Milan avklätt i veckan

Kappelin: Serie A:s sjuke man behöver nytt blod

SPORTBLADET

Milan är Serie A:s sjuke man. Veckan som gått har varit en mardröm. Först fiaskot mot Werder Bremen i Uefacupen och sedan förlust mot Sampdoria i ligan. Ancelotti hänger löst.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Frustrerad David Beckham – en av alla stjärnor i Milan – som inte lyckades mot Sampdoria i helgen.

Italienska klubbar har en väl utvecklad fallenhet för masochism. Vad gäller Milan finns det inga mellanting. Antingen gör de grand slam eller också förlorar de redan vunna segrar. Kommer ni ihåg finalen i Champions League 2005, när Milan ledde med 3–0 mot Liverpool och verkade ha den åtrådda bucklan i en liten ask?

Svisch, säger det, och så hade Liverpool gjort 3 mål på 6 minuter. Matchen avslutades med straffar och Milans spelare vattnade planen med sina bittra tårar.

Mardrömen i repris

Returen mot Werder Bremen i Uefacupen i förra veckan var en mardröm i repris. Milan tar ledningen med 2–0 på San Siro och livet leker. Seedorf har på sig det där triumferande leendet som får honom att se ut som en seriefigur, medan Pato kilar omkring som en lycklig vessla och Ancelotti idisslar i plankanten. Milan har redan vunnit Uefa-cupen.

Men så vaknar plötsligt motståndarna till liv och framförallt Claudio Pizarro, som nickar bort allt hopp. Även här går det för fort för att Milans åldrade gentlemän ska hinna regera.

12 poäng upp till Inter

Om Milan har ett karaktärsproblem, är det självgodhet. Alla är före detta Guldbollar, världsmästare, skyttekungar, Champions League-vinnare. De trivs så himmelskt bra i sina egna skinn, att de ibland blir förströdda. Och när turen någon enstaka gång viker från deras sida, verkar de först och främst förvånade.

Arrivederci Uefa. Milan kom inte ens till The Round of 16. Även ligatoppen börjar alltmer framstå som en chimär. Målet har justerats ner till en tredjeplats i ligan. Konkurrensen är hård.

I söndags förlorade Milan mot Sampdoria, där Cassano och Pazz-ini var oslagbart radarpar. 12 poäng skiljer Milan från serieledande Inter. Ancelotti såg ovanligt eländig ut i sin mössa i hällregnet.

För en gångs skull har Milan lite dåligt med pengar. Krösus Berlusconi måste vrida åt kranen. Hans företag påverkas av den ekonomiska krisen precis som alla andra. Därmed blir det färre miljoner över till fotbollsklubben. Milan har absolut inte råd med att vara borta från Champions League i två säsonger. Det är ovanligt att det går rykten om att Milan är till salu. Men nu lär både shejken i Manchester City och Nutella-familjen Ferrero kasta hungriga blickar på klubben.

Milan dementerar. Berlusconi har inga som helst avsikter att göra sig av med sin mest älskade leksak. Han till och med urskuldar de usla resultaten. En dålig säsong får man stå ut med då och då, säger Berlusconi, som är alldeles för upptagen med politik.

Ödesmatch på söndag

Den enklaste förklaringen till den pågående krisen, är alla skadade spelare. Kakà, Ronaldinho, Gattuso, Nesta, Ambrosini, Kaladze, Borriello, listan är lång.

Problem nummer två är att flera spelare helt enkelt är för gamla. Det är sorgligt att se den gudomlige Maldini förtvivlat flåsa utan att hinna ifatt den han ska markera. Ancelotti har tränat Milan i sju och ett halvt år. Dags att byta?

Problem nummer tre är de senaste spelarköpen. Milan behöver framförallt förstärkning i försvaret och på mittfältet. Men Berlusconi och Galliani har haft stjärnstoft i ögonen.

På söndag möter Milan Atalanta hemma. Veckan som gått har förvandlat den till en ödesmatch.

FAKTA

Veckans...

...?mål:

Mascaras Maradona-variant i derbyt Palermo-Catania.

...?snackis:

Den feldömda straffen till Inters fördel i helgens stormatch mot Roma.

...?rubrik:

”Roma av drömmar, Inter av järn”.

...?Zlatan:

Satt skadad på bänken bredvid Mancino, med mössan nertryckt över öronen.

...?sacramento idioto:

Balotelli. De flesta slutar räcka ut tungan i tioårsåldern.