BORTGLÖMDA

Udinese vidare i Europa – alla snackar om Mourinho

Foto: Foto: AP
jublar I skuggan Udinesespelare efter att ha slagit ut förra årets Uefa-cupvinnare Zenit Sankt Petersburg i årets kvartsfinal.
SPORTBLADET

Udinese är den enda italienska klubb som lyckats hålla sig kvar i en europeisk turnering den här säsongen.

Men italienska medier varken hör eller ser. Allt kretsar kring de stora klubbarna.

I förra veckan hände något historiskt för fotbollsklubben Udinese. Laget gick vidare till kvartsfinal i UEFA-cupen för första gången någonsin, genom att gå vinnande ur tur och retur med Zenit Sankt Petersburg.

Zenit är fjolårets vinnare och en av de svåraste motståndarna i turneringen.

– Vi är stolta över det här resultatet både för laget och för staden Udine. Jag tillägnar segern hela laget, för alla har kämpat för att uppnå det här, sade en glädjestrålande Simone Pepe.

– Nu vill vi löpa hela linan ut. Vi lägger ner hela vår själ i detta, kommenterade Fabio Quagliarella som är en av cupens bästa målskyttar.

Synd bara att man fick leta efter nyheten i de italienska sporttidningarna. Fotbollen brukar anklagas för att ta all uppmärksamhet och allt intresse från alla andra sporter. Men det är inte hela sanningen.

Det är inte fotbollen i allmänhet som lägger monopol på situationen. Det är storklubbarna som är kannibaler både i förhållande till andra sporter och till ”il calcio” på landsorten. Ingenting som en mindre klubb uträttar kan mäta sig med minsta magknip från Inter, Milan eller Juventus.

Nyheten fanns visserligen med på förstasidorna i La Gazzetta dello Sport, Tuttosport och Corriere dello Sport i fredags. Men det var små blänkare vid sidan av huvudnyheterna ”Vad då lågprismarknad? Juventus har pengar”, ”Kakà kom till Juve!” och ”Brighi och Motta i landslaget”. Intresseklubben antecknar.

Allt handlar om domarfel

I kvartsfinalen möter Udinese Werder Bremen, klubben som slog ut stjärnspäckade Milan, till allas stora förvåning. Fiorentina är också borta ur turneringen, liksom Sampdoria.

Bara Udinese har en chans att ge lite stillsam glans åt en usel Europa-säsong för italiensk fotboll. Alla de stora är ute ur Champions League. De italienska klubbarnas spelare är så slutkörda och övertränade att hälften är skadade. Och på hemmaplan handlar allt om Mourinho och domarfel.

Udinese får alltså fira sina Europa-framgångar i splendid isolation. Klubben gick ut jättestarkt i ligan i början av säsongen. Sedan kom en lång kris som ledningen skyllde på att spelarna på vischan inte jobbar under samma tryck som de i storstaden. Många är unga och ganska oerfarna och förlorar lätt koncentrationen.

Men vid sidan av de ojämna prestationerna i ligan, har Udinese malt på med energi och självförtroende i UEFA-cupen. Dynamo Kiev, Spartak Moskva, Tottenham, Lech Poznan och Zenit Sankt Petersburg, samtliga har fallit offer för Udineses framfart. Anfallet med Simone Pepe, Fabio Quagliarella och Antonio di Natale är starkt och erfaret. Alla tre ligger nu i träningsläger med landslaget inför kvalmatcherna till VM mot Montenegro och Eire.

Om någon av dem gör mål i de matcherna, lär det bli rubriker. Likaså den 5 april, när Udinese spelar en av ligans två kvällsmatcher mot Inter.

Korkade ordförande

Men till Bremen den 9 april, verkar Gazzettan & Co knappt orka skicka några utsända. Hur etablissemanget ser på UEFA-cupen förstår man tydligt när fotbollsfederationens korkade ordförande tar upp Udineses seger i en bisats och sedan säger:

– Naturligtvis är det bittert att alla italienska lag är ute ur Champions League. Men för det finns det ingen anledning att göra en negativ bedömning av italiensk fotboll. Inter, Roma och Juve kämpade in i det sista.

Just det. Men Udinese vann. Slutledning? Bättre än utslagen storklubb än en vinnare på vischan.

FAKTA

Veckans...

... mål: Zlatans straff gjorde honom till skyttekung jämte Di Vaio.

... snackis: Vart är Zlatan på väg?

... rubrik: Ibra doppio brivido (Ibra Dubbel Rysning).

... Zlatan: ”Jag har ingenting emot tränare med stark personlighet. Tvärtom, tycker jag att det ofta fungerar bra när det är konflikter och jag blir tufft behandlad.” Intervju med Sportweek.

... sacramento idioto: Nicola Legrottaglie. Hans självbiografi om Gud och kyskhet är rena rappakaljan.