Mourinho raserar Mancinis lagbygge

SPORTBLADET

Roberto Mancini är en arrogant liten stropp. Men han förtjänar inte att behandlas som en hund av Massimo Moratti.

Behandlad som en hund.

När jag var liten drömde jag om att vinna en tävling, där första-

priset var att man fick plocka på sig allt man ville ha i Malmös största leksaksaffär på tio minuter.

På kvällarna innan jag somnade, brukade jag ligga och göra upp

planer för hur jag skulle gå tillväga om jag vann. Först skulle jag gå till Barbie-hyllorna, sedan till kramdjuren och så vidare.

Den smartaste och snabbaste strategin hade förstås

varit att ta en kundvagn och sedan bara dra ner allt från hyllorna utan urskiljning. Men ett barn vill välja sina leksaker.

Vad har nu detta med fotboll att göra?

De gamla leksaksdrömmarna dök upp när nyheten kom att Massimo Moratti givit Roberto Mancini sparken.

Moratti är den där typen som drar ner allt han ser från hyllorna, både därför att han är girig och därför att han i grund och

botten inte riktigt vet vad det är han vill ha.

Under de 13 år som han har varit huvudägare i Inter har han avverkat tolv tränare och ett oräkneligt antal spelare. Han har köpt de dyraste spelarna och de klarast lysande stjärnorna. Ändå är Roberto Mancini den ende som lyckats göra Inter till ett vinnande lag. Med honom på tränarbänken har Inter kammat hem tre ligasegrar, två Coppa Italia och två Supercoppa Italia (där italienska cupens vinnare möter ligans segrare).

Fått spelarna emot sig

Målet för Morattis senaste dunkla begär är alltså José Mourinho, The Special One. Med hans hjälp är

Moratti säker på att vinna Champions League, vilket han är övertygad om att Mancini inte klarar av. Med utstuderad elakhet valde han att kicka sin tränare den 27 maj. Inter har vunnit Champions League två gånger i historien. Bägge gångerna var den 27 maj, 1964 och 1965.

Det sägs att Roberto Mancini hade fått spelarna emot sig. Enligt vissa uppgifter skulle Zlatan vara en av de aktiva i myteriet. Mancini var också på kollisionskurs med Inters läkare. Hans hot att lämna Inter efter förlusten i åttondelsfinalen i Champions League i mars, blev droppen som fick bägaren att rinna över för Moratti. Bara någon vecka senare kontaktade han Mourinho, som har väntat på att någon ska förbarma sig över honom sedan hösten 2007.

Med Mourinho väntas en hel drös nya spelare, varav flera från Chelsea. Mourinos skyddsling Frank Lampard ryktas vara nära en övergång.

Likaledes är ett antal spelare på väg ut från Inter. En av dem som kan försvinna är Marco Materazzi, en av de två italienare som är ordinarie i Inters A-lag och den spelare som symboliserar klubben, som Totti i Roma och Del Piero i Juventus.

Men Massimo Moratti är de hastigt uppflammande förälskelsernas och de kyliga uppbrottens man. Han har råd att köpa precis vad han vill och när han tröttnar på sin leksak kastar han bort den. Problemet med Massimo Moratti är att han oupphörligen förälskar sig i fel person.

Inter kommer att bli mer internationellt

José Mourinho är en blyg narcissist som tycks balansera på avgrunden av sitt eget upprivna psyke. Hans intåg lovar inte gott för Inter. Framförallt inte i ligan. Roma orkar kanske inte hålla Inter stången ett år till. Det är de för fattiga för.

Men Juventus är på frammarsch och har haft ett år på sig att få kemin mellan Ranieri och spelarna att fungera. Även Fiorentina är ett lag att räkna med nästa säsong. Och Milan håller på att omstruktureras.

Roberto Mancini var på väg att bygga upp ett identifierbart lag, en grupp spelare som förkroppsligade Inter. Med Mourinho blir Inter ett ännu mer internationellt lag, i ännu högre grad en rikemansklubb utan själ och äkthet.

Som Chelsea.

Men det var inte med Chelsea som Mourinho vann Champions League.

FAKTA

HETAST

Massimo Morattis plånbok.

Nya tränare, nya spelare och skadestånd till Mancini.

Samuel Eto’o.

Dragkamp mellan Inter och Milan.

Roma.

Soros eller icke Soros, det är frågan.

Del Piero och Cassano.

Två ”fantasisti” som ska slå knock out på konkurrenterna i EM.

Emanuele Sella.

Girots bergakung.

KALLAST

Inget EM för Riccardo Montolivo.

Häromdagen fick han lämna ”gli azzurris” träningsläger.