller Roma på att komma ur sitt Totti-beroende.

Den återkommande analysen är att Roma har schabblat bort sina möjligheter att vinna ”lo scudetto” genom att förlora mot småklubbarna. I lige måde kan man påstå att Inter har schabblat bort en promenadseger genom att vara alltför självsäkra. Nu, när den sista ligamatchen återstår, har Inter 12 poäng färre än i fjol.

Problem med nerverna

Både Roma och Inter brukar ha problem med spelnerverna. Klubbarna har en tendens att kollapsa när det verkligen gäller. Tänk bara på den 5 maj 2002, när Inter förlorade en ligaseger som redan var i hamn, genom att falla igenom mot Lazio i säsongens sista match.

Eller tänk på Romas katastrofmatch mot Manchester United förra året, då romarna förlorade med förödmjukande 7–1.

Inter som var så överlägset i ligan i vintras, fick stora skälvan i Champions League och åkte ut mot Liverpool i åttondelsfinalen. Mancini spelade upp hela sitt melodramatiska avsked, som han sedan tog tillbaka.

Roma nådde ett pinnhål högre, men förlorade även de, ännu en gång mot Manchester United. Skillnaden är att de gjorde det med hedern i behåll och gick vidare med livet. Roma har visat att de har lärt sig av sina misstag.

Om rättvisan får råda, borde Inter vinna. De har trots allt lett ligan hela säsongen. Men om man blandar in spelkvaliteten i det här resonemanget, vem är det då som borde vinna? När Roma spelar på topp, spelar de Italiens bästa fotboll.

Luciano Spalletti är en tränare som med tålamod, intelligens och förhållandevis låg budget har format ett fantastiskt lag. Roberto Mancini är en gullgosse som gör sitt bästa för att administrera en grupp internationella superstjärnor som har liten respekt för honom.

Ja, ja, ni vet ju var mina sympatier ligger och det är ju tillåtet att drömma. Fotboll är lyckligtvis ett spel där allt kan hända. Både Roma och Inter spelar mot två lag som riskerar att åka ner i Serie B och som alltså inte kommer att ge sig frivilligt, Catania och Parma. Blir ni också deprimerade när ni ser den en gång så koola Walter Zenga skallig, tjockmagad och desperat skrikande i den där trista ljusgrå kostymen som tydligen är Catanias klubb-outfit?

Det finns några andra ting att bli ledsen över. Till exempel att detta är första gången i historien som de två huvudmotståndarnas ”tifosi” inte får se de avgörande matcherna på stadion. Oavsett vem som vinner ligan, är detta ett enormt nederlag för italiensk fotboll. Det beror lika mycket på våldsamma ”tifosi”, som på betal-TV:s obegränsade makt och de italienska politikerna oförmåga att handskas med situationen.

Slutligen, skandalen i Inter. Jag känner inte för att döma. Den här gången handlar det om Inter, nästa gång om en annan klubb. Men det gör lika ont varje gång man vaknar upp och inser att ”il calcio” under ytan är en rätt rutten, rälig värld.

FAKTA

1. Oscar Pistorius

Nådde sitt mål och får kvala till OS, trots benproteserna.

2. Gabrielle Bosisio

Otippad vinnare av gårdagens etapp i Giro d’Italia

3. Amauri

Juventus och Milan slåss om Palermos brasse.

4. Luca Toni

Tycker att mål och sex är likvärdiga gudagåvor.

5. Valentino Rossi

GP-ikon och interista. Hotar gömma sig i två månader om Inter förlorar ligan.

domenico brescia

Huvudmannen i avlyssningsskandalen i Inter arresterades i går, misstänkt för narkotikahandel