Domarmiss – då är ryktena om konspiration redan i full gång

SPORTBLADET

Den 20-årige Roma-supportern Guido ser ödesmatchen Italien-Rumänien på Luzzis Pizzeria i stadsdelen Celio i Rom.

Kvällen är vacker och sådär overkligt tyst som Rom-kvällar är inför en stor match.

Men nu bryts tystnaden av Guidos sträva stämma.

– Det finns en sjukdom som inte lämnar en, och den heter Rumänien, sjunger han och flera andra faller in.

Pizzerians bord fylls snabbt. Det är här stadsdelen Celios fotbollsfantaster brukar samlas när det är något viktigt på gång och det är det i kväll. Efter brakförlusten mot Holland och stenhård kritik, måste ”gli azzurri” ta tillbaka sin förlorade heder. Om de förlorar är de ute ur EM.

”Vi är redo att dö”, lyder den näst sista raden i Italiens nationalsång och den raden tycker Guido extra mycket om.

Italen – intensivt men fruktlöst

Mitt emellan mig och Guido sitter den tunge kyparen Giulio, han med knivärret på kinden. I hörnet av uteserveringen står slaktaren och hans son. Walter i tidningskiosken springer ut och in för att se vad som händer. Ansiktsuttrycken i publiken hos Luzzi avspeglar den blandning av stolthet och skräck som lyser ur ögonen på spelarna. Guido tar in en stor stark för att komma i stämning.

Spelet utvecklar sig i stort sett som väntat. Rumänerna ställer upp en försvarsmur framför målet, som italienarna anfaller ­lika intensivt som fruktlöst.

I Donadonis landslag är Luca Tonis huvud navet som allting snurrar kring. Men trots att Toni nickar som besatt, vill bollen lik förbannat inte över mållinjen. Rumänien anfaller mer sällan, men oerhört ­effektivt.

– Försök ni bara att göra mål på världens bästa målvakt, säger Guido och stämmer upp en ny visa:

– Rumänien, du är slut, det kunde man ha räknat ut, straffarna ska vara tre, Olé, olé, olé!

Det visar sig dock snart att ödet har skickat en Nemesis i italienarnas väg, i den norske domaren Tom Henning Övrebös skepnad. Han står bara några meter bort, när ­Luca Toni äntligen nickar bollen i mål i den första halvlekens 47:e minut.

Målet är helt i sin ordning. Men linjedomaren ser en offside som inte finns och Övrebö är med på noterna. Därmed slutar första halvlek.

Guido tar en ny, stor stark.

– Vi borde anstränga oss mer, konkretisera. Men vi har spelat bra, bara det att vi har otur. Vi har domarna mot oss. Jag är särskilt nöjd med Roma-spelarnas insatser, Perrotta, De Rossi, Panucci, sluddrar han och vänder sig till sin kompis:

– Jag ger värsta intervjun till tanten här.

Andra halvlek börjar med långa skuggor över gräset. Efter en viss förvirring, händer allting väldigt snabbt. Mutu gör mål efter en miss av Zambrotta. Men Panucci (Roma-spelare!) kontrar en minut senare. 56 minuter har gått och det står 1–1.

Panucci manar lagkamraterna att komma igen, men det dröjer inte länge förrän han orsakar en straff genom att fälla Mutu.

Buffon räddar mirakulöst, liggande. Synd bara att Övrebö inte ser att Toni utsätts för precis samma behandling som Mutu några minuter senare i rumänernas straff­område.

Rykten om komplotter på Uefa

Teoretiskt kunde det alltså ha slutat 3–1 till Italien. ”Gli azzurri” råkade ut för en ödesdiger domarmiss i matchen mot Holland också och rykten är redan i full gång om komplotter på UEFA.

Ur ett italienskt perspektiv är intriger bakom kulisserna fullt trovärdiga. Men faktum kvarstår att de regerande världsmästarna har gjort en ganska slät figur i EM ­hittills. Holland är en frustande best som i går utsatte Frankrike för samma förödmjukande behandling som Italien.

Men den ­nuvarande ställningen i Grupp C, avspeglar tyvärr verkligheten ganska bra. Italien har fortfarande en mycket, mycket smal chans att gå vidare. ”Gli azzurri” brukar för övrigt alltid ligga illa till i gruppspelet.

Vad ska vi säga nu då, Guido?

– Va tutto bene!

Guido reser sig och går, när pizzerians ägare ilsket stänger av TV:n så fort matchen är slut.

Det är helt okey.

Men Rom är ännu tystare när matchen är slut, än när den började.

FAKTA

HETAST

Holland. Blivande EM-finalister.

Portugal. Blivande EM-finalister.

Sverige. Eller Zlatan rättare sagt.

Spanien. Och framför allt Villa.

Frankrike–Italien. Alltid samma frossa.

KALLAST

Tom Henning Övrebö. Vad har han i EM att göra?

ARTIKELN HANDLAR OM