Dags att hitta målet, Toni

SPORTBLADET

Hittills har allting gått precis som det brukar för italienarna i EM. Gruppspelet är alltid en utdragen plåga.

Men vad händer nu?

Häromkvällen förlorade jag 10 euro i vadslagning, när Tyskland vann över Portugal i kvartsfinalen.

Med önsketänkande kommer man tyvärr ingen vart. Bastian Schweinsteiger förkroppsligar allt det som fascinerar och skrämmer angående tyskar, inklusive blicken, frisyren, namnet och Gary Linekers obetalbara kommentar att fotboll är ett enkelt spel där 22 spelare jagar efter en boll och till slut vinner alltid Tyskland.

Portugal är snuvat på sin revansch. Det ser onekligen ut att bli en nordeuropeisk ­final den här gången.

Halva Medelhavet är redan utslaget. Men ännu är både Italien och Spanien med i leken.

Frågan är vem jag ska satsa mina 10 euro på i morgon kväll. Hjärtat säger Italien, hjärnan säger Spanien.

Om det är ett handikapp att vara syd­europé i detta EM, är det ytterligare ett att vara gammal. Genomsnittsåldern är 3 år högre än spanjorernas. Hur ska italienarna hinna i kapp David Villa och Fernando Torres?

Ett annat handikapp är att inte göra mål. Spanjorerna stoltserar med åtta mål i gruppspelet. På tre matcher har ”gli azzuri” bara satt kulan i nätet tre gånger, en straff, en frispark och ett (1) spelmål. Christian Panuccis verk. I Italien är det backarna som gör mål.

Det är inget gott betyg till det himmelsblå anfallet. Jag får sådan ångest av Luca Tonis ständiga sparkande och nickande åt fel håll.

Jag tycker inte om när han ser ut som mannen som står och skriker på bron i Edvard Munchs tavla.

Vaknar Luca Toni på söndag?

I VM lyckades han inte få till det förrän i kvarts­finalen. Kanske gäller samma sak för EM. Nu har han dessutom anlagt tangorabatt. Om han gör mål i morgon, lär vi få dras med den till EM:s slut.

Handikapp nummer tre är ett medelmåttigt försvar. Italiens läcker ganska oroväckande. ”Gli azzurris” fiende nummer ett i detta mästerskap är tyvärr ­Giorgio Chiellini som var så urbota korkad att han skickade ut Fabio Cannavaro på bår under träningslägret. Nu är Andrea Barzagli också däckad på grund av en ­meniskskada. Italienarna har hittills släppt igenom ­fyra mål, spanjorerna tre.

Italienarna sitter dock inne med fördel Gigi.

Vilken man! Kan någon hjälpa mig hitta ett nytt, fräscht superlativ som gör rättvisa åt Buffon?

Spanjorerna är effektiva

Italien har utan tvekan turneringens bästa målvakt. Men vad hjälper det, när det övriga laget mest liknar en grupp scouter som har gått vilse i skogen? Spanjorerna spelar mycket mer effektivt.

Här invänder statistik-nörden att Spanien inte har slagit Italien på 88 år.

Jag skulle inte stirra mig blind på sannolikhetskalkyler. Om spanjorerna inte har vunnit på 88 år, är det väl på tiden att de gör det nu.

Verkar allt det här som att jag inte vill att ”gli azzurri” ska vinna? I så fall är det en grov missuppfattning. Jag är väldigt svag för ”gli azzurri”. Särskilt för romarna och Gattuso.

Det är fantastiskt att följa Daniele De Rossis utveckling från VM till EM. Då var han en ung, bångstyrig talang utan kontroll. Nu är han en ledare. Jag hoppas att Donadoni ger Alberto Aquilani en chans i morgon. Han sänker medelåldern och tillför fantasi.

Och jag tänder ett litet ljus för den förtrollande, mystiska tokstollen Antonio Cassano. Han har skött sig så oklanderligt hittills, att han inte har fått utlopp för sin genialitet. Italienarna måste ha en ”fantasista” och den rollen måste Cassano axla. Om ”gli azzurri” nu ska gå vidare i ett EM som Holland kommer att vinna.

Eller var det Tyskland?

FAKTA

HETAST

1) Marco van Basten.

Klok och känslig förbundskapten.

2) Luis Aragones.

Avslappnad förbundskapten.

3) Fabio Grosso.

Toppform i EM

4) John Arne Riise.

Nybliven romare.

5) Joseph Tacopina.

42-årig New York-advokat och nybliven ägare till Bologna. Lovar scudetto om fem år.

KALLAST

Raymond Domenech eller Lars Lagerbäck?

ARTIKELN HANDLAR OM